Zmiana OC

18 Lut 2008, 19:56

Witam serdecznie zwracam sie dow was z ogromna pomoca.
Jakies 5 miesiecy zakupilem auto BMW E36 otrzymalem fakture na zakup.
Sprzedajacy powiedzial mi ze moge na jego ubezpieczeni jezdzic (Kanczy sie w Kwietniu) ..
Auto nie bylo rejestrowane odkad kupilem jezdze na jego blachca i ubezpieczeniu .................

Co mam teraz robic ubezpieczenie kaczy sie w kwietniu czy musze isc do mojej ubezpieczalni i zlozyc wymowienie ???Bo chcem gdzies inndziej ubezpieczyc!!!

POMOCY
odison
Nowicjusz

19 Lut 2008, 20:17

Jeżeli chcesz się ubezpieczyć u innego ubepieczyciela,to musisz wypowiedzieć umowę ubezpieczenia u tego,u którego jesteś ubezpieczony obecnie.Termin założenia wypowiedzenia wynosi jeden dzień przed końcem okresu ubezpieczeniowego,ale musisz pamiętać,że liczy się data doręczenia tego wypowiedzenia do firmy ubezpieczeniowej,a nie data stępla pocztowego.Dlatego powinieneś to wymówienie napisać nawet dwa tygodnie wcześniej i napisać datę końca ubezpieczenia.Musisz pamiętać,żeby nie było ani jednego dnia przerwy w ubezpieczeniu - jeżeli wypowiadasz ubezpieczenie dnia 30 kwietnia w jednej firmie,to w drugiej muisz się ubezpieczyć z datą 1 maja.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

20 Lut 2008, 15:59

Witam,
Pozwolę sobie przedstawić podobny problem do powyższego:
Chcę odkupić od brata samochód, którego OC wygasa 20 dni przed moimi urodzinami. Ponieważ jestem młodym kierowcą, przy obliczaniu składki mój wiek (ilość ukończonych lat) ma duże znaczenie. Szukam sposobu, aby moje nowe ubezpieczenie zostało zawarte najwcześniej w dniu moich urodzin, lecz z uwagi na ciągłość składki OC pozostaje luka 20 dni.

Jednym ze sposobów byłoby przedłużenie wcześniejszej składki a następnie wymówienie jej po zawarciu nowej umowy. Dzwoniłem do wcześniejszego ubezpieczyciela (PZU) i powiedział, że minimalny okres przedłużenia składki to pół roku. I zastanawiam się, czy gdy wymówię to ubezpieczenie po miesiącu to czy oddadzą pieniążki za pozostałe 5 miesięcy (bez potrącania za ukryte koszty, opłaty manipulacyjne itd.)

Czy ktoś miał może podobny problem, lub wie jak go rozwiązać?
Czy istnieje jakiś inny sposób na dotrwanie z nową składką do dnia urodzin?

Z góry serdecznie dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
firefinger
Nowicjusz

20 Lut 2008, 20:18

Skoro chcesz czekać do urodzin,to czekaj.Jak brat przedłuży OC na siebie( w tym przypadku musi na pół roku minimalnie),a po 20 dniach sprzeda ci samochód,to ty rejestrująć go,przepisujesz to ubezpieczenie na siebie.Dopłacasz tylko róznicę między zniżkami brata a swoimi.Jak się domyślam nie masz żadnych zniżek,więc będziesz musiał dopłacić tylko różnicę między tymi zniżkami.Jeżeli tak zrobisz,to brat nie dostanie zwrotu niewykorzystanych składek.Jeżeli natomiast zawrzesz całkiem nową umowę na siebie,to brat dostanie zwrot składki za niewykorzystany okres.Ale to się nie opłaca.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

20 Lut 2008, 20:58

MotoAlbercik napisał(a):Jeżeli tak zrobisz,to brat nie dostanie zwrotu niewykorzystanych składek.Jeżeli natomiast zawrzesz całkiem nową umowę na siebie,to brat dostanie zwrot składki za niewykorzystany okres.Ale to się nie opłaca.

Chciałem zawrzeć całkiem nową umowę. Po urodzinach mam lepsze "przeliczniki" (dokładnie w Liberty) i zaoszczędzę np 200zł uwagi na to, że będę o rok starszy. Skoro brat dostanie zwrot za 5 miesięcy to praktycznie nic go to nie będzie kosztowało (tylko ten jeden miesiąc <50zł). MotoAlbercik, proszę rozwiń co może mi się nie opłacać. Bo nie załapałem do końca .. Chyba, że chodziło Ci o kontynuowanie OC w PZU.
firefinger
Nowicjusz

21 Lut 2008, 18:51

Kupując samochód,w ciągu 30 dni musisz go przerejestrować.Tyle samo czasu masz na to,żeby zastanowić się,co chcesz zrobić z ubezpieczeniem - kontynuować ubezpieczenie poprzedniego własciciela(dopłacając różnicę w zniżkach,co się bardziej opłaca)) lub zawierasz całkiem nową umowę.Jeżeli zarzesz nową umowę na siebie,to brat dostanie prawdopodobnie zwrot niewykorzystanych składek.Ale coś się ostatnio chyba pozmieniało i nie chcę cię wprowadzać w błąd.Najlepiej będzie,jak brat dowie się jak ta sprawa wygląda,u swojego ubezpieczyciela.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika