Zmiana biegów

24 Lip 2009, 20:19

Witam, mam pytanko, co zrobic zeby uzyskac taki efekt przy zmianie biegow jak w wiekszosci tuningowanych aut w serii szybkich i wscieklych?, chodzi mi taki odglos, stukot, cos jak tiptronic ale chyba nie calkiem automat bo oni jednak zmieniaja biegi, chociaz wyglada to jakby zmieniali tylko w gore i w dol, np w ostatniej jak do tej pory czesci filmu w skylinie, ktos potrafi mi powiedziec co to za skrzynia biegow? Uwielbiam takie bajery i chetnie zamontowalbym cos takiego w mojej eclipsie...obecnie mam tam skrzynie manulna ale ona pracuje cichutko...pomocy...czy to jest moze skrzynia polautomatyczna?chociaz z drugiej strony sprzeglo tez tam mieli...musze takie cos koniecznie miec, jestem maniakiem:)
streetracer25
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

24 Lip 2009, 22:09

nie jestem pewny czy o to ci chodzi, ale przy zmianie biegów w skyline słychać odgłos turba :)

Ps. W wszystkich autach co mają turba/turbiny (przeważnie japońskie) słychać odgłos przy zmianie biegów... kiedy jedziesz to turbo wciąga jakby powietrze i podczas zmiany biegu je wypuszcza co daje taki odgłos ładny:)
Japanese cars rulez
tom7m2g
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Tychy

24 Lip 2009, 22:13

nie, nie , zupelnie nie o to ...ani nie o zadne inne bovy itp..tu chodzi konkretnie o skrzynie biegow...przy samej zmianie biegu...prawie identyczny odglos co przy zmianie na tiptronic

[ Dodano: Pią Lip 24, 2009 23:15 ]
to o czym piszesz to zawor upustowy i juz to mam;)
streetracer25
Nowicjusz

25 Lip 2009, 09:13

tak to zawór upustowy, ale powietrze pompuje turbosprężarka....;)

W takim razie nie wiem o co ci chodzi, muszę ten film se obejrzeć, bo nie oglądałem :twisted:
Japanese cars rulez
tom7m2g
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Tychy

25 Lip 2009, 09:52

Ma racje oglądałem ten film i przy zmianie biegów słychać odgłos turbo i skrzyni tylko skrzynia wydaje odgłos trzasku bardziej i biegi zmienia w górę i w dół mi się wydaje że to efekt sportowej skrzyni po prostu.
Piter69
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: POLSKA

25 Lip 2009, 10:48

tak turbo tez jest to sie zgadza ale mi chodzi konkretnie o odglos skrzyni...piter69 moze to wlasnie jest efekt sportowej skrzyni, tylko na czym to dokladnie polega ? to tak jakby przekladnia glosniej pracowala, slychac taki zatrzask i uderzenie czegos metalowego...ja sie dokladnie na tym nie znam i nie umiem tego dobrze okreslic dlatego wlasnie pytam tutaj...
streetracer25
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Jak działa bezstopniowa skrzynia biegów?
    Przekładnie manualne samochodów osobowych mają zwykle 5 lub 6 biegów, automatyczne często więcej. Rekordzistą jest Lexus, który w modelach LC 500 i LS 500 stosuje dziesięciobiegowy automat. Istnieją jednak ...

25 Lip 2009, 13:17

Ten dźwięk trzasku zależy od dźwigni zmiany biegów sportowe dźwignie właśnie wywołują taki dźwięk gdy się zmienia bieg po prostu bardziej wyraźnie słychać ten trzask przekładania biegów bo szybciej się zmienia biegi i ma to taki charakterystyczny trzask nie wiem jak dokładniej to można opisać sportowe synchronizatory które wyrównują prędkości wałka do obrotów silnika mogą też wywoływać inny dźwięk niż fabryczne ale nie jestem pewien do końca. Ale najlepszy dźwięk jest wtedy gdy ma się turbo i zawór upustowy który je podtrzymuję przy zmianie biegów wtedy słychać gwizd zaworu i trzask skrzyni jeśli do tego ma się właśnie sportowy drążek.
Piter69
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: POLSKA

25 Lip 2009, 23:37

a nazywa się to BlowOff, ostatnio do Imprezy załozyłem.
MajkPZM
Zaawansowany

Miejscowość: Kraków

26 Lip 2009, 10:47

oj MajkPZM...przeczytaj calosc zanim sie wypowiesz....po raz setny pisze ze nie chodzi mi o zawor upustowy i jest to calkowicie inna kwestia, i nie Blowoff tylko Blow Off Valve jesli juz chcesz koniecznie napisac cala angielska nazwe..w skrocie BOV...i jeszcze raz napisze ze nie o to mi chodzi...mysle ze piter69 juz to wyjasnil , ale gdyby jeszcze ktos mial jakis pomysl jak mozna uzyskac efekt o ktorym pisze w temacie to prosze o rady
streetracer25
Nowicjusz