Zmiana samochodu 20-30k

24 Maj 2022, 19:27

Witam, obecnie jezdzilem seatem ibiza 2005 (3 ) z silnikiem diesel 1.4 70 km z chipem na 100km.
Miałem stłuczkę i szukam teraz czegoś nowego.

W zasadzie szukam bardzo podobnego samochodu :
-4 drzwiowy
- niskie spalanie
- taka sama lub wieksza dynamika jazdy
- niskie koszta utrzymania.
-podobny przeswit jak w ibizie (3)
- jesli jest jakis model ktory mialby dobra skrzynie automatyczna to chcialbym z automatem
-

Jaki samochod powinienem kupic , z jaka konfiguracja żeby posłużył dobrze i nie psuł się.
Myślałem o przeznaczeniu około 20 k ale jeśli zwiekszając budżet miału by być cos na prawde fajnego , to czemu nie.
arti763
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 08 1994
Auto: Nie mam

25 Maj 2022, 10:47

Poruszasz się w większości na krótkich odcinkach czy raczej dłuższe jednorazowe przejazdy?

Nowsze diesle będą z DPF i już nie są tak tanie w utrzymaniu pomimo niższego spalania niż w benzynie.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

25 Maj 2022, 11:26

Codziennie do pracy 3 km, główną drogą w mieście + obwodnica. Raz w tygodniu wyjazd 100km.

Znalazłem Honde Civic 1.8 140km , co myslisice o tym samochodzie?

I jedno pytanie. Zadzwoniłem do gościa z ogłoszenia ( samochod sprowadzany z niemiec) zapytalem o oplaty i o to , kto jest na umowie.
Powiedzial , ze trzeba oplacic akcyzje ,tlumaczenia rejestracaj +- 1k złoty i na umowie jakby nie ma jego jako sprzedajacego tylko osoba z niemiec. Czy to ok ?
arti763
Nowicjusz

25 Maj 2022, 11:48

Szukasz niskiego spalania i wybierasz klasyka wolnossącego który średnio pali 8/100?
Poza tym taka Honda to jedzie górą w Ibizie pewnie masz z 230 Nm z dołu, będzie zdecydowanie gorsza przyjemność w jeździe. Może więcej mocy itd ale będziesz musiał rozkręcać na obrotach.

Ja bym raczej poszukał coś w stylu Astry J/Golfa VI w dieslu
chociaż te przebiegi niby niewielkie...
Edquar
Aktywny
Awatar użytkownika

Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007

25 Maj 2022, 12:51

Astra J wydaje się , fajna :)
Którą silnik i ile km wybrać ?
arti763
Nowicjusz

25 Maj 2022, 13:17

civic 1.8 140 benzynowe może i spali więcej niż twój obecny diesel, do tego trzeba go kręcić w wyższe partie obrotomierza żeby jakoś pojechał, to silnik jest generalnie bezawaryjny

astra j 1.4t, na 1.6t może być mało 30k, do tego jest ich mniej w ogłoszeniach. W dolnych widełkach budżetu znajdziesz wolnossące 1.6 z początku produkcji, ale przy tej masie auta będą to silniki tylko do spokojnego przemieszczania się

arti763 napisał(a):Powiedzial , ze trzeba oplacic akcyzje ,tlumaczenia rejestracaj +- 1k złoty i na umowie jakby nie ma jego jako sprzedajacego tylko osoba z niemiec. Czy to ok ?

Nie jest to ok, unikać takich handlarzy
durateche
Początkujący

Auto: Seat Leon III
Silnik: 1.6 TDI 105KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2015
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mitsubishi Outlander - 5 gwiazdek w testach Euro NCAP
    Outlander - nowy crossover Mitsubishi Motors, który zadebiutował w Europie kilka tygodni temu, został poddany nowej serii testów zderzeniowych, organizowanych przez instytut Euro NCAP. Samochód uzyskał ...

25 Maj 2022, 15:50

Jak zechce sprzedać zorganizuje fakturę. Już wielu takich przerabialiśmy :D
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 51
Miejscowość: Cała Polska