Zmiana konstrukcyjna z 6 do 9 miejsc.

24 Lis 2022, 13:57

Witam.
Posiadam Renault Trafica z 2004 roku, który sprowadziłem z DE. Auto w Brief na 6 osób, ale konstrukcyjnie posiada wszystko pod montaż trzeciej kanapy (pasy itp.).
OSKP i rzeczoznawca mówią, że mogę zamontować pasy, kanapę, dostać pieczęć warsztatu, zrobić przegląd i zmiana gotowa. Jednak warsztat (w którym naprawiam auta) mówi, że nikt mi się pod tym nie podbije, bo pasy muszą być nowe z salonu Renault, wtedy może to jakoś pójdzie.
Twierdzą, że w razie wypadku, jeżeli wyjdzie, że pasy były montowane jako używki, będę mieć problemy.
Robił ktoś z Was taką przeróbkę? Jak do tego podejść? Jak to prawnie zrobić prawidłowo?
Vivaruś
Nowicjusz

24 Lis 2022, 15:30

Z przepisów wynika że wymagany jest dokument potwierdzający, że dokonane zmiany konstrukcyjne zmieniające rodzaj pojazdu wykonane zostały przez przedsiębiorcę, o którym mowa w art. 66 ust.4 pkt 6 lit b ustawy Prawo o ruchu drogowym.

Tu masz treść:
  • 4. Zabrania się:
  • 6) dokonywania zmian konstrukcyjnych zmieniających rodzaj pojazdu, z wyjątkiem:
  • a) pojazdu, na którego typ zostało wydane świadectwo homologacji typu lub inny równoważny dokument, o którym mowa w art. 70j uznanie świadectwa homologacji typu wydanego przez organ innego państwa członkowskiego UE ust. 1, art. 70k uznanie w RP świadectwa homologacji typu pojazdu dla pojazdów produkowanych w małych seriach ust. 1, art. 70o zezwolenie na dopuszczenie do ruchu drogowego pojazdu z końcowej partii produkcji ust. 1, art. 70zo udzielenie dopuszczenia jednostkowego pojazdu ust. 1, art. 70zp uznanie dopuszczenia jednostkowego pojazdu udzielonego przez organ innego państwa członkowskiego UE ust. 1 albo art. 70zu wydanie świadectwa dopuszczenia indywidualnego WE pojazdu ust. 1,
  • b) pojazdu, w którym zmian konstrukcyjnych dokonał przedsiębiorca prowadzący działalność gospodarczą w tym zakresie.

Warsztat nie chce zakładać używanych części bo to on zmienia przeznaczenie samochodu. Na OSKP nic nie mówili w tej sprawie czy wymagane są nowe części aby uzyskać tu od nich pieczątkę?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

24 Lis 2022, 16:23

Właśnie wróciłem z OSKP i dopytałem. Pasy bezpieczeństwa muszą być nowe, z datą produkcji w bieżącym roku, którym dokonuje się zmiany.
Kwestia jest tylko taka, czy dostanę w ASO pasy, czy mogą być jakieś "uniwersalne", na te pytanie już mi Panowie nie potrafili odpowiedzieć.
Vivaruś
Nowicjusz

25 Lis 2022, 21:13

Vivaruś napisał(a):Pasy bezpieczeństwa muszą być nowe, z datą produkcji w bieżącym roku, którym dokonuje się zmiany.
no to już temat spalony bo nie dostaniesz takich pasów, nie jest to część eksploatacyjna lub często wymienna więc nie są już produkowane, ew są jakieś zapasy z produkcji. jedź do innego skp to pewnie powiedzą co innego bo prawda jest taka że oni sami nie wiedzą co potrzebują, ludzie robili nawet z ciężarowego, osobowy i się dało, i nie nie było smarowane.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

26 Lis 2022, 11:30

Vivaruś napisał(a):Pasy bezpieczeństwa muszą być nowe, z datą produkcji w bieżącym roku, którym dokonuje się zmiany.
Będzie ciężko ale możesz z ciekawości zadzwonić do ASO i zapytać czy w ogóle można takie pasy kupić.
Vivaruś napisał(a):czy mogą być jakieś "uniwersalne", na te pytanie już mi Panowie nie potrafili odpowiedzieć.
Na pewno będą musiały posiadać odpowiednią homologację, a jak patrzysz na używki to pełno jest takich z Chin, a one na pewno jej nie mają i nie ma znaczenia że będą nowe.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

28 Lis 2022, 08:15

Mają w ASO, na zamówienie z DE, jeśli mają homologację i datę produkcji b.r. to chyba nie pozostaje mi nic innego jak zakupić.
Vivaruś
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

MORPHOZ - łączność i sztuczna inteligencja
    Na kierowcę i pasażerów Renault MORPHOZ czeka komfortowe i przestronne wnętrze LIVINGSPACE, przypominające prawdziwy salon. Siedząc wygodnie, każdy w swoim fotelu, kierowca i pasażerowie są dopieszczani przez sztuczną ...

28 Lis 2022, 08:39

ale mają z tego roku?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

28 Lis 2022, 08:41

Właśnie napisałem do nich, czy mają homologację i datę produkcji z tego roku.
Vivaruś
Nowicjusz