REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Nowa generacja fiesty lub corsa d?
Jeśli chcesz auto z 6-biegową skrzynią, to KII i Hyundaia (i30 i Ceed to praktycznie to samo auto) musisz szukać z dieslem - w benzyniakach z tego okresu jest tylko 5 biegowa. Nie wiem jak w Bravo.
Ogólnie wszystkie te auta mają podobny poziom jeśli chodzi o wyposażenie (chociaż KIA i Hyundai przodują bo mają bardzo bogate wersje podstawowe, ale nie jest to drastyczna przewaga szczególnie jeśli ktoś potem sobie takiego Bravo doposażył), w KII/Hyundaiu masz więcej miejsca w środku niż w Bravo - które też jednak nie jest złe.
Z kolei jeśli lubisz turbodoładowane silniki, to w Bravo możesz mieć je też w benzynce. Świetnym dieslem jest 1.6 CRDI 115-konny montowany w Ceedach i i30, przebieg momentu i kulturę pracy ma lepszą niż wszystkie TDI, JTD, CTDI itp którymi jeździłem. Dodatkowym atutem koreańskich autek jest to, że mimo że kupisz używane, będziesz miał gwarancję - więc nawet jeśli auto jest w złym stanie to i tak będziesz spał w miarę spokojnie i nie narazi cię na takie koszty jak Fiat albo Seat.
Długo by tu pisać... Przejedź się wszystkimi i wtedy stwierdź który najbardziej ci podchodzi.
W zasadzie to mam dwie propozycja: nowa Fiesta-optycznie prezentuje się naprawdę bardzo ładnie,pod względem awaryjności również nie ma im nic do zarzucenia. A jeżeli fiat Bravo,to zdecydowanie w wersji standard ze wzgledu na zawieszenie.
Opel Corsa D ładnie wygląda, nawet w środku, ale po dłuższym jego użytkowaniu (moja dziewczyna taką Corsą jeździ) wychodzi wiele mankamentów: strasznie nieprzemyślane wnętrze kiepskie w obsłudze (nie widzisz włącznika świateł bo kierownica zasłania więc ciężko włączyć przeciwmgłowe, przednia szyba jest jak lustro, sterowanie klimą to totalna porażka, obsługa radia też do łatwych i przyjemnych nie należy), kiepska jakościowo (3 lata i popsuło się: wspomaganie, tapicerka się porwała, silnik gaśnie czasem bez przyczyny - w ASO nie potrafią nic poradzić, wypadł mieszek od lewarka biegów), na nierównościach całe auto skrzypi np. w drzwiach, zawieszenie jest twarde, schowek odstaje, w bagażniku boczne schowki się nie domykają (dotrzaskują). No generalnie tandeta po bliższym zapoznaniu się z nią.
Gwarancja w i30 jest na 5 lat bez żadnych limitów - jedyny warunek to co rok stawiać się na przeglądach (kub co x km, np. co 20tys.), w Ceedzie jest na 7 lat albo 150tys. km - w zależności co nastąpi pierwsze. Na przeglądy też trzeba się stawiać. Koszt takiego przeglądu to około 700-1000zł w zależności gdzie robisz, jaki masz silnik, itp. Jak przywieziesz własny olej i filtry to taniej. Moim zdaniem niedużo w zamian za 5 lub 7 lat spokoju - bo nawet mając auto po gwarancji robisz mu przeglądy (chyba? ponoć są tacy co nie robią przez 3 lata a potem narzekają że się psuje ).
Nie powiem ci dokładnie o Bravo - kiedyś się orientowałem na forum Bravo przed zakupem to trochę kłopotów tam mają, ale za to bardzo nieregularnych (tam nie odpala, tu nie otwiera centralny zamek itp), w Ceedach jedyny problem to czerwony lakier z początku produkcji (ten jaśniejszy czerwony) - lubi się łuszczyć. W i30 jest jedna pechowa seria z Czech z 2009 która ma problemy z odklejającymi się odbojnikami (takie osłony amortyzatorów, można jeździć z poluzowanymi w niczym to nie grozi, ale stukają na większych nierównościach). Poza tym poważnych awarii nie ma, przynajmniej nic o tym nie słyszałem.
A teraz o samym i30: dużo miejsca, zawieszenie w miarę komfortowe ale bez przesady, fajnie się jeździ z niebieskim podświetleniem zegarów w nocy, fotele itp ok chociaż bardziej w stylu niemieckich samochodów: twarde. Silnik 1.4 benzynowy 110KM i 1.6 diesel 115KM uważam za 2 najbardziej udane w całej gamie (1.6 benzyna 125KM to rozwiercony 1.4, 2.0 benzynkę lub diesla polecam jeśli wolisz 140KM niż te sto coś). Mówiąc że 1.6 CRDI ma bardzo dobry przebieg momentu miałem na myśli że ciągnie śmiało niezależnie od ilości obrotów, nie ma w zasadzie zauważalnej turbodziury chociaż oczywiście przy 1800 obrotach jest wyczuwalny skok jak u większości diesli. Do tego jest cichutki. Gdybym jeszcze raz miał brać i30 i nie jeździłbym tyle po mieście - chyba bym dopłacił do tego diesla 1.6 (znam ją bo używam też Cee'da z tą jednostką ). Nic nie skrzypi, nie stuka itp. Do 120km/h jest bardzo dobrze wyciszony, powyżej już jednak słychać że auto jest "w ruchu"
Mam porównanie między 1.6 CRDI 115KM a 1.3 JTD 90KM... CRDI lepsze pod każdym względem oprócz spalania
Skoro jeździsz rocznikiem i przebiegiem, to ja bym się rozejrzał może za Octavią II. Tak poza tym to za tą kasę można kupić całkiem fajne auto wyższej klasy i nie będzie stare jeszcze...
superges napisał(a):te auta mają jakieś masakryczne przebiegi - 150k to norma