Zielony jak ogórek. Cos do 5 tyś!

10 Lip 2010, 19:44

Witaj [you] ,

Wiem ze ten temat był już drążony zapewne tysiące razy no i czytałem oczywiście wasze opinie nie mniej chciałbym się jeszcze bardziej dowiedzieć co i jak. Generalnie kupno samochodu to nie skarpety wiec musze się zapoznać trochę z tematem. Jestem jak narazie zielony ;/ wiec byłbym wdzięczny za wasze rady.

A wiec sprawa jest taka mam odłożone 5 tys na samochód właśnie kończę zdawać prawko no i czas wybrać ten pierwszy ;)
Musi być ekonomiczny wiec wersja LPG o niewielkim silniku - stad moje pytanie na co zwracać uwagę w takich samochodach czego nie brać?

Rozglądam się od jakiegoś czasu co można za taka cenę kupić w miarę nie kolajacego po oczach i nie za starego

No i jak tak patrzałem to nikt nie wspomniał o samochodzie Fiat Bravo, jakie macie zdanie na temat tego samochodu?

Tak właściwe to interesowałby mnie samochód taki jak Fiat Bravo, Fiat Punto, VW Polo (roczniki 97 z LPG tak stoją) który z nich jest najbardziej warty uwagi?
W jakiej cenie ewentualne czesci do nich?
Najbardziej przemawia do mnie VW oraz Bravo jak sądzicie?

Widziałem tez Hondy Civic V za ta cenę – podobno samochody nie do zajechania jak się dobrze trafi na nie żyłowanego

Pozdrawiam
bush
Nowicjusz

Miejscowość: Tychy

10 Lip 2010, 20:04

bush napisał(a):VW Polo

Słuchaj-trafiłes na"starego"niereformowalnego czlowieka który przejezdził w zyciu juz 12 lat na VW a więc powiem Ci ze tylko i wyłącznie POLO...
Jak trafisz na w miare przyzwoity egzemplarz to będziesz mial spoko z "rudą"a sprawy eksploatacyjne typu:końcówka dr.,jakaś tam tulejka to norma.To jest tylko i wyłącznie moje zdanie a Ty z tym nie musisz się wcale zgadzać.... :!: :!:
Przeciez to Ty za to placisz a nie ja... :!: :!: :grin:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

10 Lip 2010, 20:26

Bravo do 5tys będziesz do dyspozycji tylko z dwoma silnikami 1.4 i 1.6.1.4 zaliczany jest do awaryjnych ponieważ występują kłopoty ze smarowaniem w silniku no i nie cieszy sie dobrą opinią wśród mechaników,z koleji 1.6 jest niestety paliwożerna.Mógłbyś sie porozglądać za jednostką 1.2 (najlepsza z całej trójki) ale za te pieniądze raczej nic dobrego nie znajdziesz.Co do Punto to tak sie składa że mam z nim do czynienia czasami (wprawdzie autko kumpla ale wiem o nim troche więcej niż on sam :mrgreen: ),powiem tak on ma z silnikiem 1.2 75KM który dobrze sobie radzi zarówno w mieście jak i na trasie (powiem tak zajebiście lata :mrgreen: ) no i wiadomo nie spali niewiadomo jakich ilości paliwa (średnio ok 7-7.5l/100km),no i blache masz w ocynku oprócz tylnej klapy (niewiadomo czemu tak).Bagażnik jak i wnętrze jak na takie małe autko ma nawet dosyć spore.No i podobna sprawa ma sie z Polo (dużo miejsca w środku ma nawet wersja 3drzwiowa).Lecimy dalej Civic V również cieszy sie dobrą opinią ale niestety znaleść dobry egzemplarz graniczy z cudem (większość albo po wiejskim tuningu,po jakimś młodym gniewnym albo poprostu zaczynający gnić).Więc wybór należy do Ciebie,ja bym wybrał coś pomiędzy Punto a Polo.

przykładowe linki:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - ten wygląda nawet dosyć ciekawie i na zadbanego.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

A od siebie dodam (większość forumowiczów wie doskonale co i czemu :cool: ).
Daewoo Lanos.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
i tutaj jesli masz jakieś pytania to zapraszam na pw albo poprostu pisz tutaj.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

10 Lip 2010, 20:30

barol91 napisał(a):A od siebie dodam

Patriotyzm lokalny.... :!: :!: :!: :mrgreen:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Rok produkcji: 2014

10 Lip 2010, 20:36

No kurde tak już mam :roll:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

10 Lip 2010, 21:39

No wlasnie tak mysle ze wybiore cos pomiedzy Polo a Puntem i teraz który z nich nie wiem. Wydaje mi sie ze Punto ma ogólnie lepsze wyposazenie w srodku od Polo? Chodzi mi o elktryczne dodatki etc. Oba linki zacne ;)
No i tak z gróchy z pietruchy jestem bardziej nastawiony na Polo, mam wrazenie ze bedzie bardziej niezawodny od Punciaka. Prosilbym o jakies komentarze od uzytkownikow? jakie koszta czesci badz naprawy do tych samochodow?
Osobiscie wizualnie Polo wydaje mi sie ladniejsze.
W takim razie Bravo odrzuce skoro te silniki nie sa za dobre - dzieki za pomoc w tym :)

