Zielony listek - co myślicie

14 Lut 2009, 19:46

Witam,

Mam nadzieję, że nie powielę jakiegoś tematu, szukałam wprawdzie i nie natrafiłam na taki na tym forum.

Co sądzicie o naklejaniu zielonego listka na samochód świeżego kierowcy? Jak reagujecie na takie naklejki? Poprawia bezpieczeństwo taka naklejka, czy wręcz utrudnia? Czy drażnią Was na drogach, czy raczej staracie się być bardziej ostrożni? czy w ogóle je zauważacie?
Moje pytanie kieruję głównie do obytych kierowców, z doświadczeniem. Temat wprawdzie znalazłam już na innym forum o prawie jazdy, lecz tam w zasadzie wypowiadają się ludzie, którzy dopiero niedawno zdali egzamin, lub też są przed. A ja chcę poznać opinie głównie doświadczonych kierowców.

Wczoraj odebrałam prawo jazdy, mam już też naklejkę z zielonym listkiem – teraz tylko moje wątpliwości, co do tego listka. Czy nie będzie ona niejako prowokować kierowców do utrudniania jazdy takiej zieleninie? Takie historie też słyszałam, ale co Wy – kierowcy sądzicie o zielonym listku? Czy widzicie reakcje innych kierowców na taki listek?
Dodam, że będę jeździć w Warszawie, a jako pieszy widziałam już dużo niestety i przyznam, że mam pietra...

Proszę o opinie

POLECAMY Naklejki z zielonym listkiem i okres próbny przez 2 lata
Ostatnio edytowany przez ArteK 21 Cze 2012, 23:04, edytowano w sumie 2 razy
Powód: Dodałem link "zobacz także" do informacji o zielonym listku
opuncja13
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

14 Lut 2009, 20:34

A to w końcu weszło w życie? Durnota!
Spowoduje tylko i wyłącznie dyskryminację zielonych listków. Będzie na zasadzie takiej, że tego z listkiem chętniej się wyprzedzi, na niego zwali winę, pokarze, że musi się jeszcze uczyć. Będzie traktowany na drodze jak maluch przed którym zawsze można wyjechać, zawsze się zdąży.

Poza tym jak to wygląda od strony technicznej? Listek jest na folii samoprzylepnej? A jak będziesz jeździć autkiem taty na początku, to ojciec też będzie uznany na początkującego kierowcę? A jak będziesz jeździć na zmianę samochodem chłopaka, przyjaciółki, taty, mamy i brata to trzeba zrywać listek?
Czy listek jest obowiązkowy?

Szczerze mówiąc nie śledziłem tych przepisów i nie zauważyłem jeszcze żadnego listka na samochodzie.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

14 Lut 2009, 20:58

Nie weszło to jeszcze w życie, na tę chwilę listek jest dobrowolny.
No i dlatego moje obawy o ten listek. Boję się właśnie takich reakcji, że ktoś mi wjedzie przed samochód, bo zawsze zdąży przed świeżym..., że ktoś specjalnie będzie utrudniał jazdę. Z drugiej strony taki listek informuje innych kierowców, że jeżdżę od niedawna i dobrze żeby zwiększyli uwagę.

Sama już nie wiem, właśnie dlatego dla mnie cenne są Wasze opinie.

Listki na szczęście można kupić na magnes na Allegro :) nie trzeba przyklejać. Ja mam na szczęście już własny samochód, więc kupowałam naklejkę.
opuncja13
Nowicjusz

15 Lut 2009, 00:10

Mogę Ci napisać, jak ja bym zareagowała - kierowca z dwuletnim doświadczeniem. Bywa, że widzę ludzi, którzy nieporadnie zachowują się na drodze - wahają się, gdzie skręcić, ustawiają na złym pasie, jadą wolno, boją się wyprzedzać - i dawno wyrosłam z nerwowych reakcji, bo naprawdę może być wiele powodów, od przewożenia czegoś delikatnego, przez bycie początkującym kierowcą, aż po rozliczne kłopoty z samochodem i nieznajomość okolicy. Takich ludzi najczęściej wyprzedzam, głównie ze strachu by mi nagle nie wyhamowali przed nosem. Wiadomo, że doświadczeni kierowcy mają świadomość, że tak nie wolno robić (chyba że specjalnie), a nowicjusz w chwili wahania może nie pomyśleć. I zielony listek też bym najprawdopodobniej wyprzedziła, ale na pewno nie budziłby we mnie agresji.
Za to jak obserwuję innych kierowców na drogach to zielony listek Ci odradzam. Są ludzie, w których widok osoby w gorszym samochodzie, kobiety za kierownicą lub po prostu kogoś jadącego wolniej drażni i próbują mu dokuczyć. Najlepsza rada jaką mogę Ci dać - jeźdź zgodnie z przepisami, póki nie poczujesz się pewnie. Wtedy cokolwiek się stanie, będziesz mogła wybronić się z winy.
Em
Nowicjusz

