Zmian DR

05 Sie 2010, 00:44

Witam.

Mam pytanie.

Mianowicie chce kupić auto od kolegi. On mieszka w tym samym mieście co ja i na necie znalazłem dwie ceny zmiany dowodu rejestracyjnego " około 180zł" i 70zł za samą zmianę dowodu rejestracyjnego.

I teraz moje pytanie jest takie: ile zapłacę za zmianę dowody rejestracyjnego ?

Bo z tego co wiem to tylko DR trzeba zmienić jak mieszka się w tym samym miejscu co sprzedający. A blachy i naklejki zostają tak jak były i nie są wymieniane.

Proszę o pomoc w tym problemie bo nie wiem na jaką kwotę się przygotować a nie chce płacić sumy 180zł bo to bez sensu jest.

Jak za nową rejestracje płaci się 180zł a wyrobienie nowego DR na nowego właściciela też kosztuje 180zł to ja wole sobie wymienić wszystko blachy naklejki i DR. A chce tylko sam DR zmienić ze starego właściciela na nowego
fiszu250
Nowicjusz

Miejscowość: Z neta

05 Sie 2010, 06:53

fiszu250 napisał(a):ile zapłacę za zmianę dowody rejestracyjnego ?

Wymieniasz tylko sam DR a więc placisz cenę mniejszą ...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

05 Sie 2010, 08:07

aha no to czyli nie powinienem zapłacić więcej niż 80zł ? a jeżeli w urzędzie mi powiedzą że to kosztuje więcej to co mam w tedy zrobić ? zrezygnować nie mogę bo musi być auto na mnie a płacić 180zł za DR nie mam zamiaru bo tyle kosztuje nowa rejestracja auta
fiszu250
Nowicjusz

Miejscowość: Z neta

05 Sie 2010, 08:40

fiszu250 napisał(a): a jeżeli w urzędzie mi powiedzą że to kosztuje więcej to co mam w tedy zrobić

Nikt Ci w WK nie powie ze masz placić więcej niz to co faktycznie musisz zaplacic a więc tylko i wyłącznie za wymianę DR.... :!: :!:

[ Dodano: 5 Sierpień 2010, 08:43 ]
Ps.No chyba ze będziesz mial jakieś extra wymagania np:specjalne tablice rej... :mrgreen:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

05 Sie 2010, 18:32

Te 180 zł płaci się wtedy, jak kupuje się samochód z innego powiatu. Wówczas trzeba zmieniać tablice rejestracyjne i naklejki. Razem z DR oczywiście. Ty tablice będziesz miał takie same, a dostaniesz tylko nowy DR.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

05 Sie 2010, 23:53

Te dwie ceny są chyba prawdziwe . Jeśli pojazd miał jeszcze tzw. czarne tablice , to przy zmianie właściciela wydadzą białe i każą sobie zapłacić te 180 zł.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Autentyczny i komfortowy SUV na drogę i w teren
    Duster zyskał wyposażenie, które ułatwia mu poruszanie się zarówno w mieście, jak i z dala od przetartych szlaków. Zachowuje doskonałą zdolność do pokonywania przeszkód terenowych, która ...

06 Sie 2010, 06:05

bonifacy napisał(a): to przy zmianie właściciela wydadzą białe i każą sobie zapłacić te 180 zł

Zadnych 180.- przy zmianie własciciela z tego samego WK...Niby dlaczego mają wydawać jakieś tam białe.. :?: :?: Jezeli następuje zmiana właściciela w tym samym WK zadnych TR nie wymieniają bez względu czy to sa czarne,białe lub niebieskie.. :!: Wiem masz na pewno na myśli stare TR.Nie ma obowiązku wymiany tych tablic... :!:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

06 Sie 2010, 19:21

Chyba, że te czarne tablice będą zniszczone, czyli będzie odchodziła czarna lub biała farba, będą literki lub tło pomalowane z powodu odchodzącej farby. A jeżeli są w idealnym staniwe, to zostają te czarne.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

06 Sie 2010, 22:27

MotoAlbercik napisał(a):Chyba, że te czarne tablice będą zniszczone

Tylko i wyłącznie z tego powodu.Ale podstawa moze byc tylko zaswiadczenie z OBT na SKP... :!: :!:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

07 Sie 2010, 22:07

Migi60 napisał(a):
bonifacy napisał(a): to przy zmianie właściciela wydadzą białe i każą sobie zapłacić te 180 zł

Zadnych 180.- przy zmianie własciciela z tego samego WK...Niby dlaczego mają wydawać jakieś tam białe.. :?: :?: Jezeli następuje zmiana właściciela w tym samym WK zadnych TR nie wymieniają bez względu czy to sa czarne,białe lub niebieskie.. :!: Wiem masz na pewno na myśli stare TR.Nie ma obowiązku wymiany tych tablic... :!:

Kolego Migi60 , jakieś paragrafy możesz przytoczyć na tą okazje ? Mam podejrzenia że mój urząd według Twojej wypowiedzi naciągnął mnie na stówke .Jakiś czas temu, przy przerejestrowaniu samochodu, praktycznie z tej samej ulicy , na czarnych tablicach z białymi literkami (starei), zarządał wymiany na białe z czarnymi literkami ( nowe) pod rygorem odmowy . Wybuliłem 180 zł.
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi