Zmiana auta na inne. Budżet do 7 tyś. złociszy.

19 Lut 2016, 21:09

Witam.

Obecnie posiadam Toyote Corolle z 99 roku w wersji 3-drzwiowej. Autkiem jeździ mi się bardzo dobrze, silnikowo jest nie do zdarcia, nie jest bardzo drogie w utrzymaniu co też jest sporym plusem, jednakże sytuacja, w której się znajduje uległa zmianie i niestety opcja samochodu 3-drzwiowego nie jest wygodna.
Jak pewnie co po niektórzy się domyślili chodzi o trzeciego pasażera w postaci dzieciaczka :) Sadzanie do fotelika, w tej wersji nadwozia, nie jest wygodne, a jest to czynność z którą często mamy do czynienia, więc nie przedłużając już niepotrzebnie chodzi o zmianę samochodu.
Niestety nie dysponuje dużym budżetem, tak jak w opisie max to około 7 tyś. Chciałbym w tym przedziale znaleźć samochód 5-drzwiowy, to kryterium podstawowe, dobrze by było gdyby posiadało klimatyzacje (przy gorących dniach oraz dziecku może się to okazać wybawieniem), no i oczywiście żeby auto było w miarę ekonomiczne i niedrogie w eksploatacji. Chciałbym przy tym uniknąć francuzów, ponieważ nie mam do nich przekonania.
Przeglądam portale motoryzacyjne i mniej więcej widzę co mogę mieć za taką cenę, ale zupełnie nie orientuje czego można się spodziewać po modelach za taką cenę dlatego zwracam się do Was drodzy forumowicze o pomoc i doradztwo w tej sprawie :)
Będę wdzięczny za każdą poradę :)

Pozdrawiam
PantaRh3i
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 18 01 2000
Auto: Honda Civic, Toyota Corolla
Silnik: 1.5 VTEC-e
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

19 Lut 2016, 21:16

To może poszukaj avena1 jak jeździsz corollką :D

Wersja 2,0 128KM pali 1litr lpg więcej niż corollka, ma silnik tej samej serii, jest dosyć szybki no i również się nie psuje...
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

19 Lut 2016, 21:28

Ciekawa propozycja. Byłby to na pewno model trochę nowocześniejszy. Dodatkowo mówisz o instalacji lpg, czyli polecałbyś szukanie głównie takich aut?
PantaRh3i
Nowicjusz

19 Lut 2016, 22:02

PantaRh3i napisał(a):Ciekawa propozycja. Byłby to na pewno model trochę nowocześniejszy. Dodatkowo mówisz o instalacji lpg, czyli polecałbyś szukanie głównie takich aut?

Tak sobie pomyślałem jak napisałeś o corollce... Aven1 to taka nadmuchana corolla z lepszym wyciszeniem i mocniejszym silnikiem. Oczywiście jeżeli miałeś corollkę bez vvti :mrgreen:
Polecam Ci ponieważ sam odbyłem taka drogę czyli e10, e11 przez chwile e12 i zakup avena1 który mi się znudził do bólu ale jak szukam substytutu osiągów/komfortu i ekonomii to nie mogę znaleźć godnego następcy oczywiście operując kwotami około 8k.
szybki
Moderator - Tuning

19 Lut 2016, 22:12

A może ktoś jeździ i mógłby powiedzieć parę słów na temat Hondy Accord, bo tak oglądam oglądam i całkiem podoba mi się ten samochodzik?
PantaRh3i
Nowicjusz

19 Lut 2016, 22:21

PantaRh3i napisał(a):A może ktoś jeździ i mógłby powiedzieć parę słów na temat Hondy Accord

Accord jest fajny ale za około 7k będą już sztuki raczej mocno zużyte oczywiście myślę o VI... polecam 2,0 i trzeba uważać na rdzę.
szybki
Moderator - Tuning

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota S-FR Racing Concept
    Rok po premierze S-FR Toyota pokazała na Tokyo Auto Salon 2016 jego wyczynową wersję – S-FR Racing Concept. Model powstał w japońskim studiu Toyota Gazoo Racing, które opracowało do niego bogaty pakiet aerodynamiczny, ...

20 Lut 2016, 11:23

Do Accorda bez 9k nie podchodż no może za 8k uda się coś znaleść do poprawek.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

20 Lut 2016, 17:31

Ok w takim razie Accord odpada. Jakieś inne propozycję, inne doświadczenia?
PantaRh3i
Nowicjusz

20 Lut 2016, 19:13

Jeżeli nie potrzebujesz LPG to godny rozważenia będzie Ford Focus Mk1 po fl, ogólnie dobre auto na miasto wystarczy spokojnie 1,6, który też powinien dać sobie spokojnie radę w trasie a nie pali przy tym aż tak bardzo dużo (9 litrów PB w mieście typu Wrocław) (wiedza od kolegi Koniu :wink: ) w trasie zapewne sporo mniej przy normalnej jeździe :) Ale uważaj na rdzę.
Innymi moimi typami bo szukam auta w podobnym budżecie 5D może być jakiś VW golf IV 1,8/2,0 A3 z 1.8 raczej nie muszę o nich dużo mówić bo są bardzo popularne i mało awaryjne i LPG łykną.
Kolejnym typem może być opel astra G polecam stary dobry sprawdzony silnik 1,6 8-zaworowy 75 KM LPG idealnie przyjmie ale troszkę słabawy jest, można pokusić się o wersję 84 KM, 1,4 16V też jest dobry i inne również ale unikaj 1.2 i 1.6 16V. Ja będę celował prawdopodobnie w 1,8 z klimą i LPG
To są tylko kompakty w które będę celował, jest też Megane I fl dla mnie (tobie też się może nada), Civic VI
Z większych aut to może Octavia I (też kompakt ale większy) Carisma (byle nie GDI) primera p11 :ok:
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2010

21 Lut 2016, 14:49

Hmm a coś takiego [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] i wgl jak się ma ta seria MK3 ewentualnie MK2?
PantaRh3i
Nowicjusz

21 Lut 2016, 14:57

Poczytaj sobie jaki TDCi to jest szmelc, a się dowiesz skąd taka niska cena
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

21 Lut 2016, 15:07

Ok a jak wypada w takim razie benzyna? I co wgl mam myśleć na temat tych wersji mondeo?
PantaRh3i
Nowicjusz

21 Lut 2016, 15:11

Np [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
PantaRh3i
Nowicjusz

21 Lut 2016, 20:14

Mk III nie na Twój budżet.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

02 Mar 2016, 11:59

Ok troche poszukałem, poczytałem i wydaje mi się że zawężę wybór do Forda Focusa MK1 albo Hondy Civic VI. W związku z tym też mam pytanie, gdzie najlepiej takich samochodów szukać? Bawić się w jeżdżenie gdzieś dalej czy wg Was nie ma to sensu w przypadku takich samochodów? Pewnie doradzicie też, żeby uważać na komisy i handlarzy.
PantaRh3i
Nowicjusz