Złomowanie niekompletnego samochodu

14 Sie 2016, 18:15

Wstęp dla moderatora: Panie Moderatorze, uprzejmie przepraszam jeśli temat założyłem w złym miejscu, ale po dłuższym przeglądaniu strony głównej nie znalazłem, żadnego odpowiedniego miejsca. Post wrzucam tutaj, ponieważ często tu zaglądam i szanuję opinie ludzi którzy zajmują się tutaj doradzaniem.

Część właściwa:

W Peugeocie 306 poszedł mi pasek rozrządu i zderzyły się tłoki z zaworami. Jednym słowem naprawa i przekładka nie wchodzą w grę, bo auto było warte 3000zł. Jestem studenem, to dla mnie bardzo duże pieniadzę.

Chcę odzyskać z Peugeota jak najwiecej możliwie kasy. Pomyślałem, że za sprzedanie go w takim stanie dostanę pewnie maksymalnie 1200zł. Ale jest inny pomysł, na który wpadłem i chciałbym go zderzyć z rzeczywistością, w czym mam nadzieje mi pomożecie.

Mam w tej 306 piękny wydech, wygląda nowo. Głośniki znanej firmy które wyceniam na 200zł, felgi 13" z fajnymi oponami zimowymi. Za to wszystko dostałbym powiedzmy, 1000zł? Do tego wykręciłbym jeszcze jakiś alternator/akumulator/zbiornik gazu i może bym zarobił 1300zł.

Taki rozebrany pojazd z cennych części zaholowałbym na jakichś najtańszych na świecie kołach na kasację i liczę na jakieś 500zł tam.

Czy jest na to szansa? Panowie, doradźcie mi proszę.

Auto generalnie jest w super stanie, nigdy nie widziałem 20 latka z taką podłogą, progami.. Do tego ma super lekko kubełkowate fotele z przodu, szyby i szyberdach w elektryce, 2 poduszki powietrzne.

W bagażniku jeszcze komplet nowiutkich tarcz i klocków do przodu! (kolejna stówa)
aesd
Nowicjusz

Prawo jazdy: 22 09 1993
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: Nie mam

14 Sie 2016, 18:35

Jeżeli wszystko jest w super stanie to czemu nie zmienisz silnika? To po pierwsze a po drugie nie zmieniłeś paska po kupnie że pękł ?
Kusza
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gowino
Prawo jazdy: 29 09 2008
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: BMW e46
Silnik: 323i 170KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

14 Sie 2016, 18:40

to moje pierwsze auto, błąd młodości i brak pieniędzy. Kupiłem je z nadzieją, że 10tys zrobię, podszkolę się w jeździe i kupie cos lepszego. Niestety zamiast 10tys zrobiło się 3

Przełożenie silnika to 300zł za silnik, 100zł przesyłka, 700zł chcą mechanicy za robociznę, do tego trzeba zrobić po przekładce rozrząd czyli około 500zł i jeszcze tam gaz jest wiec gazownik weźmie 200zł. Przerastaja mnie te kwoty...
aesd
Nowicjusz

14 Sie 2016, 19:03

Jeżeli jestes pewien, że buda jest w dobrym stanie to zmieniłbym ten silnik. Nie wiem gdzie mieszkasz i jakie masz możliwości/zaplecze, ale wcale nie jest to trudna czynność jeśli wkładasz identyczny

Co do złomowania to znam przypadki gdzie wystarczyły tablice, dowód i wycięta blacha z VIN-em. Zależy na kogo trafisz i kogo znasz xD
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

14 Sie 2016, 19:06

Powyżej napisałem jakie udało mi się ustalić koszty przekładki i jest to 2x poza moim limitem. Jestem ze śląska.

Znajomości na złomowiskach brak, a dobrze sobie zdaje sprawę że złotówy zrobią wszystko żeby mi dać jak najmniej za kasację, buisness is buisness...
aesd
Nowicjusz

14 Sie 2016, 22:02

Który rok tego Peugeota?
Z opisu widać, że to ładne auto z mało popularnym wyposażeniem.
Jest klima?
Zasadniczo można próbować sprzedać w całości, dać jedynie "upust" (wystawić za mniej niż cena rynkowa) na wymianę silnika :ok: zawsze się znajdzie ktoś, kto kupi, a ma znajomości czy też zrobi to sobie we własnym zakresie.
Porób ładne zdjęcia (najlepiej umyj auto, co z padniętym silnikiem może być trudne, jeśli mieszkasz w bloku i w miarę ogarnij środek) i wystaw na olx na próbę na m-c czy na dwa.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...

14 Sie 2016, 22:27

To jest 1996r, 230tysięcy przebiegu(dziwnie mało, ale ch...a wnętrze podpowiada że to może być prawda), klimy nie ma ale za to sprawdziłem całe nadwozie miernikiem lakieru i tylko lewy tył nad kołem coś było robione.
aesd
Nowicjusz

14 Sie 2016, 23:05

Ja bym wystawił 2300-2400 do negocjacji tak, aby wziąć te 2k czy 1800 w ostateczności.
Szkoda oddawać na złom takiego ładnego auta.
Jeśli chcesz mogę Ci napisać ogłoszenie, mam doświadczenie :ok: nie czuję gdy rymuję :mrgreen:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

14 Sie 2016, 23:34

o kurde, na prawdę nie wiem co powiedzieć na taką propozycję, skorzystam na pewno :) W tym tygodniu poproszę kolegę fotografa o porobienie pięknych zdjęć
aesd
Nowicjusz

14 Sie 2016, 23:50

Tylko nie przesadźcie, bo wybitnie piękne zdjęcia czasami odstraszają :mrgreen:
mike
Moderator
Awatar użytkownika