Złomowanie auta - zakończenie OC innej osoby.

06 Gru 2012, 15:57

Witam.

Dziś w końcu pozbyłem się grata na złomowisku. Byłem w urzędzie komunikacji w sąsiednim mieście , bo na takich blachach stał samochód.

Otóż pół roku temu na podstawie umowy kupna sprzedaży wziąłem to auto od znajomego mojego znajomego. Sęk w tym, że już w momencie wzięcia auta okazało się, że termin płatność OC właśnie minął. Zapłaciłem za OC, które jest teraz ważne do maja 2013, jednak to jest OC przedłużonego na byłego właściciela.

Szukam odpowiedzi by nie robić rumoru w wydziale ubezpieczyciela :) czy jak pójdę z kwitkiem z WK do ubezpieczyciela i zażądam zakończenia umowy OC i zwrotu składki, która już jest niepotrzebna, to mogę w ogóle się odzywać, skoro mam inne nazwisko, a osobą widniejącą na OC jest znajomy? Chodzi mi o to, czy MI wypłacą resztę pieniędzy od dziś do maja, czy tlyko jemu.

Kto wpłaca - ich nie obchodzi to wiem, choćby po tym, żę mogę sobie opłacać czyjąś składkę, ale jak ze zwrotem? NIe chcę wyjść na durnia. Wypłacą okazicielowi kwitu WK i posiadaczowi papierka polisy OC?

Dziękuję
hooma20
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 05 2005
Auto: Mercedes Sprinter 208D 2.3

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW Concept X6 2007
    BMW Concept X6 ten przedprodukcyjny samochód koncepcyjny jest pierwszym na świecie autem typu SAC (Sports Activity Coupé). Koncept prezentuje wizję BMW scalającą cechy modeli BMW X z atrybutami typowymi dla ...
    20 lat na podium – Toyota Camry w USA
    Toyota Camry, choć jest japońskim samochodem, bardzo silnie kojarzy się z Ameryką. Nie tylko dlatego, że jest sporym sedanem, czyli typem auta, które Amerykanie lubią najbardziej. Camry to absolutny amerykański bestseller, ...