REKLAMA
Witam serdecznie.
Końcem wakacji, świeżo po zdanym egzaminie kupiłem swoje pierwsze auto - Corsę C 1.3 CDTI. Zrobiłem nią już prawie 5 tyś km. Ogólnie z auta jestem zadowolony, ale coraz częściej zaczynają 'wypadać' w niej jakieś drobne usterki i to się robi z deka irytujące. Rozmawiając z jedynm ze znajomych mowił, ze to auto ma na pewno wiecej niż podaje przebieg i dla takiego silnika, powoli zbliza sie jego koniec, ze coraz cześciej bedą pojawiać się usterki. Radził , zeby sprzedać i kupić coś z silnikiem benzynowym.
Wiadomo - człowiek uczy sie na własnych błędach. Po zakupie i jak do tej pory dodatkowo w auto zainwestowałem jakieś +/- 1600 zł. Tak, odradzaliście diesla, wiec mam za swoje
Coraz wiecej zastanawiam się nad sprzedażą, dołozeniem trochę grosza i kupienie czegoś lepszego i może rzeczywiście wybrać benzyne lub PB+LPG.
Jazda poza miastem, codziennie po 14 km w jedną stronę (mniej więcej 30 km na dzień). Czasem gdzieś dalej, ale to sporadycznie. Praktycznie sam, bez pasażerów. Czyli można by rzec - miesięcznie wychodzi 1000 km.
Skłaniałbym się nad przestronnymi autami z segmentu B lub C. W corsie głową dotykam niemalże sufitu wiec teraz chciałbym trochę więcej przestrzeni.
Czytając już parę wcześniejszych tematów wybrałem jakieś tam swoje typy, które ogólnie podobają mi się z wyglądu:
- Volvo S40 II gen.
- Citroen C4 wersja coupe,
- Saab 9-3 II gen.
- Opel Astra III,
- Fiat Grande Punto,
Podajcie proszę jakie silniki beda najbardziej odpowiednie i bezawaryjne, a jednoczenie ekonomiczne pod względem spalania i tolerowania LPG.
W jakich rocznikach szukać dany model i ile gotówki mieć przygotowanej.
Budżet hmmm powiedzmy jakieś 20 tyś. Ewentualnie odczekam i się coś dozbiera