Zmiana marki oleju - czy płukanka silnika jest konieczna?

04 Mar 2020, 09:51

Wcześniej miałem wlany olej Castrol 5w30 syntetyczny w serwisie a teraz chciałbym zmienic na valvoline 5w30 który także spełnia wszystkie wymagania producenta auta. Czy muszę użyć płukanki zanim wymienię olej na valvoline czy nie jest ona konieczna? Silnik ma mały przebieg 35tys. Ale ten Castrol nie był wymieniany 14 miesięcy więc myślę że trochę brudu po sobie zostawił.
Kija
Nowicjusz

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Kia Sorento
Silnik: 3.5 V6
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

04 Mar 2020, 10:45

Kija napisał(a):Czy muszę użyć płukanki zanim wymienię olej na valvoline czy nie jest ona konieczna?
Nie jest konieczna ale w tym przypadku myślę że jest bardzo bezpieczna i na pewno lepiej wypłucze wszystko co zalega w silniku, choć przy takim przebiegu raczej powinno być w nim czysto :)
Co do oleju spokojnie możesz przejść na ten wskazany przez Ciebie.

Tak z ciekawości, co to za silnik?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

04 Mar 2020, 12:09

3.5 v6 194km 2012r.
Kija
Nowicjusz

04 Mar 2020, 12:10

A jeśli w silniku zostaną resztki płukanki czy to wpłynie negatywnie na silnik ? I jaki preparat będzie najlepszym wyborem W tym przypadku ?
Kija
Nowicjusz

04 Mar 2020, 13:42

Nic tam nie plukaj, lej Valvoline bez zbędnych wymysłów, płukanie w ogóle nie jest potrzebne w twoim przypadku
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

04 Mar 2020, 13:53

Ok też tak myślę po prostu muszę regularnie wymieniać olej co 10 tyś lub co rok i powinno być dobrze
Kija
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    700 tysięcy aut elektrycznych na koniec 2017 r. w UE
    Ponad 200 tysięcy pojazdów elektrycznych zostanie zarejestrowanych w UE w 2017 r. Ogólna liczba aut z napędem elektrycznym poruszających się po drogach Starego Kontynentu może wynieść 700 tysięcy – prognozuje ...

04 Mar 2020, 14:02

Ja tam w ogóle tych płukanek nie używam, kilka razy zrobiłem to w swoich autach ale nie widzę różnicy więc nie potrzebne koszta
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

04 Mar 2020, 14:54

A jeszcze jedno pytanie co do ilości oleju bo w autoryzowanym serwisie wlali do symbolu F-czyli max (na zimnym silniku a na ciepłym jest kilka milimetrów poniżej) mam też zalać do maxa czy kilka milimetrów poniżej max ?
Kija
Nowicjusz

04 Mar 2020, 15:32

Jeszcze raz spytam co do tej płukanki może jednak się przyda bo pod korkiem mam już tzw. majonez od jazdy na krotkich trasach więc może lepiej zastosować tą płukanke? Na zdjęciu majonez z pod korka
Kija
Nowicjusz

04 Mar 2020, 15:56

Zalej olejem do poziomu max. Oczywiście nic się nie stanie, jeśli zalejesz do połowy miarki, ale masz na dłużej spokój z kontrolą poziomu.
Nie ma sensu płukać. Dziś wszystkie oleje mają w składzie środki czyszczące. Taki osad na korku często się robi, jak się nie dogrzewa silnik. Zniknie po trasie.
OW05
Aktywny

Prawo jazdy: 07 03 2005
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Honda, Mitsubishi

04 Mar 2020, 16:26

Postanowiłem że nie będę płukać. Ile km trzeba zrobić aby pozbyć się majonezu ? Trasa 60 km wystarczy ? (A i mała poprawka wcześniej nie był wlany Castrol tylko Shell helix 5w30 ) I na przyszłość aby uniknąć tego majonezu można po odpaleniu poczekać kilka minut aby silnik się trochę rozgrzal czy to nic raczej nie pomoże ?
Kija
Nowicjusz

04 Mar 2020, 16:48

Fizyki nie oszukasz, majonez jest jak silnik się nie dogrzewa, przyjdzie ciepło to zniknie, warto czasami pojechać gdzieś kilka km dalej, z pracy naokoło lub poprostu dać mu w kitę :wink:
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

04 Mar 2020, 16:58

W kitę to dopiero na świeżym oleju bo na starym to może być lipa :D ale myślę że przed wymianą zrobię z 50 km i wtedy zleje stary olej wymienię filtr oleju na nowy z oringami i poczekam z godzinę aż silnik ostygnie wtedy przykręce nową śrubę spustu oleju z podkładką i zaleje olej oraz wymieniie filtr powietrza
Kija
Nowicjusz

24 Mar 2020, 12:14

Jakbyś się jednak zdecydował to polecam płukankę tec2000
RobertoN
Początkujący

26 Mar 2020, 14:40

RobertoN napisał(a):Jakbyś się jednak zdecydował to polecam płukankę tec2000
Jest droga, a robi to samo co tańsza np. Liqui Moly. Sprawdzałem obie. Poza tym już autor postanowił że nie będzie robił płukanki silnika w tym przypadku.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!