Co do Lanosika no tez ładny sa moze wersje z Hatchbakiem?
bush
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skręcanie w lewo drożej Nas kosztuje od skrętu w prawo!
    Kierowcy próbują wszystkich sposobów, aby oszczędzić na paliwie. Okazuje się, że stanie na lewym pasie w oczekiwaniu na skręt w lewo z wrzuconym jałowym biegiem jest nie tylko marnowaniem czasu, ale i pieniędzy. Unikając ...

10 Lip 2010, 22:50

Ja tak ja poprzednicy skłaniałbym się w kierunku Polo i Lanosa ze wskazaniem na tego drugiego.
Polo to całkiem fajny i solidny mały samochodzik w dodatku gazuje się bez problemu no i części jest zatrzęsienie :smile: podobnie jest z Lanosem który co prawda sprawia bardziej budżetowe wrażenie mimo, że jest o klasę wyżej(choć imho bardziej z pogranicza segemnty B/C) ale oprócz wymienionych powyżej wad Polo ma jeszcze jedna-będzie młodszy i prawdopodobnie pewniejszy. Jest oczywiście wersja hatchback i to nawet 3d i 5d :wink:
A może zamiast Civica zainteresowałbyś się Nissanem Micra? bardzo wdzięczny w eksploatacji samochodzik.
Ostatnio edytowany przez Jasiek90, 11 Lip 2010, 10:59, edytowano w sumie 1 raz
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2000

10 Lip 2010, 23:19

Owszem są Lanosy w hatchbacku,sam takiego użytkuje.
np [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Barol
Awatar użytkownika

10 Lip 2010, 23:39

Nissan Micra odpada.
W kazdym razie przyznam ze ten lanosik w hatchbaku tez jest wart uwagi, rocznikowo jak widze najmlodszy za ta kwote.
A jak wyglada jego uzytkowanie? W gazie nic sie nie dzieje z samochodem? nie ma jakis problemow ze rdzewieniem? I jak czesci stoją oraz naprawy?
bush
Nowicjusz

10 Lip 2010, 23:47

U mnie ponad 7lat śmiga i ma sie dobrze.Ogólnie jeśli gaz to silnik 8V (1.5 86KM) który najlepiej współpracuje z gazem a reszta to tylko sekwencja.O rudej nie ma mowy bo blacha jest ocynkowana no chyba że trafisz na powypadkowego no to wiadomo.Co do części to z tym nie ma problemu bo większość pasuje doskonale od Opla Astry a naprawy to każdy mechanik Ci spokojnie zrobi.Ogólnie autko godne zainteresowania.
Barol
Awatar użytkownika

11 Lip 2010, 08:01

Jasiek90 napisał(a):Witam czy my się znamy? miło, że zwracasz się do mnie

Dałeś się nabrać na forumowy trick ;) Każdy kto tu wchodzi widzi swój nick w poście autora :)
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Rok produkcji: 2013

11 Lip 2010, 09:33

To jest tzw funkcja you :smile:
Barol
Awatar użytkownika

11 Lip 2010, 10:59

Ale bajer :lol: ale trzeba przyznać skuteczny :mrgreen:
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2000

11 Lip 2010, 11:19

Przyznam ze teraz jestem bardziej nastawiony na tego Lanosika:) Na co zwracac uwage w szcegolnosci jak bede ogladal go na zywo?
I co sie dzieje jezeli nie spelnione jest tak jak mowisz silnik 8V (1.5 86KM) który najlepiej współpracuje z gazem a reszta to tylko sekwencja ?

Jestem zielony w tym temacie daltego tak draze ;)

Btw. Gdzies czytalem zeby nie kupowac w AUTO KOMIS'ach jakisc konkretny powod ?
bush
Nowicjusz

11 Lip 2010, 11:58

Tak jak przy oględzinach każdego innego auta czyli musisz zwracać uwage na wszystko.Co do gazu no to reszta silników to 16V w których mogą ale oczywiście nie muszą występować problemy z gazem więc najlepszym rozwiązaniem jest silnik 8V który dobrze znosi gaz albo poprostu kupić innego z sekwencją żeby potem nie bylo narzekania jaki to gaz nie jest.A co do auto komisów,no to tam kupujesz auto tzw wypucowane na sprzedaż,czyli zamaskowane są wszelkie jego wady,liczniki też są cofane (co ostatnio staje sie istną plagą) no i poprostu handlarz potrafi Ci wcisnąc trefny towar.
Barol
Awatar użytkownika