16 Lut 2009, 12:42

Jestem z kierowcą z 18-letnim doświadczeniem.Gdybym zauważył zielony listek na szybie,to mój odruch będzie taki,że zwrócę szczególną uwagą na możliwośc popełnienia przez tego kierowcę nieostrożnego i niespotykanego w codziennym obyczaju drogowym manewru.
Doświadczenie podświadomie pdpowiada mi,żeby raczej takiego kierowcę delikatnie wyprzedzic i nie trzymac się blisko niego. Natomiast szpanowanie przed nim swoją brawurową jazdą, skończyc się może uszkodzeniem mojego własnego auta,a tego nie chcę...
Na pewno zielone listki nie przeszkadzałyby mi na drodze,a byłyby dla mnie ostrzeżeniem by byc bardzej ostrożnym i wyrozumiałym. Pewnie też mogłoby to miec wpływ na bezpieczeństwo.Pamiętajmy,że każdy z nas kiedyś był młodym kierowcą i nie szarżował!
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

16 Lut 2009, 20:49

Dziś mam już pierwszą samodzielną jazdę za sobą :))

Pierwszą na razie bez listka, kolejne będą jednak z listkiem. Jeżeli zauważę różnicę na niekorzyść, po prostu go odkleję. Póki co zobaczę, czy będzie jakaś różnica w zachowaniu kierowców. Tak sobie myślę, że to powinno pomóc przynajmniej przy parkowaniu, nie będą tak bardzo się przytulać do mojego liściastego samochodu mam nadzieję :)
Zresztą, póki co wolę chyba mieć świadomość, że kierowca za mną widzi, że jestem początkująca i mogę coś skombinować nagle... Jeżeli kierowcy nie będą specjalnie utrudniać, to będzie dobrze.

Dziękuję bardzo za odpowiedzi i mam nadzieję, że uzbiera się jeszcze więcej opinii na temat zielonego listka :)
opuncja13
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowe Audi S3 Sportback - oszczędne, szybkie i komfortowe
    Moc 221 kW (300 KM) i moment obrotowy 380 Nm, sprint od zera do 100 km/h w pięć sekund – nowe Audi S3 Sportback oferuje najlepsze osiągi w swojej klasie. Charakteryzuje się też wzorcową efektywnością: silnik 2.0 TFSI ...
    Te samochody są najbardziej trwałe
    Trwałość samochodu ma znaczenie zarówno dla tych kierowców, którzy kupują samochód raz na wiele lat, jak i dla tych, którzy rozglądają się za dobrym autem używanym. Amerykański portal zajmujący ...

16 Lut 2009, 21:13

Ja nie jestem początkującym , ale tym co zaczyna zajmować miejsce pasażera :lol: Córka zaliczyła egzamin pozytywnie i już jeżdzi za kólkiem , od niedawna , powoli , bez szaleństw , według przepisów . Raz już została obtrąbiona , bo nie ma jeszcze takiej żyłki do energicznego poruszania się po drodze . Zielony listek by coś wyjaśnił tym nerwowym ?Niewiem . Ci co jeżdzą już jakiś tam czas wydaje się że pozjadali rozumy i zapomnieli jak byli początkującymi . Gdybym to ja spotkał marude z zielonym listkiem to ......... no właśnie ...... Mając teraz w domu zielonego kierowce zareaguje pobłażliwie , ostrożnie i życzliwie . Teraz ..... a do tej pory ......no wsdyd się przyznać . :oops:
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi

16 Lut 2009, 21:32

Ja sądze,że nawet mając taki listek i tak będzie brak zrozumienia przez innych kierowców. Jeśli nawet któryś będzie wiedział co oznacza to zachowa ostrożność żebyś mu nie uszkodziła auta a tolerancji zero. Dzisiejsze czasy nie pozwalają świeżym kierowcą jeździć sobie beztrosko i z niepewnością po drogach. Kazdemu się śpieszy i jest pewny siebie a ty jesteś jak radar,który spowalnia ruch i wzbudza nieufność jeżdżąc z takim listkiem. Ale z drugiej strony może to i dobry sposób na oznakowanie samochodu ze śweiżym kierowcą. Zycze powodzenia.
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

17 Lut 2009, 09:36

Nie sądzę żeby listek miał w praktyce jakikolwiek wpływ na odległośc od Twojego auta przy parkowaniu.O miejsce parkingowe jest ciężko więc jadąc gdy nagle ktoś takowe wolne zauważy,to będzie się tam wciskał a nie patrzył na to czy obok stoi auto z listkiem.Takie myślenie to naiwnośc.Poza tym czy masz listek czy nie,to są tacy kierowcy,że kiedy tylko zobaczą dziewczynę za kółkiem,będą natychmiast utrudniac ci jazdę...To taka forma "końskich zalotów".Najważniejsze żeby się nie dac sprowokowac.Gdy zobaczą że nie reagujesz na takie manewry-zaczepki,to wobec Twojego braku reakcji-odpuszczą w związku z nudą...
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Typ: Hatchback

