Volvo s80 4.4 v8 czy Lexus GS430 a może inne? Koniecznie V8 + LPG :)

01 Lip 2021, 14:20

Cześć! Dawno mnie tu nie było. Forumowicze pomogli mi zdecydować się na kie ceed (2018) 1.4 mpi.
Samochód bardzo fajny, ale... dotarło do mnie, że
1. Życie ma się tylko jedno :)
2. Na prawdę lubię samochody.
3. Czas na v8 bo w końcu ich braknie i marzenie zostanie niespełnione :)

Rozważam 2 opcje, sprzedać Ceeda i zamiana na jakąś v8 + LPG lub zakup V8 jako drugi samochód, w tym drugim przypadku niekoniecznie z LPG.

Czego oczekuję od samochodu?
- komfortu podróżowania!
- sinlika v8 (najlepiej z mozliwym montazem LPG)
- możliwie jak najmniejsza awaryjność i koszt eksploatacji. Nie jestem naiwny i wiem, że na v8 potrzebna osobna skarbonka na serwis, ale gdybym wiedział czy np utrzymanie s80 4.4 jest porównywalnie awaryjne/kosztowne w serwisowaniu co, np. gs430 to decyzja byłaby łatwiejsza.

Oba te samochody są na moim radarze, ale nie wykluczam innych typu Jaguar czy nawet grand Cheeroke(tylko jeśli byłby znacząco tańszy od wymienionych wczeswniej limuzyn:)

Budżet, maks 40-50k ale jakbym dorwał za 30k to byłbym szczesliwy :D
szymek9876
Początkujący

Miejscowość: Jasło

01 Lip 2021, 14:50

Bierz merca 5.0 i będziesz zadowolony. Masz tez hemika
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

01 Lip 2021, 15:00

Kao napisał(a):Bierz merca 5.0 i będziesz zadowolony. Masz tez hemika

Ale jak komuś odpowiada wygląd gs430 to i tak nic bezpieczniejszego dla kieszeni nie znajdziesz.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

01 Lip 2021, 15:11

Racja. Jezeli komus odpowiada to dobra opcja
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

01 Lip 2021, 15:13

Lex droższy od volvo, ale "najbezpieczniejszy"?

Jeśli chodzi o wygląd to zarowno lexus i volvo jest dla mnie ok
szymek9876
Początkujący

01 Lip 2021, 15:27

No to wybor jest prosty, nie ma tu żadnego dylematu
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co należy okresowo sprawdzać w samochodzie?
    Nie znalazłem na forum podobnego tematu, a myślę że może on pomóc innym użytkownikom/kierowcom w ustaleniu tego na co powinni zwracać uwagę okresowo podczas eksploatacji samochodu. O pewnych rzeczach zapominamy czasem ...

01 Lip 2021, 23:20

szymek9876 napisał(a):Lex droższy od volvo, ale "najbezpieczniejszy"?

Zdradzę Ci tajemnicę lex gs mk2 v8 niedugo będzie droższy niż volvo i już często zbliża się do lexa mk3 a jest model do tyłu :ok:

Jak chcesz eu v8 to mb m113 najlepiej z jak najmniejszą ilością bajerów.

Jak jap to gs z 3uz na pokładzie.

Chcesz więcej info o gsach to pytaj po podjęciu decyzji :ok:
Tak żeby nie bić piany :)
szybki
Moderator - Tuning

02 Lip 2021, 08:18

Dziękuję, jak bedzie decyzja to sie odezwe. pozdrawiam!
szymek9876
Początkujący

02 Lip 2021, 11:17

szymek9876, a ja mam wrażenie że Ty nie do końca jesteś świadomy kosztów, Kia Ceed przy takich autach to jak motorower, stąd przekalkuluj czy jesteś gotowy na coś takiego
Jak nie masz kogoś zaprzyjaźnionego to typowe warsztaty będą zdzierać równo z Ciebie.

Ja ostatnio przy Astrze 1,8 zostawiłem 2k na zwykły serwis, to pomyśl przy takich motorach jakie mogą być koszty, z resztą masz podwieszone tematy, popatrz i poprzeglądaj.
demirbiras
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 08 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Astra H
Silnik: 1,8
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

02 Lip 2021, 14:10

demirbiras napisał(a):szymek9876, a ja mam wrażenie że Ty nie do końca jesteś świadomy kosztów, Kia Ceed przy takich autach to jak motorower, stąd przekalkuluj czy jesteś gotowy na coś takiego
Jak nie masz kogoś zaprzyjaźnionego to typowe warsztaty będą zdzierać równo z Ciebie.

Ja ostatnio przy Astrze 1,8 zostawiłem 2k na zwykły serwis, to pomyśl przy takich motorach jakie mogą być koszty, z resztą masz podwieszone tematy, popatrz i poprzeglądaj.

