Zmiana marki oleju - czy płukanka silnika jest konieczna?

12 Kwi 2020, 08:28

Na Forum mechaników zalecano poziom oleju w połowie,zadałem pytanie, czy zalecany poziom oleju, czyli np.jak w moim przypadku 6.5 l to poziom max,czy w połowie bagnetu,bo we wszystkich moich autach poziom oleju max to zawsze był zalecany przez producenta, czyli np. 5l, 4l 6.5l, zawsze wskazywał poziom max a nie połowa bagnetu, co w przypadku silników, do których wchodzi ok.3 l oleju?! Poziom w połowie bagnetu grozi zatarciem silnika, lub przytarciem. Po co są chłodnice oleju, które spełniają swoje funkcje właściwie gdy poziom oleju jest na max, jaką funkcję spełnią, gdy oleju brakuje np. ok.1 litra? Jest jeszcze kwestia płukanek, jaki jest sens ich stosowania, jeśli przed ich zastosowaniem nie wymienia się filtra na nowy? Płukanka wypłucze ,,syf,,z filtra starego też i rozprowadzi po silniku, dlatego trzeba kupić dwa filtry nowe, przed zastosowaniem płukanki wymieniamy filtr, stosujemy najtańszy jaki jest, odpalamy silnik, po ok.15 minutach wymieniamy znowu filtr, spuszczamy olej i zalewamy świeżym, tylko taki system ma sens.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

14 Kwi 2020, 15:39

PhantomASA1 napisał(a):Jest jeszcze kwestia płukanek, jaki jest sens ich stosowania, jeśli przed ich zastosowaniem nie wymienia się filtra na nowy? Płukanka wypłucze ,,syf,,z filtra starego też i rozprowadzi po silniku, dlatego trzeba kupić dwa filtry nowe, przed zastosowaniem płukanki wymieniamy filtr, stosujemy najtańszy jaki jest, odpalamy silnik, po ok.15 minutach wymieniamy znowu filtr, spuszczamy olej i zalewamy świeżym, tylko taki system ma sens.
Taki zabieg chyba warto stosować przy mocno zabrudzonym silniku. Jak wymieniasz olej regularnie co około 10tkm to myślę że w tym przypadku nie potrzebna jest wymiana filtra jak olej jesz jeszcze klarowny. Raczej brudu tak z filtra łatwo nie wypłucze o ile jeszcze jest sprawny.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

14 Kwi 2020, 19:23

Zgadzam się, ale w kwestii filtra nie, świeży olej potrafi wypłukiwać zanieczyszczenia zgromadzone w starym filtrze, płukanka posiada jeszcze większe zdolności rozbijania cząsteczek brudu i wypłukiwania go z powrotem.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

28 Maj 2020, 11:29

Ja tam używam płukanki i jestem mega zadowolony. Nie zauważyłem żadnych negatywnych skutków
RobertoN
Początkujący

28 Maj 2020, 14:01

A pozytywne zauważyłeś?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

18 Wrz 2020, 11:57

Ja używam płukanki i może efekty nie są jakoś bardzo zauważalne ale na pewno nie zaszkodzi. Jakiś czas temu przeszedłem na tańszy półsyntetyczny olej a przy takim raczej zalecane są tego typu płukanki. Cenowo wychodzi to korzystnie więc używam i mam spokojną głowę że wszelkie osady są niwelowane na bieżąco
Michał1988
Nowicjusz