Zmarl teść - co mam zrobić z jego samochodem?

19 Paź 2009, 18:25

Tak jak w temacie. Czekam na praktyczną poradę. Samochód zarejestrowany byl na niego.
jandrzej57
Nowicjusz

20 Paź 2009, 00:26

musicie przeprowadzić postępowanie spadkowe w sądzie.
Jak sąd ustali kto jest spadkobiercą występujecie do urzędu skarbowego o zaświadczenie dotyczące podatku od spadku.

Po otrzymaniu obu zaświadczeń możecie sprzedać samochód lub darować komuś ze spadkobierców.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

20 Paź 2009, 19:57

Serdecznie dziękuję za odpowiedź ale ten samochód nie bardzo jest wart tych wszystkich zabiegów i tego wlaśnie chcieliśmy uniknąć. Dzień przed śmiercią teść napisal odręcznie, że podarowuje go córce (mojej żonie) ale co dalej i czy to ma jakąś moc prawną...? Gdzie i jaki podatek zapacić...?
jandrzej57
Nowicjusz

20 Paź 2009, 22:58

Taki "zapis" nie będzie miał mocy prawnej.
Co do samochodu jest on w masie spadkowej, także wszelkie działania dotyczące tej masy, bedą się odnosić też do samochodu- potem oczywiście będzie jakies chodzenie z dowodem, ale to inna sprawa.
Co do stwierdzenia nabycia spadku- może to zrobić sąd, lub też notariusz(który to zrobi szybciej, sprawniej i jeszcze niektóre rzeczy za Was pozałatwia-> ale to tylko jeżeli nie będzie wątpliwości odnośnie masy spadkowej, chociazby kto jest spadkobiercą/spadkobierców ustawowych masz określonych w art. 931 i następnych kodeksu cywilnego/).
Po nabyciu spadku przez spadkobierców, mogą oni np. sprzedać to co wchodziło w skład masy spadkowej i się podzielić pieniędzmi.
No i pamiętajcie ewentualnie o podatkach ;)

[ Dodano: Sro Paź 21, 2009 13:49 ]
Taki "zapis" nie będzie miał mocy prawnej.

Kurde, ogólnie to juz spałem i się pomyliłem w tym co pisałem ;)
Jakoś myślałem bardziej o testamencie i wogóle, a tu przecież jest darowizna, więc jeżeli zostały zachowane wszystkie wymogi to darowizna powinna być ważna :)
eaxene
Aktywny

Miejscowość: Toruń

21 Paź 2009, 16:36

Bardzo dziękuję - zaczynam dzialać.
jandrzej57
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

11. zlot Master Truck - Opole 2015
    Z wielką radością ogłaszamy, że na tegorocznym zlocie Master Truck, ku wielkiej uciesze zgromadzonej publiczności, wśród wystawionych modeli ciężarówek obecny będzie też fiński "Highway Hero", bowiem swój ...