REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Chodzi o to żeby w razie ewentualnych problemów nie mieć do nich pretensjipepe03 napisał(a):ASO zdecydowanie odradziło mi przejście z 10W40 na 5W30. Czy mają rację ?
pepe03 napisał(a):Czyli mam brać 5W30 + płukankę ?
No to może wina samego rozrusznika który już swoje przeżył i przydało by mu się zrobić jakąś regenerację. Kolejna sprawa może to być akumulator.pepe03 napisał(a):Chodzi o to, że przy bardzo niskich temperaturach ciężko kręci rozrusznikiem
Jeżeli nie bierze Ci oleju tak jak napisałeś to myślę że tu ryzyko jest znikome. Problem pojawia się kiedy chcemy zrobić płukankę a silnik popija od 500ml / 1000km w górę. Ostateczna decyzja zawsze należy do Ciebiepepe03 napisał(a):znacznie lepiej ale jeśli jest ryzyko rozszczelnienia motoru to ja się w to nie bawię
pepe03 napisał(a):Chodzi o to, że przy bardzo niskich temperaturach ciężko kręci rozrusznikiem.
pepe03 napisał(a):jeśli jest ryzyko rozszczelnienia motoru to ja się w to nie bawię
Kacper napisał(a):Jeżeli nie bierze Ci oleju tak jak napisałeś to myślę że tu ryzyko jest znikome.
Jeżeli olej wymieniany co 10tyś. km nawet półsyntetyk to moim zdaniem nie będzie tam zbyt dużo zanieczyszczeń tym bardziej taki które mogą pociągnąć za sobą poważne skutki. Oczywiście zgadzam się że może też tak się zdarzyć jak piszesz i chyba zawsze będzie ryzyko nawet jak by dokładnie obejrzał silnik mechanik.MotoAlbercik napisał(a):Kacper, a jesteś na 100% pewny, że ryzyko jest znikome? Nie wiemy ile zanieczyszczeń się odłożyło w przeciągu tych 240 tys km. A są napewno. I jak widać dość dobrze "uszczelniają" silnik. A co się stanie jak zostaną wypłukane? Mogą rozsczelnić silnik i bedą przedmuchy. Do tego może się też zdarzyć, że płukanka nie wypłuka wszystkich zanieczyszczeń i niektóre może tylko zmiękczyć i po wlaniu nowego oleju bedą one wypłukiwane. I za jakiś czas znowu będzie trzeba wymienić olej z filtrem. Oprócz tego stosując płukankę w silniku z tym przebiegiem może też dojść do zatkania magistrali olejowych.
I od tego trzeba zacząćMotoAlbercik napisał(a):Podsumowując, uważam, że jeżeli chcesz wymieniać olej tylko z tego powodu, że przy niskich temp. ciężko kręci ci rozrusznik, to ja bym się nie bawił w żadne płukanki, zmiany lepkości olejów tylko zaczął od sprawdzenia kondycji aku ( można go sprawdzić w praktycznie każdym porządnym warsztacie, albo tam, gdzie sprzedawają akumulatory ) , a następnie rozrusznika, przewodów między aku a masą i altkiem i rozrusznikiem oraz napięcia ładowania.
Podjedź do sklepu gdzie specjalizują się w akumulatorach na pewno będą mieli tester do akumulatorów. Wykonają ci taki test na miejscu i będziesz wiedział w jakim stanie masz akumulator.pepe03 napisał(a):Teraz przeglądam historię serwisu i nie widzę akumulatora,
możliwe, że jest jeszcze fabryczny także może nie przeżyć kolejnej zimy
Tak, ale to był inny zupełnie silnikpepe03 napisał(a):W starej wersji z tymi silnikami chyba ogólnie był jakiś problem
PhantomASA1 napisał(a):Silnik,olej 0W20 ,wlewanie 10W 40 to skrajna glupota.
pepe03 napisał(a):Nie wiem czy powinno ale 0W20 jest zalewany fabrycznie. Olejem zalecanym jest
również 5W30 zaś 10W40 jest dopuszczalny.