Zmiana napędu i przerobienie auta

07 Mar 2015, 10:46

Witam. Jeśli umieściłem temat nie w tym dziale to przepraszam i proszę o przeniesienie.
Widziałem kiedyś film z cinquecento z napędem na tył i zaciekawiło mnie to z lekka stąd moje pytanie. Czy da się przerobić przód napęd na tył lub 4x4 wiem, że to by było nie opłacalne i lepiej kupić nowe auto niż dłubać przy starym dlatego nie chciałbym słyszeć tego typu odpowiedzi. Na pewno istnieją fanatycy i pasjonaci, którzy swoje stare samochody przerabiają nie do poznania dlatego chciałem się w tym temacie dowiedzieć paru rzeczy:
1. Czy da się i jakie są koszty zmienienia napędu z przedniego na tył lub 4x4 w a3 8l lub golfie4
2. Czy da się i jakie są koszty włożenia tam jakiegoś mocniejszego silnika z np. s3
Wiem, że łączy sie to ze zmianą również innych elementów jeśli ktoś się orientuje to może o nich wspomnieć. proszę jednak nie pisać, że jest to nie opłacalne ponieważ nic to nie wniesie chcę się po prostu dowiedzieć czy jest to możliwe i jakie są tego kwoty.
pierwszeautko
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 02 2014
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: suzuki

07 Mar 2015, 11:15

Nie mówcie tego, nie mówcie tamtego... :D

Tuning w postaci wkładania awd do auta które wychodziło z fabryki z awd to nie jest tuning tylko głupota i strata czasu.
Temat silnika z s3 do np: a3 spoko jest możliwy ale znowu sztuka dla sztuki. Generalnie swapy robisz jak chcesz i kiedy chcesz.

Jak chcesz bardziej zwariowany projekt to kupujesz fiata sc stawiasz na kołki i budujesz od nowa pod napędy itd... W PL jest firma która robi tak fiesty z lancera evo10 koszt u nich około 180k samemu jak zrobisz po taniości to koszt około 70k na gratach jakiś tam z dużym prawdopodobieństwem że się skończy tragedią drogową.

Co do awd to szybciej zarobisz na ikonę upalania awd czyli evo9 które i tak to co stworzysz zmiażdży pod każdym względem. No i EVO9 sprzedaż bo ceny tego auta rosną a ulepa z serii "sam" włożysz do śmietnika.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

07 Mar 2015, 12:01

Czyli zrobić swapa z s3 8l albo s3 8p można a zrobienie z przednio napędówki 4x4 sie nie opłaca?
pierwszeautko
Nowicjusz

07 Mar 2015, 12:30

Tak naprawdę mówisz ogólnikami bo nie wiem co chcesz do czego swapować... generalnie s3 8l kosztuje około 25k więc zapomnij że zmieścisz się w tej kwocie robiąc swap np: do golfa4 bo:
musisz kupić silnik, pomyśleć o osprzęcie, zrobić zawias i hebel a do tego znajdzie się jeszcze milion detali. A przy odsprzedaży weźmiesz tyle co za zwykłego golfa + wartość silnika na palecie.
A wkładanie napędu tak jak wspominałem jest bez sensu bo wyważasz otwarte drzwi...

Oczywiście na wielu forach wszyscy będą sobie walić gruszkę a Ty będziesz płacił i płakał...a koniec w 90% przypadków jest ten sam wtopa finansowa na max-a i brak auta do jazdy.
szybki
Moderator - Tuning

07 Mar 2015, 13:39

Ogólnikami. to chce wstawić np taki silnik [link do oferty na Allegro wygasł] co mi jest jeszcze potrzebne?
pierwszeautko
Nowicjusz

07 Mar 2015, 18:16

Nie ma ogólników bo musisz rozplanować co chcesz zrobić:
- przeznaczenie auta ulica/tor/praca/przebiegi roczne
- czy posiadasz drugie auto
- czy sam będziesz swapał
- gdzie ten silnik ma trafić marka, model itp.
- jaki napęd tego czegoś
- czy już sam coś takiego robiłeś
- czy już takim czymś jeździłeś

itd...
szybki
Moderator - Tuning

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co czeka branżę warsztatową w 2023 roku?
    Najnowsze dane wskazują, że w 2022 roku w Polsce zarejestrowano niemal 383 tysiące nowych aut osobowych oraz ponad 700 tysięcy samochodów używanych importowanych z zagranicy. Mniejsza dostępność nowych pojazdów, ...

07 Mar 2015, 18:32

pierwszeautko napisał(a):Ogólnikami. to chce wstawić np taki silnik [link do oferty na Allegro wygasł] ... 55537.html co mi jest jeszcze potrzebne?
Myślę że jest to fantazja zza klawiatury. Szkoda czasu i bezsens dalszej dyskusji w temacie.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

08 Mar 2015, 18:27

dobra to od s3 może nie ale takie 1.8t 150km?
pierwszeautko
Nowicjusz

08 Mar 2015, 18:59

przeróbka to nie takie hop siup jak się zdaje, zaczynająć od tego że buda do quattro jest inna od przednionapędowej (i to mocno) i nie chodzi tu o mocowania i takie tam to zupełnie inny tył,
nawet aj zrobisz miejsce na bak i tylny most to pytanie jak poprowadzisz napęd w aucie które nie ma przewidzianego miejsca na wał?
w aucie bez ramy takie przeróbki są mało sensowne ze względu na ingeręcje w sztywność i wytrzymałość nadwozia

w aucie z ramą takie zabawy można się spokojnie bawić w auce z samonośnym nadwoziem mało sensowny pomysł :wink:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

10 Mar 2015, 18:33

ok ok a 1.8t 150km można wrzucić?
pierwszeautko
Nowicjusz

10 Mar 2015, 21:19

pierwszeautko napisał(a):ok ok a 1.8t 150km można wrzucić?
Można. Śmiało bierz się do roboty. Zamawiaj motor , kupuj niezbędne graty. Nie zapomnij z tytułu szacunku dla osób tu piszących zdać relację ze swapa. Pisz o kosztach , o rozwiązaniach napotkanych problemów . Mile widziana fotorelacja dla potomnych. Słowem pisz o wszystkim . Pozdrawiam i życzę sukcesu.
bonifacy
Stały forumowicz

11 Mar 2015, 09:23

to jakiś sarkazm mam rozumieć i że głupi pomysł?
pierwszeautko
Nowicjusz

11 Mar 2015, 20:26

pierwszeautko napisał(a):to jakiś sarkazm mam rozumieć i że głupi pomysł?

Pytasz o silniki a ciągle nie odpowiedziałeś nam na w/w pytania.

Bo np:

Jak masz golfa 1,6 i chcesz 1,8t to robienie swapa jest bez sensu ale jak masz golfa 1,6 z zajechanym silnikiem a masz możliwość tanio kupić zestaw na swapa no i sam to zrobisz to można pomyśleć...

Ogólnie biorąc pod uwagę taniość i wielość ofert aut z T spokojnie można odpuścić swapowanie...
Jak myśleć o swapie to konkretnym i do zabawy ... :D
szybki
Moderator - Tuning

11 Mar 2015, 20:59

pierwszeautko napisał(a):to jakiś sarkazm mam rozumieć i że głupi pomysł?

Gulf czwarty wychodził seryjnie z motorem 1,8T więc masz ułatwioną robotę.
bonifacy
Stały forumowicz