Zielony listek - co myślicie

03 Wrz 2009, 22:27

Look@p napisał(a):Dishman a skad wiesz ze nie była to Polka w tym Porsche?
Moze wyjechała 15 lat temu i teraz sie do PL nie przyznaje....

I co, że jej polska słoma z butów wystaje? Wątpię. Tak trudno uwierzyć, że Niemcy nie są przepisowi?
Powiem Ci coś jeszcze bardziej śmiesznego. Odwiedzam regularnie forum dyskusyjne Polaków w Szwajcarii, wszyscy zgodnie twierdzą, że Szwajcarzy w Szwajcarii jeżdżą naprawdę przepisowo. Kary są bardzo wysokie, łącznie z aresztem za przekroczenie prędkości o 50 km/h (!!!) ale ze względu na to, że w Niemczech jest prawo bardziej liberalne to Szwajcar jak wjeżdża do Niemiec jest jak pies spuszczony z łańcucha, szaleje żeby się wyszaleć, bo u siebie nie może.
To samo tyczy się Litwinów.
Myślisz, że inaczej jest z Niemcami w PL? Co to jest mandat 500 zł dla Niemca? Trochę ponad 100 euro.
Look@p napisał(a):A po drugie po jednym materiale w TV mowisz ze NIEMCY TAK własnie jezdza w Polsce....chyba lekko naduzyłes tego okreslenia.....jesli juz to Polacy w autach na D blachach.....bo takowych jest w PL najwiecej.....mało co rodowitych niemców jezdzi po PL.

Jest wiele takich przypadków. W róznych programach o policji (a tych w ostatnich latach w polskiej TV było sporo) co raz przewijają się Niemcy z prędkościami autostradowymi.
Poza tym może i niewielki współczynnik Niemców jeździ do Polski, chociaż biorąc pod uwagę, że jesteśmy ich tak dużym sąsiadem, to jeździ ich sporo, a weź poprawkę, że Niemcy to ponad 80 mln naród, więc nawet niewielki odsetek jest sporą liczbą.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

12 Mar 2010, 14:47

Z pewnością sama idea jest wspaniała, to trzeba przyznać. Jeśli miałoby to zadziałać chociaż w małym stopniu to i tak warto. To, jak będzie odbierany "zielony listek" zależy już od kultury samych kierowców, a z tym wiadomo bywa różnie. Znaczek powinien być dobrze widoczny, za mały nie zostanie zauważony. Apelował bym o wyrozumiałość do doświadczonych kierowców, przecież i my kiedyś zaczynaliśmy....
grzeg1968
Początkujący

Miejscowość: Warszawa

16 Mar 2010, 21:15

Witam (mój pierwszy post)
Czy mogłyby się wypowiedzieć na temat listków osoby, które je mają bądź miały? Tez jestem świezym kierowcą. Nie czuje sie dyskryminowana z powodu płci, ale czuje sie strasznie neipewnie na drodze, szczegolnie na parkingach. Jakie są reakcje kierowców na drodze na samochody z zeilonymi listkami? Mam wrażenie, ze oni i tak wiedza, ze jestem nowa w tym 'fachu' po manewrach, ale boje sie ze ktos uzna mnie za bardziej ogarnieta np ze wzg na dobry samochod. Poradzcie...
Just keep trying.
Nanny
Początkujący

Miejscowość: Kraków

17 Mar 2010, 13:03

Nie mam pojęcia, jak ludzie reagują, bo jeszcze nikogo takiego nie widziałem.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

24 Lut 2012, 11:17

Dużo na ten temat można znaleźć na stronie zielone listki, sa tam wszystkie przepisy jak to będzie wyglądało. Naklejki z zielonym listkiem trzeba będzie naklejać na szybie z przodu i z tyłu samochodu.
green12
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 2001

29 Lut 2012, 11:02

4kola
Początkujący

Auto: Fiat Grande Punto
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak producenci kamuflują swoje prototypowe modele?
    Na kultowym Goodwood Festival of Speed po raz pierwszy w warunkach drogowych Toyota pokazała nową Suprę. Ale sportowego coupé nie mogliśmy podziwiać w całej okazałości, bowiem jego nadwozie zostało pokryte skutecznym ...
    Międzynarodowy Dzień Uprzejmości na Drodze
    Święto wywodzi się z Francji, ale szybko zyskało popularność na całym świecie. Co to znaczy być uprzejmym na drodze? Przestrzeganie przepisów oraz bycie przewidywalnym i wyrozumiałym kierowcą. Tak rozumiana uprzejmość ...

