Jaki olej silnikowy kupić ? Mazda 2 1.4

07 Sty 2018, 13:11

Witajcie,

Jestem tutaj nowy i samochód mam od niedawna, dlatego moje pytanie kieruję do Was.

Posiadam Mazdę 2 1.4 benzyna rocznik 2003 85 KM i przejechane 105000 kilometrów i nie wiem jaki olej silnikowy dobrać, dlatego liczę na waszą pomoc.

Dziękuję i liczę na Was :)
Blooddzano
Nowicjusz

Prawo jazdy: 12 10 2017
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Mazda 2
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

07 Sty 2018, 20:32

Nie mam już siły...Przenoszę do właściwego działu....
co do tematu - olej nalezy wlać taki, jaki zaleca producent silnika, czyli taki, jaki jest w instrukcji obsługi.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

07 Sty 2018, 21:59

Taka odpowiedź, że nie odpowiedź. Ja tu miło, a moderator wręcz przeciwnie.

Co do tematu, jakbym znalazł taką informację to bym tutaj nie pytał, więc nie jest to odpowiedz jakiej oczekuję
Blooddzano
Nowicjusz

07 Sty 2018, 22:16

Na jakim oleju obecnie jeździsz?
Czy popija trochę oleju?
Mały przebieg jak na 15 letnie auto ale jak oryginalny to gratuluję :)

MotoAlbercik napisał(a):co do tematu - olej nalezy wlać taki, jaki zaleca producent silnika, czyli taki, jaki jest w instrukcji obsługi
@MotoAlbercik nie każdy ma instrukcje, a w necie czasem można znaleźć sprzeczne informacje. Dlatego użytkownicy pytają bo chcą zasięgnąć fachowej porady. Tak odpowiadając nic nie pomagamy :(
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

07 Sty 2018, 22:20

Przy wymianie nie zapytałem mechanika jaki to olej niestety.
Na szczęście nie popija, ale chciałem dokupić taki na dolewkę w razie "W"
Wierzę w to, że jest oryginalny:)
Blooddzano
Nowicjusz

07 Sty 2018, 22:38

Blooddzano napisał(a):Przy wymianie nie zapytałem mechanika jaki to olej niestety
To jeżeli masz taką możliwość zadzwoń do niego i zapytaj może będzie pamiętał. Wtedy problem będziesz miał z głowy.

Blooddzano napisał(a):Na szczęście nie popija, ale chciałem dokupić taki na dolewkę
Skoro nie popija i silnik jest w dobrej kondycji, a wymieniałeś go dawno np. rok temu lub zrobiłeś 10tyś. km to polecam ponowną wymianę tym razem na pełny syntetyk 5W30 bo taki zaleca producent do tego silnika. Ja bym wybierał pomiędzy Liqui Moly a Motulem.

Tu masz informację na forum o zalecanym oleju oleje/auto/7093-mazda-mazda-2-1-4
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Bezpieczna jazda w nocy
    Jazda w nocy poza obszarem zabudowanym jest bardziej niebezpieczna i trudniejsza niż za dnia. Podstawowym powodem jest ograniczony zasięg widzenia drogi, przeszkód oraz innych uczestników ruchu drogowego. "W ...

08 Sty 2018, 22:48

Kacper napisał(a):MotoAlbercik nie każdy ma instrukcje, a w necie czasem można znaleźć sprzeczne informacje.

Zgadza się - jak ciężko znaleźć instrukcję to tak. Ale do tego autka z tym silnikiem można bez problemu znależć jaki trzeba olej. I bez najmniejszego trudu można się się dowiedzieć, że do silnika benzynowego 1,4 producent zaleca olej 5W30. Problem w tym, że wielu nie chce się szukać...Więc wolą żebyśmy to my szukali :wink:
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

30 Sty 2018, 11:48

Nie wierze, ze nigdzie nie masz kartki z tym jaki olej był zalany przy wymianie. producent zaleca 5w30 i taki też polecam, celuj w takie marki jak Motul 8100 X-clean.
BestOils
Początkujący

Przebieg/rok: 23tys. km
Auto: Seat Leon
Silnik: 1.9
Paliwo: Diesel

03 Lut 2018, 17:03

Kupowałeś kiedyś olej przez Internet? Ja oleje czy inną chemię motoryzacyjną kupuje na stronie petrostar.pl Dlaczego tutaj? Tak jak wszystko w Internecie jest taniej niż w normalnych sklepach stacjonarnych. Obsługa jest bardzo fachowa. Nawet jeżeli masz problemy z wyborem odpowiedniego oleju, możesz skontaktować się z obsługą, która na pewno pomoże wybrać Ci odpowiedni rodzaj :)
verkuus
Nowicjusz

Prawo jazdy: 25 04 2010
Przebieg/rok: 2tys. km
Auto: Opel Astra G

05 Lut 2018, 17:36

Ja tez kupuje u Petrostar,naturalnie w komentarzach ludzie narzekaja,ze trzeba na olej czekac,gdyby mieli chociaz troche logiki wiedzieli by czemu tak jest,oleje rozlewane u nas mozna kupic od reki,coz szkodzi mi poczekac dwa czy trzy tygodnie na olej z pewnego zrodla?! Otrzymuje np.olej Elf w ban'kach z kodem kreskowym Francji.Niebawem czeka mnie wymiana,hurtownie mam pod nosem,nie twierdze,ze olej w niej jest,,lewy,, ale troszeczke biegam po forach i YT dlatego wole na olej poczekac.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)