Stłuczka na parkingu - chyba lekko uderzyłam w inne auto

05 Gru 2012, 22:52

Wyjeżdżając z miejsca parkingowe na parkingu przy markecie nie zauważyłam nadjeżdżającego z szybką prędkością samochodu i chyba w niego lekko uderzyłam (ale nie jestem pewna). Z nerwów wyjechałam z parkingu, ale po 15 minutach wróciłam i chciałam znaleźć ten samochód, ale nie znalazłam go. Teraz się zastanawiam, czy grożą mi jakieś konsekwencje.
Majka
Nowicjusz

Auto: Fiat

05 Gru 2012, 23:02

Jak można nie być pewnym czy uderzyło się w samochód? Raczej nie będzie żadnych konsekwencji tego.
kamil638
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mercedes w210
Silnik: 2.9 td
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1999

06 Gru 2012, 09:23

No właśnie nie jestem pewna. Wydaje mi się, że zdążyłam w ostatniej chwili zahamować. Ale być może jednak lekko go stuknęłam, bo się nagle pojawił z prawej strony. Na moim aucie nie ma żadnego śladu.
Majka
Nowicjusz

06 Gru 2012, 13:00

To by się zatrzymał i dochodził swoich praw....
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

06 Gru 2012, 13:18

Może chciał, widziałam że się zatrzymał i włączył wsteczne. Ale zwalniały się dwa miejsca, moje i obok mnie, może chciał na tym miejscu parkować.
Majka
Nowicjusz

06 Gru 2012, 14:05

kamil638 napisał(a):Jak można nie być pewnym czy uderzyło się w samochód?

Można nie być pewnym, a nawet można tego niezauważyć :!:
Zdarza się tak właśnie na parkingach, przy małych prędkościach - delikatnego otarcia się zderzaka o zderzak można ani nie poczuć ani nie zobaczyć. Myśłimy wtedy, że przejechaliśmy na styk. A w przypadku koleżanki tak mogło być, że myślała, że otarła się o ten samochód, a tak naprawdę tamten przejechał milimetr obok. I mógł tak samo pomyśleć ( gdzie się babsko pcha jak ja jadę, a ona ma czekać aż przejadę :) - zazwyczaj tak jest :) ). Ale na poważnie - jakby tak myslał miałby rację - ten co cofa ma wszystkim ustąpić.
No ale skoro nie pojechał za koleżanką, to albo się nie zorientował, albo nic się poprostu nie stało. Jak się zorientował później ( np. wychodząc ze sklepu zauważył jakąś ryskę ) to zapewne to zbagatelizował bo nie wie kiedy się to stało, a jak jakby się zorientował, że miało miejsce takie zdarzenie, to zgłosił by to na policję i jakby były kamery z tego sklepu na parking, to zapewne ustaliliby kim jesteś po numerach i miałabyś wizytę policji w domu.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volvo V90 Cross Country w zimie
    Volvo V90 Cross Country powstał, by stawić czoło trudnym warunkom drogowym i pokonywać oblodzone i zaśnieżone szosy. Do tego miał być duży i komfortowy. Trzeba przyznać, że udał im się ten zabieg! Sami Szwedzi przyznają, ...

06 Gru 2012, 15:26

A jak długo mogę czekać na ewentualną wizytę policji? Mam nadzieję, że jednak do tego nie dojdzie, bo samochód jest mojego męża.
Majka
Nowicjusz

06 Gru 2012, 18:03

Nawet gdyby przyszli to bądź spokojna. Opowiesz wszystko tak jak było, że pojechałaś jeszcze raz zobaczyć czy facet tam stoi, ale go nie było (jakby były kamery to i to by sprawdzili). Będzie na pewno dobrze. Nie ma się co martwić.
kamil638
Zaawansowany
Awatar użytkownika

06 Gru 2012, 19:14

To jestem trochę spokojniejsza. Dziś pojechałam tam znowu, ale nie widziałam, żadnych kamer. Może zadzwonić jeszcze na policję i dowiedzieć się czy było jakieś zgłoszenie? Może to byłaby łagodniejsza kara jakby do niej doszło
Majka
Nowicjusz

07 Gru 2012, 01:25

Ja bym na komisariat lepiej nie szedł. Według mnie to nie będzie żadnej kary, bo nie ma zgłoszenia. Zostaw tą sprawę i zapomnij o niej. Jak przyjdą policjanci to im wytłumaczysz co i jak i na pewno nie zostaniesz ukarana, bo przecież chciałaś poszkodowanego znaleźć, ale go nie było bo sobie pojechał do domu.
kamil638
Zaawansowany
Awatar użytkownika

07 Gru 2012, 09:39

Ja się obawiam innej rzeczy, że w ciągu tych moich 15 minut on zdążył odjechać z parkingu i pojechać na policję.
Majka
Nowicjusz

07 Gru 2012, 10:41

Za bardzo panikujesz, nie pojechał na policję, bo raczej policję sie wzywa na miejsce zdarzenia i to w przypadku gdy ciężko ustalić winnego .. Gdyby poczuł jakieś uderzenie lub inny odgłos w aucie na pewno by na miejscu próbował dochodzić co się stało..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

07 Gru 2012, 23:07

Jakby pojechał na policję, albo ją wezwał, to już dawno by u ciebie byli. Jak ich nie było u ciebie do dziś, to już ich nie będzie - bądz spokojna.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

08 Gru 2012, 19:24

To jestem trochę spokojniejsza. Mam prawko do 2 lat dopiero. Nic mi się takiego do tej pory nie zdarzyło. Mam nadzieję, że policja tak szybko działa, że już by do mnie przyszli. Dzięki za pocieszenie :)
Majka
Nowicjusz

08 Gru 2012, 21:47

To nie pocieszanie tylko przedstawienie realiów. Bądź spokojna. :roll:
kamil638
Zaawansowany
Awatar użytkownika