Zmiana sprzęgła Dwumasa na zwykłe w Peugeot 307

02 Paź 2013, 16:15

Mam problem zmieniłem sprzęgło dwu masowe ,na zwykłe i silnik zaczoł głośniej pracowć , naj gorzej jak jest zimny w 2.0 hdi ., i nie wiem czy z tego powodu może się coś zepsuć ?
Miał ktoś podobną sytuacje ?
Dawid2101
Obserwowany

Auto: peugot 307 sw
Silnik: 2.0hdi
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

03 Paź 2013, 10:55

W twoim aucie z twoim silnkiem można zrobić taką zamiankę. Auto dobrze się sprawuje po takiej zamianie, ale tylko w silnikach do 107 KM. Nie polecam zakładać byle czego. Najcześciej zakłada się albo z Valeo albo LUK. Z autopsji wiem, że inne są do d..y. No i bardzo ważna rzecz - musi to być zestaw dedykowany pod konkretny silnik. Jak masz 107 KM to musi to być do tego silnika. Żadne od 90KM do 107 KM. Bo takowe oferty sprzedaży też się zdarzają. Mechanik zakładając taki zestaw dedykowany pod konkretny silnik da ci też gwarancję na to. A jeszcze lepiej nie kupować samamu, tylko pozwolić mechanikowi na odpowidni dobór. Wówczas masz gwarancję i na robocizne i na sprzegło. Jak cokolwiek się dzieje, to wówczas mechanik niech się martwi.
Nie wiem, jak ty zrobiłeś.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

03 Paź 2013, 12:23

Generalnie, powinien pracować bez problemu, bo wielu właścicieli jest zadowolonych z tego rozwiązania.
Sprawdź, jakiej firmy zestaw założył Ci mechanik.
Może włożył jakąś chińszczyznę.
Strimi
Początkujący

Prawo jazdy: 04 05 1985
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Ford S-MAX
Silnik: 2,5
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: MPV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Uwaga, roboty drogowe!
    Jazda w strefie robót drogowych wiąże się z wieloma zagrożeniami, m.in. z powodu zmienionej organizacji ruchu czy ubytków w nawierzchni. Odpowiednia prędkość i zachowanie dystansu – o czym jeszcze powinni ...