Zimówki na cały rok

17 Wrz 2024, 17:24

Myślę o założeniu do Tucsona zimówek z przeznaczeniem całorocznym.
Obecnie Yokohama Geolandar A/T G015 z 2018r i około 5-6mm bieżnika.
Tucson robi niewielkie przebiegi wokół komina, ale obecne opony słabo spisywały się poprzedniej zimy. A wyjazd do cywilizacji mam 3km pod górkę i trzeba nieraz przyczepkę pociągnąć. Myślę o jakichś chinolach z mega agresywnym bieżnikiem.
Coś takiego chodzi mi po głowie.
[link do oferty na Allegro wygasł]
Podstawowym środkiem transportu jest Duster, Tucson robi za traktor :lol:
A jako, że teraz ze mnie prawdziwy chłopek małorolny, to i traktorem nieraz trzeba do sklepu podjechać :mrgreen:
Myślałem też o tym, by kupić nowe opony do Dustera, a dusterowe Dębice dać na Tucsona. Ale Dębice są bardzo miękkie i latem pewnie byłoby gorzej niż na tych chinolach, które bieżnik mają agresywny, ale dosyć zwarty.
Co o tym sądzicie?
Wiem, że Nordexx to Duńska marka, ale produkują je pewnie w chinach.
Identyczny bieżnik mają Doublestar i to jest raczej na plus. Bo parę lat temu przejęli oni Kumho.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

20 Wrz 2024, 09:27

yeti65 napisał(a):Myślałem też o tym, by kupić nowe opony do Dustera, a dusterowe Dębice dać na Tucsona. Ale Dębice są bardzo miękkie i latem pewnie byłoby gorzej niż na tych chinolach, które bieżnik mają agresywny, ale dosyć zwarty.
W wysokich temperaturach na dworzu wszystkie zimówki będą zachowywały się podobnie i będą raczej miękkie i śliskie. Ja bym chyba raczej poszedł w jakieś wielosezonowe z agresywnym bieżnikiem. W ciągu roku mamy więcej dni z temperatura dodatnia niż ujemną i moim zdaniem tym powinieneś się kierować.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

20 Wrz 2024, 10:04

Cały czas się nad tym zastanawiam. Ale (tanie) wielosezonowe z agresywnym bieżnikiem, będą równie słabe na mokrym co zimówki, a na śniegu zimówkom niestety nie dorównają. Raczej zdecyduję się jednak na zimówki. W razie tragedii latem, w odwodzie będę miał Yokohamy.
Tucson to nie jest podstawowe auto-od zakupu zrobił coś koło 5-6tys km.
Chciałbym mieć zimą czołg, który w razie "W" pojedzie i polami :lol:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

20 Wrz 2024, 17:26

A nie lepiej poszukać jakiś A/T Chińskich? Obecne które masz nie mają już połowy bieżnika więc mogą być słabe ale nowe A/T mogą się lepiej sprawdzić od zimówek no ale te najtańsze będą pewnie i tak trochę droższe.
Rokiko
Forumowicz VIP

21 Wrz 2024, 07:42

Oglądałem porównanie różnych opon Nokiana i A/T przegrywają zimą z normalnymi wielosezonówkami, więc o A/T w ogóle nie myślę.
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

24 Wrz 2024, 14:32

a zimówki poprzez jazdę latem się nie zniszczą? to jednak opony z przeznaczeniem na zimę, inne warunki, temperatury, no nie wiem.. to chyba kiepski pomysł, lepsze wielosezonowe
Ludwiq
Nowicjusz

24 Wrz 2024, 19:12

yeti65 napisał(a):Oglądałem porównanie różnych opon Nokiana i A/T przegrywają zimą z normalnymi wielosezonówkami, więc o A/T w ogóle nie myślę.
Tylko ze tu pewnie porównywali na asfalcie więc z założenia wwielosezonowki będą lepsze bo A/T są na trochę inne drogi i do innej jazdy :wink: przynajmniej tak uważam.
Rokiko
Forumowicz VIP

25 Wrz 2024, 09:13

Rokiko napisał(a):Tylko ze tu pewnie porównywali na asfalcie więc z założenia wwielosezonowki będą lepsze bo A/T są na trochę inne drogi i do innej jazdy przynajmniej tak uważam.

Na asfalcie to normalne, ale i na śniegu były lepsze- niewiele, ale jednak lepsze. Pomału jednak zmieniam podejście. Kupię wprawdzie zimówki na zimę, ale latem raczej będę jeździł na obecnych A/T-kach.
Nie chcę wydawać dużo na opony zimowe, bo na jazdę wokół komina jednak super opony nie są niezbędne.
Ale pomału odchodzę od chinoli na rzecz tańszych opon z innych krajów azjatyckich. Nie mogę zmienić tytułu więc założę nowy temat.
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika