Zmiana felg stalowych na alufelgi - Nissan Primera P12

11 Lip 2022, 00:56

Witam wszystkich forumowiczów!

Piszę z prośbą o poradę dotyczącą wyboru alufelg. Może zadane pytanie okażą się banalnie proste, ale akurat w temacie felg jestem zielony :?

Moje auto to Nissan Primera P12. Obecnie jeżdżę na oponach całorocznych, które są założone na felgach stalowych. Ostatnio postanowiłem zakupić alufelgi, które mają być też (rzekomo) na zimę, aby założyć na nie opony całoroczne po to, żeby alusy na aucie ładniej wyglądały :D Ale do rzeczy: moje parametry to: rozstaw śrub (5x114,3), średnica 16 cali, osadzenie ET: 40, otwór centralny 66,10. Wyszukałem na oponeo alufelg według pojazdu - wyskoczyła mi taka propozycja, którą się zainteresowałem [link do Oponeo wygasł].

Według opisu opcja, która się nie zgadza z moimi parametrami to otwór centralny - ja mam 66,10, a dezenty 71,60. Przeczytałem, że oponeo daje do alufelg pierścienie centrujące, które mają zniwelować te różnice.
Chciałbym Was zapytać czy ta felga rzeczywiście będzie pasować na aucie po użyciu tych pierścieni? I czy jest to bezpieczne rozwiązanie; nie ma się czego bać, że się coś podczas jazdy poluzuje, uszkodzi, itp. itd?

Proszę o odpowiedzi i z góry dziękuję za udzieloną pomoc :D
Szerszen17
Nowicjusz

11 Lip 2022, 08:13

Szerszen17 napisał(a): Ale do rzeczy: moje parametry to
Brakuje jeszcze szerokości felgi która jest istotna w tym momencie żeby można było się oprzeć na tych danych które podałeś i znalezieniu odpowiedniego zamiennika.

Kolejna sprawa to rozumiem że obecne opony chcesz przełożyć na nowe aluminiowe felgi, więc tu by się przydało podać ich rozmiar :wink:

Szerszen17 napisał(a):Według opisu opcja, która się nie zgadza z moimi parametrami to otwór centralny - ja mam 66,10, a dezenty 71,60. Przeczytałem, że oponeo daje do alufelg pierścienie centrujące, które mają zniwelować te różnice.
Średnica otworu osadzenia felgi w feldze jest większa więc spokojnie można tu zastosować odpowiednie pierścienie centrujące.

Kolejna sprawa to nakrętki do felg te od stalowych mogą nie pasować do aluminiowych.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

11 Lip 2022, 10:21

Witaj, dziękuję Ci za odpowiedź.

1. Co do szerokości aktualnej felgi, na której stoi obecnie auto z oponami to 6,50. Jest to najzwyklejsza stalówka, jak ta z linku: [link do Oponeo wygasł]. W Dezentach jest 7. To nie byłoby problemem?

2. Tak, opony chciałbym przerzucić, bo są prawie nówki. Rozmiar opon to 205/60/R16.

3. To super, że udałoby się z tymi pierścieniami centrującymi, ale jest to bezpieczne rozwiązanie? Nic by nie odpadło w trakcie jazdy, nie pogorszyło się itp? Czy takie rozwiązanie nie powodowałoby nadmiernego zużycia jakichkolwiek części?

4. Co do nakrętek, to nie mam stuprocentowej pewności czy by podeszły te oryginalne z auta, ale pamiętam, że kiedyś na moim aucie u poprzedniego właściciela (osoby z rodziny) były mocowane na lato oryginalne alufelgi właśnie z tymi nakrętkami od stalówek, więc może i by te podeszły. Jeśli nie wiem na 100%, to jak się upewnić czy potrzeba jednak osobnych nakrętek? Bo nie chciałbym kupić felg, żeby zostały przełożone opony i potem u wulkanizatora była niespodzianka z niemożliwością ich przykręcenia :D

Proszę o pomoc w rozwianiu moich wątpliwości :D

Edit: na stronie oponeo pod nagłówkiem "zestaw montażowy" widnieje taka informacja:
Śruby/nakrętki Do kompletu felg klient otrzymuje jeśli są niezbędne śruby lub nakrętki (w zależności od modelu auta), w przypadku felg z parametrami OEM montaż odbywa się na oryginalnym wyposażeniu auta.
Szerszen17
Nowicjusz

11 Lip 2022, 13:08

Ad.1 Porównanie wspomnianych felg wygląda tak kalkulator/et-felgi/1/6-5/40/0/7/40/0/ czyli z obu stron będzie szerzej o ~6,3 mm co widać pod linkiem.

Ad.2 Taki rozmiar opony możesz bezpiecznie założyć na szerszą felgę kalkulator/dobor-szerokosci-felgi-do-opony/1/205/60/16/

Ad.3 Rozwiązanie jest bezpieczne ale bardzo ważne jest tu dobranie i dopasowanie idealne takich pierścieni.

Ad.4 Na stronie jest info że jeżeli felgi są z parametrami OEM to nie potrzeba dodatkowych nakrętek i przykręca się je oryginalnymi. W innym przypadku powinieneś dostać drugi zestaw. Tu warto się upewnić piszą do nich przed zakupem. Będziesz miał wszystko jasne.

Podsumowując musisz mieć pierścienie centrujące o odpowiednim wymiarze i dowiedzieć się o nakrętki. To wszystko bo reszta powinna pasować.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

11 Lip 2022, 19:12

Dziękuję Ci za wyczerpujące odpowiedzi. Korzystając jeszcze z prawa bycia nowicjuszem, dopytam jeszcze o taką kwestię :D Poza efektem wizualnym, że felga będzie szersza, to nic nie wpływa na bezpieczeństwo itp?

Co do pierścieni i nakrętek to mailowałem z oponeo i zapewniają, że felgi pasują do auta, a te wartości, które się nie zgadzają, zostaną skorygowane dodatkami, czyli tu np. zapewnili, że pierścienie centrujące będą w zestawie, więc chyba będą idealnie pasowały.

W zapytaniu o dezenty otrzymałem taką odpowiedź:
Dzień dobry

Dziękuję za zainteresowanie ofertą naszego sklepu. Felgi dopasowane do auta Nissan Primera. Dezent mocna klasa średnia producent niemiecki należący do koncernu austriackiego Alcar. Felgi Dezent pokryte specjalną powłoką lakierniczą SR3 , która chroni przed działanie czynników zewnętrznych. W przypadku, gdy otwór centralny jest większy , niż średnica piasty pojazdu Nissan otrzyma Pan bezpłatnie zestaw montażowy, aby zagwarantować idealne dopasowanie.
Szerszen17
Nowicjusz

11 Lip 2022, 20:08

Szerszen17 napisał(a): Poza efektem wizualnym, że felga będzie szersza, to nic nie wpływa na bezpieczeństwo itp?

Wszystko będzie ok. Sprawdziłbym tylko masę tej felgi i porównał do masy Twojej stalowej. Często są spore różnice. Jeżeli nowa felga będzie lżejsza jest to na plus.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...

11 Lip 2022, 22:58

A jeśli nie będzie lżejsza, to nic?

A jak to sprawdzić? :D Na stronie nie pisze wagi tej felgi...
Szerszen17
Nowicjusz

11 Lip 2022, 23:09

Szerszen17 napisał(a):jeśli nie będzie lżejsza, to nic?

To lepiej :D
Swoją felgę możesz zważyć w łazience :D
A o tą ze sklepu zapytaj w sklepie.

Tak obstawiam 8-10kg. :ok: ta aluminiowa a stalowa hmmm nigdy nie sprawdzałem.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

11 Lip 2022, 23:37

OK :D Dziękuję Wam wszystkim za wyczerpujące odpowiedzi i pomoc w temacie. W tym tygodniu w wolnej chwili zamawiam felgi i montuję :D
Szerszen17
Nowicjusz