Złomowanie czy inny sposób?

02 Lip 2015, 08:13

Trzeba było poczekać i spróbować sprzedać, ewentualnie do jakeigoś mechanika na części :D
SylwekN
Nowicjusz

Miejscowość: Jaktorów
Auto: Punto III

22 Lip 2015, 12:15

Łatwo mówić trudniej zrobić. Próbowałem wszystkiego jak się nie sprzedaje to nie ma co się kopać z koniem tylko skorzystać ze złomowanie/skupu i mieć problem z głowy. :mrgreen:
Merk
Nowicjusz

Auto: Audi

26 Lip 2015, 14:45

carsheaven
borsuk
Nowicjusz

Auto: Opel astra

27 Lip 2015, 12:36

Wydaje mi się, że najlepszym sposobem jest skup aut. Jeśli nic już z tego samochodu nie będzie pożytecznego to po co go trzymac? Lepiej gotówkę do ręki dostac :D [reklama]
Ostatnio edytowany przez MotoAlbercik, 28 Lip 2015, 11:50, edytowano w sumie 1 raz
Powód: reklama
cympekwm
Nowicjusz

Auto: nissan micra

21 Sie 2015, 14:55

Zaraz tam nic pożytecznego. Można postawić w ogródku i posadzić wkoło roślinki. Tylko kto będzie płacił OC? :naughty:
Pistolecik
Początkujący
Awatar użytkownika

24 Sie 2015, 18:11

Co wartościowsze części należy sprzedać, a resztę oddać na złom. To się najbardziej opłaca.
michu007
Obserwowany

Prawo jazdy: 04 07 1975
Auto: VW Polo
Paliwo: Diesel
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak powstają aluminiowe felgi?
    Koła należą do najbardziej obciążonych i nieustannie narażonych na uszkodzenia, a zarazem najważniejszych dla bezpieczeństwa elementów samochodu. Poniżej wyjasniamy, jak powstają lekkie i niezwykle wytrzymałe, aluminiowe ...

29 Wrz 2015, 10:08

Zgadzam się z wypowiedzią powyżej, do złomowania przyjmą samochód w każdym stanie, więc dlaczego by go nie rozebrać z wartościowych rzeczy? Dzięki temu można zaoszczędzić sporo pieniędzy.
Pistolecik
Początkujący
Awatar użytkownika

27 Sty 2016, 12:12

Łatwiejsze jest złomowanie auta, niż samemu rozbieranie go na części. Po pierwsze - trzeba to umieć, po drugie - mieć narzędzia, po trzecie - mieć miejsce do ich składowania i po czwarte - trzeba je sprzedaż, to często wiąże się z kosztami (np wystawienie części na aukcję).

Jeśli chodzi o samo złomowanie to ja złomowałem w [reklama], a też liczyłem właśnie, co by mi się bardziej opłacało - części czy złom :)
ArturoSss
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 12 06 2003
Auto: Opel Astra III

01 Lut 2016, 23:28

W grę wchodzi także uzyskanie odpowiedniego zaświadczenia z legalnej firmy zajmującej się kasacją pojazdów, to jedyny sposób na wyrejestrowanie pojazd (poza sprzedażą, kradzieżą itd).
Pistolecik
Początkujący
Awatar użytkownika

18 Lip 2017, 08:25

Złomowanie jest bardzo prostą procedurą, dlatego z pewnością to ją bym polecił. wszystko jest opisane np tutaj http://fitness-macadamia.pl/jak-zezlomowac-stary-samochod/ ;)
TomekKania
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 07 2004
Auto: Golf 4

18 Lip 2017, 15:08

Wykręcić co bardziej wartościowe części, z których można odzyskać jakieś pieniądze i zezłomować. Jak piszą przedmówcy prosta procedura.
bosman
Nowicjusz

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Warszawa i okolice
Prawo jazdy: 0- 0-2000
Auto: Mazda 6
Skrzynia biegów: Manualna

18 Lip 2017, 15:19

PS. Gdzieś na forach wyczytałem, że jak dużo części ktoś wykręci i znacznie spadnie fabryczna waga auta to przy kasacji trzeba dopłacać różnice (przeliczają to wg jakiegoś współczynnika za kg)... Z moich (i znajomych) doświadczeń wynika jednak, że praktyka raczej rzadko stosowana...
bosman
Nowicjusz

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Warszawa i okolice
Prawo jazdy: 0- 0-2000
Auto: Mazda 6

24 Sie 2017, 08:20

No tak masz rację , ale jak ma się swoje złomowisko w odpowiednim miejscu to bardzo ważną rzeczą jest operaty ochrony powietrza , tzn wprowadzenie gazów lub pyłów do powietrza, a ja znalazłem do tego taka firme.
adrians85
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 15 06 2004
Auto: Toyota camry

24 Paź 2017, 08:21

Według przepisów jest tak, że pojazd przeznaczony do złomowania musi być w miarę kompletny. Waga jego nie może być mniejsza niż 90 proc. masy własnej zapisanej w dowodzie rejestracyjnym. Za każdy brak kilograma SPD naliczyć może złotówkę. Tyle dowiedziałem się, jak złomowałem swój samochód ;)
michalkowal
Obserwowany

Prawo jazdy: 12 04 1990
Przebieg/rok: 13tys. km
Auto: Ford Fiesta MK6
Silnik: 1.3
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2004