29 Mar 2009, 23:41

kolega myli pojęcia bo nie każdy kierowca to gham i grubianin.
Lepiej na początku mieć listek niż udawać ze się wszystko umie doświadczeni kierowcy reagują i nie mylić tego z brawura ;)
Tu zgodzę sie z tym doświadczonym kierowca bo postepwał bym jak on napisał
artur73 napisał(a):Jestem z kierowcą z 18-letnim doświadczeniem.Gdybym zauważył zielony listek na szybie,to mój odruch będzie taki,że zwrócę szczególną uwagą na możliwość popełnienia przez tego kierowcę nieostrożnego i niespotykanego w codziennym obyczaju drogowym manewru.
Doświadczenie podświadomie pdpowiada mi,żeby raczej takiego kierowcę delikatnie wyprzedzic i nie trzymac się blisko niego. Natomiast szpanowanie przed nim swoją brawurową jazdą, skończyć się może uszkodzeniem mojego własnego auta,a tego nie chcę...
Na pewno zielone listki nie przeszkadzałyby mi na drodze,a byłyby dla mnie ostrzeżeniem by byc bardzej ostrożnym i wyrozumiałym. Pewnie też mogłoby to miec wpływ na bezpieczeństwo.Pamiętajmy,że każdy z nas kiedyś był młodym kierowcą i nie szarżował!
Seicento1.1
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: poznan

31 Mar 2009, 21:20

Wg mnie ten listek to hmm zbędna głupota. Staż za kółkiem mam mały, to fakt, ale nie trafia do mnie sama idea tego listka.

Inna sprawa, że jeszcze nigdy go nie przyuważyłem na drodze czy jakimś parkingu.
Z FARTEM
mcj
Początkujący

Miejscowość: bydgoszcz

02 Kwi 2009, 06:37

z tego, co widzę - im mniej ktoś ma doświadczenia za kierownicą, tym bardziej jest przeciwny listkom... może właśnie dlatego, że nie chcą się wyróżniać i zwracać uwagi na siebie, jako na kierowców niedoświadczonych...?

I właśnie dlatego jestem za!

Poza tym... mam już dawno 2 000 000 km za sobą i... mam na aucie zielonego listka, bo mam świadomość, że to ciągle mały przebieg i wciąż nie mogę o sobie powiedzieć "kierowca z dużym doświadczeniem"...
Pozdr
fourup
Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
Prawo jazdy: 08 01 1999
Auto: Mercedes S124 250D
Silnik: OM602
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1990

05 Kwi 2009, 16:27

Fourup za twoje poglądy i podejście do rzeczy za pokorę za kółkiem Szacunek ,mało jest ludzi myślących w ten sposób.Ci ktorzy uważają siebie za dobrych kierowców zazwyczaj żle kończą.Pamietam wypowiedż Hanny Bakuły na łamach Autoświata(miała kiedyś tam swój kącik)Naśmiewala się z wolno i ostrożnie jeżdzących facetów w starych Mercedesach (w kapelutkach) a siebie nazwała nowoczesną kobietą ,jeżdzącą dynamicznie i pewnie szybkimi brykami,sugerowala,że jest świetnym kierowca :D Ja sobie pomyślałem wtedy jak mało w niej pokory i co?Przychrzaniła w końcu tak,że operacja plastyczna musiała reanimowac wygląd jej twarzy(nieudana)Wiesz jaka jest róznica między nią a toba Fourup?Jesteś dobrym kierowca i madrym człowiekiem,dużo w tobie pokory,2 miliony kilosów?Ktoś inny na twoim miejscu piałby z zachwytu nad sobą(Bakuła na pewno)!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

17 Kwi 2009, 21:50

Witam wszystkich kilka dni temu zdalem na prawo jazdy. Uwazam ze zielony listek to bardzo dobry pomysł. Dlatego ze inni kierowcy widząc takie oznaczenie na szybie innego samochodu. Automatycznie zwalniają i zwiększają ostrożność na drodze.
Ostatnio edytowany przez bolo1992, 17 Mar 2010, 21:36, edytowano w sumie 1 raz
bolo1992
Nowicjusz

17 Kwi 2009, 22:11

odradzam

widząc co jest na drogach, nieważne ile mamy km za sobą i ile doświadczenia - na zielony listek jakieś 90% zareaguje nerwowo, wyprzedzając Cię na siłę i powodując u Ciebie dodatkowy stes,
poza tym większość kierowców i tak go nie zauważy, chyba, że zrobisz coś nieprzewidywalnego na drodze

a są i tacy, co celowo powodują stłuczkę na "zielonych listach"

takie jest moje zdanie, a decyzja jest Twoja

daj znać jaka decyzja

i szerokości życzę :)
iskra
Nowicjusz