Zmęczenie, sen - przyczyny wypadków drogowych

10 Kwi 2014, 17:09

Zmęczenie to prawdopodobnie najbardziej bagatelizowany czynnik wśród przyczyn wypadków drogowych, ponieważ jego rzeczywisty udział jest trudny do zmierzenia. Szacuje się, że zmęczenie ma wpływ na nawet 30% wypadków śmiertelnych i 15% wypadków, których skutkiem są poważne obrażenia uczestników zdarzenia.

"Trudno jest obiektywnie ocenić własny poziom zmęczenia. Z tego względu ryzyko jazdy, kiedy potrzebujemy odpoczynku, a następnie wpływ zmęczenia na spowodowanie wypadku są często zupełnie nie brane pod uwagę przez kierowców" – mówi Zbigniew Weseli, dyrektor Szkoły Jazdy Renault.

Zmęczenie, sen - przyczyny wypadków drogowych

Wypadki spowodowane zmęczeniem mogą zdarzyć się bez względu na porę dnia lub nocy oraz niezależnie od tego, czy jesteśmy w trakcie długiej podróży, czy krótkiej przejażdżki. W tego typu zdarzeniach istnieje dwukrotnie większe prawdopodobieństwo, że okażą się one śmiertelne. Jest to związane z brakiem reakcji prowadzącego auto na niebezpieczną sytuację, np. kierowca, który usnął, nie zacznie hamować. Zaśnięcie za kierownicą nie zdarza się nagle. Zawsze jest poprzedzone sygnałami takimi jak ziewanie, najeżdżanie na linię na jezdni, dyskomfort i suchość oczu, nieuzasadnione różnice w prędkości jazdy czy trudności z zapamiętaniem ostatnich kilku kilometrów. Często tuż przed zaśnięciem kierowcy pogłaśniają muzykę albo otwierają okno. Około 40% wypadków związanych ze snem dotyczy samochodów dostawczych, a w grupie największego ryzyka są mężczyźni poniżej 30 roku życia.

Do głównych przyczyn zmęczenia zalicza się: zbyt krótki lub złej jakości sen, podróż w nocnych godzinach w których zwykle śpimy lub po południu, gdy nasz biologiczny zegar sprawia,
że czujemy zmęczenie, zwłaszcza po obfitym lunchu. Ważnym czynnikiem jest też długość
i monotonia podróży.

POLECAMY Jak jeździć bezpiecznie samochodem w nocy?

Kierowcy powinni starać się być bardziej świadomi wpływu zmęczenia na bezpieczeństwo jazdy. Nasz stan i możliwości działania po kilkunastu godzinach bez snu są porównywalne do stanu po wypiciu alkoholu. Dlatego nie zaczynajmy długiej podróży, jeśli już jesteśmy zmęczeni. "Jedynym skutecznym rozwiązaniem na zmęczenie jest odpoczynek" podsumowują trenerzy Szkoły Jazdy Renault i całkowicie z tym się zgadamy.

źródło: Renault
Redakcja
Forum Samochodowe
Redakcja
Redakcja
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 13101
Prawo jazdy: 12 03 1998
Auto: Tesla Model Y

16 Kwi 2014, 09:30

niestety wielu kierowcom brakuje wyobraźni ... "wypiję kawę/redbulla i dam radę"..
Ostatnio koleżanka mi opowiadała, że jej znajomy miał wypadek z powodu zaśnięcia za kółkiem.. chwilę przed wypadkiem myślał "dojadę tylko do stacji, napiję kawy i będzie ok." ..nie dojechał..

Najrozsądniej w sytuacji podbramkowej jest po prostu zjechać gdzieś i rzeczywiście się przespać.
Niektórym się wydaje chyba, że mają nadprzyrodzone moce i mogą powstrzymać swoje fizjologiczną potrzebę jaką jest sen.. ale nikt nie ma takiej mocy.

Remedium: zdrowy rozsądek u słuchanie organizmu.
krzych87
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18 01 1987
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Ford Focus
Silnik: 1.8 TDCI 115
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

18 Kwi 2014, 12:11

ja sama pamiętam taką sytuację, kiedy mój tato w drodze nad morze (jechaliśmy z południa kraju) przysnął dosłownie na sekundę lub dwie! w aucie było głośno, bo pasażerowie spali przez pół drogi, każdego już roznosiło od siedzenia na tyłku, tylko mój tato milczał, bo jak nam się wydawało, był skupiony na prowadzeniu i trasie. okazało się jednak, że był po prostu zmęczony coraz bardziej, aż w końcu odleciał. to były naprawdę ułamki sekund, kiedy spostrzegliśmy, że zjeżdżamy z drogi. oczywiście podnieśliśmy krzyk i to ojca obudziło. ale jechał z pasażerami, którzy dzięki drzemce byli czujni. nie wiem, jak by to wyglądało, gdyby jechał sam. dlatego zgadzam się z przedmówcą, trzeba słuchać swego ciała. nasz organizm wyraźnie daj nam znać, kiedy jest na skraju i nie da się go oszukiwać długo z pomocą energetyków czy kawy. nic tak nie regeneruje jak sen!
jm212
Nowicjusz

Prawo jazdy: 12 10 2009
Auto: Skoda Fabia
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2003

24 Kwi 2014, 21:45

Ja mogę przytoczyć swoje spostrzeżenia bowiem w lecie zdarza mi się kilka razy w miesiącu powrót nad ranem, po 24 godzinach niespania. Nie są to na szczęście jakieś długie odcinki, bo zwykle od 20 km do max 70 km. Pierwsza zasada jaką stosuje - w aucie nie może być ciszy. Jak jedzie ktoś ze mną to sprawa jest ułatwiona, trzeba gadać ile wlezie. Jak jadę sam to muzyka głośno i koniecznie trzeba śpiewać! Do tego szyba w dół żeby było chłodno no i wtedy jedzie się całkiem dobrze.
balsen
Nowicjusz

Prawo jazdy: 12 09 1999
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Honda Accord
Silnik: 2.0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2005
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Moto Session 2016
    Lubelskie Święto Motoryzacji to obowiązkowa pozycja w kalendarzu imprez w 2016 r. Już w weekend 7-8 maja zapraszamy na Moto Session. W tym roku na zwiedzających czekać będą wystawy nie tylko samochodów, ale także motocykli, ...
    Stylowy kabriolet
    Nazwa kabriolet pochodzi z języka francuskiego i podobnie jak w przypadku coupé, pierwotnie odnosiła się do wozów ciągniętych przez konie. Kabrioletem nazywano jednoosiowy lekki powóz z opuszczanym dachem. ...