01 Mar 2012, 14:49

Na temat przepisów które mają obowiązywać od 2013 roku więcej znajdziecie na naszym forum w temacie: Naklejki z zielonym listkiem i okres próbny przez 2 lata
Zapraszam!
Pozdrawiam,
Artek
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

21 Cze 2012, 19:45

Witam :) Ja zrobiłam prawo jazdy 9 lat temu, jeździłam tylko na początku, potem miałam przerwę ok. 8 lat. Od lutego mam autko, wzięłam kilka lekcji doszkalających, i pomimo, że nie jestem początkującym kierowcą, jednak za takiego się uważam i oczywiście jeżdżę z zielonym listkiem na tylnej szybie. Prawdę mówiąc w mieście, w którym mieszkam, nie widziałam ani jednego auta z taką naklejką . Jestem chyba jedyną osobą z liściem :D Przecież tylu młodych ludzi robi prawo jazdy, nie wiem, czy się wstydzą, czy też po trzydziestu wyjeżdżonych godzinach czują się dość pewnie na drodze. Ja będę jeździła tak długo, jak długo będę czuła potrzebę, dopóki nie nabiorę wprawy i pewności siebie , poza tym ten zielony listek pasuje do koloru mojego autka, fajnie to wygląda :) I specjalnie nie przejmuję się tym, że może co nie którzy uśmiechają się pod nosem, że jedzie baba z liściem :) Z "listkiem" czuję komfort psychiczny i wiem, że w ten sposób daję znać innym kierowcą, że jestem początkująca i liczę z ich strony na trochę wyrozumiałości. Pozdrawiam wszystkich z "zielonymi listkami" :)
Pelcia
Obserwowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Zachodniopomorskie
Prawo jazdy: 10 01 2003
Auto: peugeot 207

22 Cze 2012, 10:01

Jak dla mnie to bardzo fajny pomysł. Taki zielony listek jest sygnałem, że kierowca jadący przede mną może nie czuć się pewnie na drodze i np. niespodziewanie zahamować. Dzięki temu ja trzymam większy odstęp. Jak reaguję na tę naklejkę? Bardzo pozytywnie. Po pierwsze każdy kiedyś zaczynał, po drugie jest to wyraz szacunku kierowcy z listkiem do mnie. Dzięki temu wiem, czego się spodziewać.
piszaj
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 06 2001

27 Paź 2012, 11:19

Ja także przyłączam się do pozytywnych opinii na temat zielonego listka.Zawsze jest to sygnalizacja dla jadacych z tyłu,że mają przed sobą świeżo upieczonego kierowcę.
Savro
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Auto: BMW M3
Paliwo: Benzyna

30 Paź 2012, 11:37

zgadzam się, bardzo fajna opcja. widząc zielony listek wiemy, że trzeba zachować większą ostrożność; no i być trochę bardziej wyrozumiałym :)
tobacco14
Nowicjusz

Auto: vw golf 4

19 Lis 2012, 10:31

posiadam zielony listek, chyba u jednego pana musialam przez to wywolac ubaw po pachy, bo jak zatrzymal sie za mna to sie smial w nieboglosy, potem mnie wyprzedzil odrazu po skrecie w prawo. no coz, ja mam czas

ogolnie to nakleilam ten listek aby dac kierowcy do zrozumienia ze musze miec czas na zastanowienie sie gdzie skrecic na parkingu, i ktore miejsce wybrac.

do ogolnej jazdy jest mi nie potrzebny, bywa ze jezdze szybciej od innych uzytkownikow drog, szybciej ruszam spod swiatel a auto naprawde rzadko mi gasnie
aguusia88
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2009
Auto: citroen c3
Silnik: 1,4 75 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

19 Lis 2012, 15:32

aguusia88 napisał(a):posiadam zielony listek, chyba u jednego pana musialam przez to wywolac ubaw po pachy, bo jak zatrzymal sie za mna to sie smial w nieboglosy, potem mnie wyprzedzil odrazu po skrecie w prawo. no coz, ja mam czas

No cóz - wychodzi na to, że ten pan powinien mieć conajmniej 3 takie listki... Ale najważniejsze, że masz swój rozum i nie podeszłaś do tego emocjonalnie :ok:
A od nowego roku i tak będzie on obowiązkowy. No a kierowcom reagującym w taki czy podobny sposób jak koleżanka wymieniła na te listki, pozostaje tylko współczuć zachowania.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

02 Gru 2012, 18:21

Bardzo fajne podejście do tematu,bo czesto jest też tak,że młodzi kierowcy boją się nakleić listek,po prostu jest im wstyd,a ja uważa,że to duża odwaga i tyle. Nie każdy się na to decyduje,a wielka szkoda.
Savro
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Auto: BMW M3
Paliwo: Benzyna

06 Gru 2012, 17:01

ja nie rozumiem koncepcji tych listków, mają oznaczać, że kierowca który ma na szybie zielony listek jest jakiś uprzywilejowany, czy mamy być wobec niego super ostrożni? wydaje mi się, że na każdego spotkanego na drodze kierowcę powinniśmy uważać tak samo i w stosunku do każdego zachować ograniczone zaufanie. takie zielone listki moim zdaniem do niczego nie służą, nie pomagają ani nie utrudniają. a jeżeli ktoś zdał egzamin to znaczy, że chyba jeździć umie i nie stwarza większego zagrożenia na drodze.
Poszukuję ciekawego szkolenia wrocław, polecicie coś?
atom
Nowicjusz

Auto: Nie mam