Spokojna głowa :ok: co do lexa gs mk2/3 dostanie pełną rozpiskę co kiedy się popsuje i za ile.
Co do kosztów raczej bym się nie lękał na 100% będzie taniej niż remont tsi :D
szybki
Moderator - Tuning

02 Lip 2021, 14:31

No ja bym takim super optymistą nie był, mamy połowę 2021 roku a nie 2004, dzisiaj wymiana oleju w automatycznej skrzyni potrafi kosztować 700-800 zł robocizna albo rozrząd 1200 + części i dwie takie naprawy i przekraczamy słupek TSI także tego... nie rozmawiamy raczej o golfie 1,6 mpi
roboczogodzina mechanika dzisiaj to ze 130 zł netto :yes:

Także rozpiska rozpiska ale najpierw byś musiał wskazać autorowi warsztat w którym pracuje się za pół-darmo, nie opłaca się lokalu, czynszu, wody, podatku, gdzie nad jednym bardziej skomplikowanym autem siedzi się ileś czasu zamiast w tym czasie zrobić inne z mniejszymi silnikami i szybciej kasując tyle samo itd.
demirbiras
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 08 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Astra H
Silnik: 1,8
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

02 Lip 2021, 15:07

demirbiras napisał(a):a bym takim super optymistą nie był, mamy połowę 2021 roku a nie 2004, dzisiaj wymiana oleju w automatycznej skrzyni potrafi kosztować 700-800 zł robocizna albo rozrząd 1200 + części i dwie takie naprawy i przekraczamy słupek TSI także tego... nie rozmawiamy raczej o golfie 1,6 mpi
roboczogodzina mechanika dzisiaj to ze 130 zł netto :yes:

Także rozpiska rozpiska ale najpierw byś musiał wskazać autorowi warsztat w którym pracuje się za pół-darmo, nie opłaca się lokalu, czynszu, wody, podatku, gdzie nad jednym bardziej skomplikowanym autem siedzi się ileś czasu zamiast w tym czasie zrobić inne z mniejszymi silnikami i szybciej kasując tyle samo itd.

Nie dramatyzuj ja mówię o konkretach. Jak autor tematu zdecyduje się to mogę mu dalej serwisować Lexa a jak chciałby tsi to też nie ma problemu.
Wszystko oficjalnie z fakturami :ok:

p.s.

rozrząd u mnie nowy z pompą wody aisin do lexa 3uz V8 kosztuje 1000zł z przesyłką a 1500zł z montażem :ok:

Co do słupków tsi to są dwie ceny poprawione i nie poprawione które mają być takie tanie? :mrgreen:
szybki
Moderator - Tuning

28 Wrz 2021, 17:16

Czesc:) nastał czas :D
ostatnie miesiące pracy wynagrodziły mnie obficie w związku z tym nadszedł czas na wymarzone v8

Samochodem jezdził będę co prawpopodobnie nie dłużej niż 2 lata, ostatnio rozmowę zakończyliśmy na wniosku iż najlepszy będzie GS430 mk3. Mój budżet to 50 - 70k PLN, wolałbym nie przekraczać chyba, że...padnie propozycja samochodu, który nie będzie miał dużej utraty wartości. W takiej sytuacji jestem gotów wyciągnąć więcej
z portfela.
GSa szukam juz od jakiegoś czasu, ale pojawiły się u mnie pytania. W związku z tym, PB drożeje...to czy LPG w takim lexie jest dobrym pomysłem? Pytam pod kątem kupna samochodu z założoną już instalacją LPG.

Dwa kolejne pytania to czy..warto pchać się ewentualnie w LS430? ten sam silnik, który polecaliście, jednakże serwis moze byc drozszy prawda?

No i ostatnie... czy chrysler 300c 5.7 2 generacji w dobrym statnie byłby potencjalnie dobrym wyborem?

Przypomne, że zależy mi głównie na silniku v8 i jako drugi priorytet stawiam jak najmniejszą utratę wartości samochodu, stąd mój budżet jest "ruchomy"
szymek9876
Początkujący

28 Wrz 2021, 21:11

szymek9876 napisał(a):.
GSa szukam juz od jakiegoś czasu, ale pojawiły się u mnie pytania. W związku z tym, PB drożeje...to czy LPG w takim lexie jest dobrym pomysłem?

Tak.
szymek9876 napisał(a): Pytam pod kątem kupna samochodu z założoną już instalacją LPG.

To już zależy od instalki montera i nalotu na lpg.
szymek9876 napisał(a):warto pchać się ewentualnie w LS430?

Jak co to polift. Kwestia gustu i potrzeb.
Czy drożej. Trochę tak chociaz gs mk3 jest delikatnym przeskokiem technologicznym więc jest drożej niż w gs mk2 ale taniej niż ls430.
szymek9876 napisał(a):No i ostatnie... czy chrysler 300c 5.7 2 generacji w dobrym statnie byłby potencjalnie dobrym wyborem?

Potencjalnie tak choć to mocno inny klimat niż lexa + trochę większa awaryjność.

szymek9876 napisał(a):Przypomne, że zależy mi głównie na silniku v8 i jako drugi priorytet stawiam jak najmniejszą utratę wartości samochodu, stąd mój budżet jest "ruchomy"

Lex ma znacznie stabilniejszą pozycję rynkową niż 300c.
szybki
Moderator - Tuning

10 Lis 2021, 13:10

Panowie, co myślicie o tych sztukach?:)
1. [link do oferty na Olx wygasł]
2. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]?
3. CIekawostka, Genesis, niestety nie v8 bo ich mało, ale v6:):
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]?
szymek9876
Początkujący