Zły numer VIN

11 Wrz 2019, 19:32

Witam,
Moja kuzynka sprzedała samochód w 2016 roku. Zgłosił się do niej w czerwcu tego roku kupujący ten samochód(X), ponieważ sprzedał go dalej do Pana (Y). Po kilku miesiacach Pan Y zglosil sie do X że numery nadwozia nie zgadzaja sie z tym w dowodzie i samochod nie przeszedl badan technicznych i nie zostal dopuszczony do ruchu przez Urzad miasta. Pan X dzwonil do kuzynki by oddala mu kase za samochod - odmowila, poniewaz przy zbyciu i kupnie auta wszystko sie zgadzalo. Teraz dostala takie pismo od pana X że pan Y odstapil od umowy i ona ma odstapic od umowy rowniez i odebrac samochod. Co robic w tej sytuacji, skoro u niej wszystko gra a po niej miał ten samochód 2 innych właścicieli i przez 2 lata przechodził przeglądy. Uwazam, ze X lub Y cos namieszał przy samochodzie i szukaja winnych. Dziekuje za pomoc z góry.
wranlee
Obserwowany

12 Wrz 2019, 10:31

wranlee napisał(a):Co robic w tej sytuacji, skoro u niej wszystko gra a po niej miał ten samochód 2 innych właścicieli i przez 2 lata przechodził przeglądy. Uwazam, ze X lub Y cos namieszał przy samochodzie i szukaja winnych. Dziekuje za pomoc z góry.
Sprawa jej nie dotyczy ponieważ było to dawno po tym fakcie samochód musiał przejść przynajmniej dwa przeglądy więc X i Y muszą to wyjaśniać między sobą. Jeżeli faktycznie byłby problem z tym numerem to samochód nie przeszedł by pierwszego przeglądu jak sprzedała go twoja kuzynka.

Tokiem rozumowania tych Panów można by wrócić w taki sposób do salonu gdzie był kupowany samochód i na nich zwalić winę :)
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

12 Wrz 2019, 15:08

Cichy77 napisał(a):można by wrócić w taki sposób do salonu gdzie był kupowany samochód i na nich zwalić winę :)
Oczywiscie pod warunkiem ze tam byl kupiony.Jednak z tego postu nic nie wynika gdzie byla juz właścicielka kupiła ten samochod... :?:
Ps.Mialem podobny przypadek.Robiłem BT pojazdu po 5 latach czyli miał juz zrobiny 1 przegląd po 3 latach.Odkrylem ze nr.vin nie jest zgodny z DR a przegląd przeszedł bez problemu... :!: czyli DR został klepniety prawdopodobnie na "poczcie"... :D
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

12 Wrz 2019, 21:47

Dla właściwej oceny "problemu" napisz co rozumiesz pod pojęciem"niewłaściwy numer VIN' Pod tym pojęciem kryją się zarówno zmiany mechanoskopijne jak i omyłki pisarskie na etapie wypełniania dokumentów w urzędach.Kto i na podstawie czego doszedł do wniosku,że prezentowany VIN w aucie nie jest poprawny.Oczywiście domaganie się odstąpienia od umowy w tym konkretnym przypadku jest nieuprawnione.To tak na marginesie
fiatcoupepolska. pl
fiatcoupe
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Brydzia
Auto: Fiat Coupe 2.0 20VT
Silnik: 2.0.20VT-220 KM
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 1997

15 Wrz 2019, 18:52

Panowie - tutaj nie ma znaczenia kto od kogo i kiedy kupił samochód. Jak się nie zgadza numer VIN to samochód, czyli towar jest niezgodny z umową.
Ja bym poszedł do rzecznika konsumentów i dopytał.
Nie jest winą kupującego, że poprzedni właściciel nie sprawdził numeru VIN czy jest zgodny z tym na DR.
Ale i tak powinno się to dać załatwić jak się nie mylę. Należy pojechać na SKP i tam diagnosta wypisze odpowiednie pisemko za odpowiednią opłatą jak się nie mylę. Ale tu może kolega diagnosta się wypowie :)
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

15 Wrz 2019, 22:59

MotoAlbercik napisał(a): Ale tu może kolega diagnosta się wypowie

Owszem idzie wszystko wyjaśnić i wyprostować... Jednak tutaj nie wiemy wszystkiego bo wprowadzajacy ten temat nie podał wszystkich faktów a mianowicie:
1/ pojazd zakupiony w serwisie..
2/ pojazd zakupiony w komisie
3/ pojazd zakupiony np. od Kowalskiego
Dlaczego zrobiłem taką układankę...Wnioskuję ze w ktorymś momencie został popełniony błąd przy wpisywaniu nr.vin./ prawdopodobnie...?/.Owszem na dzień dzisiejszy mozna wykonać BT tego pojazdu-normalne okresowe z wynikiem"N",wydać zaswiadczenie ze nabity nr.nie posiada sladów ingerencji i szukac gdzie ten bląd powstał/myślę ze mogło to nastąpic przy wymianie DR-prawdopodobnie...W tym wypadku to zainteresowni muszą się dogadać miedzy sobą...Tą są tylko i wyłącznie moje gdybania ...Jak sprawa przedstawia się faktycznie ja tego nie wiem...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Circle K zawiesza działalność w Rosji
    Właściciel sieci stacji Circle K, kanadyjska firma Alimentation Couche-Tard Inc. (Couche-Tard), jedna z największych na świecie firm działających w obszarze handlu detalicznego, podjęła decyzję o zawieszaniu działalności ...

18 Wrz 2019, 10:08

MotoAlbercik napisał(a):Panowie - tutaj nie ma znaczenia kto od kogo i kiedy kupił samochód. Jak się nie zgadza numer VIN to samochód, czyli towar jest niezgodny z umową.

Ma fundamentalne znaczenie w kontekście ewentualnego sprawstwa i odpowiedzialności,jeżeli by się okazało,że zmiany dokonano w procesie przestępstwa.
fiatcoupepolska. pl
fiatcoupe
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Brydzia
Auto: Fiat Coupe 2.0 20VT
Silnik: 2.0.20VT-220 KM
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 1997