Zgubiony dowód tymczasowy, i zabrany elektronicznie przez policje.

23 Kwi 2020, 20:08

Witam, mam problem a mianowicie chodzi o sytuacje dosyć skomplikowaną, bo po wybraniu tymczasowego dowodu rejestracyjnego miałem wypadek, i na miejscu policja zabrała mi dowód elektronicznie. Potem naprawiałem samochód i trochę mi z tym zeszło, i jak na złość okazało się, że dowód tymczasowy razem z paszportem od LPG mi zginął, i nie jestem w stanie przejść przeglądu technicznego, ze względu na brak tych dokumentów, a pani w wydziale komunikacji nie chce wydać twardego dowodu, ponieważ został elektronicznie zabrany przez policje, i wymaga ode mnie papierku z przeglądu technicznego . Ktoś wie czy może da się coś w tej sytuacji zrobić i z kim ,,Walczyć'' w tej sprawie?
Rekalikos
Nowicjusz

23 Kwi 2020, 20:26

No nawet w tymczowym nie bije Ci pieczątki w dowod, badanie jest wystawiane na kartce i to wystarczy do odebrania dowodu rej.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

23 Kwi 2020, 20:32

No tak ale diagnosta do przeglądu wymaga dowodu rejestracyjnego i paszportu od LPG, których nie mam.
Rekalikos
Nowicjusz

23 Kwi 2020, 21:38

Jak dowód jest zabrany to jak może go wymagać! Kwity od LPG nabędziesz w firmie która go zakładała
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

23 Kwi 2020, 22:15

A da się w jakiś sposób pozyskać informację gdzie pojazd miał zakładaną instalacje LPG?
Rekalikos
Nowicjusz

24 Kwi 2020, 07:48

Od osoby która go zakładała.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co wpływa na wygląd zewnętrzny samochodu?
    Stylistykę samochodu kreują nie tylko względy estetyczne, ale i cała długa lista czynników wpływających na nasz portfel i bezpieczeństwo. Popularność samochodu w bardzo dużej mierze zależy od jego wyglądu. Stylistyka ...

24 Kwi 2020, 08:02

Kao napisał(a): Kwity od LPG nabędziesz w firmie która go zakładała
Nie w firmie która go zakładała ale u producenta zbiornika...A kartę pojazdu posiadasz... :?: :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

24 Kwi 2020, 08:41

Migi60 napisał(a):Nie w firmie która go zakładała ale u producenta zbiornika..
a instalacja to tylko zbiornik? A zbiornik to kto nabywa, sprzedaje i montuje?
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

24 Kwi 2020, 11:36

Kao napisał(a):a instalacja to tylko zbiornik?
Kao-nie,nie tylko zbiornik.Wiadomo ze cały kpl.to-homo montażu,f-ra na montaż i homo zbiornika potwierdzone przez TDT.Jezli w DR pojazdu jest adnotacja "GAZ" to przy przeglądzie interesuje mnie tylko i wyłącznie świadectwo homo zbiornika.Nabywcą zbiornika moze być kazdy tzn.zakład,Kowalski,Nowak itp.W przypadku kiedy ginie świadectwo homo zbiornika to Ty wystepujesz do oddziału TDT o duplikat po uiszczeniu oplaty...
Kao napisał(a): sprzedaje
Producent zbiorników po uprzednim odbiorze przez inspektora TDT i wystawieniu zaswiadczenia...
Kao napisał(a): nabywa,
Tak jak pisalem wyzej...
Kao napisał(a): montuje?
Zakład który posiada na to zezwolenie...
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

24 Kwi 2020, 12:29

To robota na około bo jeżeli chcesz uzyskać kpl dokumentów to musisz u montażysty, można zrobić tak jak Ty mówisz żeby odzyskać samą homologację ale to półśrodek ale jak najbardziej rozwiązuje to problem badania technicznego :ok:
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

24 Kwi 2020, 19:22

karta pojazdu znajduje się w wydziale komunikacji bo ją wydają podczas odbioru twardego dowodu.
Rekalikos
Nowicjusz

24 Kwi 2020, 19:26

Problem w tym jeszcze że gaz był dawno wkładany do tego samochodu i miał już paru właścicieli i do tego chyba nie da się dojść.
Rekalikos
Nowicjusz

24 Kwi 2020, 20:10

Ważność butli LPG do kiedy ?
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi

24 Kwi 2020, 21:32

Rekalikos napisał(a):karta pojazdu znajduje się w wydziale komunikacj
No to dalej masz problem...Proponuje udać się do kierownika wydziału-opisac całą sprawę to może coś załatwisz w wlasciwym kierunku.Jak byś miał KP pojazdu to wykonasz OBT bez problemu...
Rekalikos napisał(a):Problem w tym jeszcze że gaz był dawno wkładany
Udaj się na SKP niech Ci diagnosta sprawdzi czy jeszcze ważny jest termin następnego odbioru tech.przez insp.TDT.Jezeli termin jest ważny to poproś go zeby spisał Ci wszystkie dane tech.tego zbiornika gdyż są one niezbędne zeby otrzymać ponowną legalizację/duplikat/z TDT.W przypadku kiedy termin ponownej leg.zbiornika jest ważny to musisz zadzwonić/wysłać emaila z tymi danymi i zapłacić ok.60.-za wydanie duplikatu.Natomiast w przypadku kiedy minął termin leg.zbiornika to jego ponowna legalizacja lub wymiana na nowy.Tak w skrócie to wygląda...
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

25 Kwi 2020, 15:36

W przypadku zgubienia tymczasowego DR, należy w WK złożyć wniosek o wydanie wtórnika ( oczywiście za opłatą ). Jak wydadzą wtórnik, to odbierasz twardy DR i KP. Tutaj masz przykładowy wniosek i informacje. Wejdź na stronę internetową swojego WK i sprawdź, czy tam również nie ma takiego wniosku.
Jeżeli chodzi o LPG, to tak jak pisał Migi60 - musisz złożyć w TDT wniosek o wydanie duplikatu homologacji butli LPG. Tutaj masz wszystkie informacje i chyba jest nawet wniosek do wydrukowania i wypełnienia. Podejrzewam, że w obecnym czasie wszystko załatwisz internetowo.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000