Kontrolka Oleju OPEL VECTRA A 2.0

03 Paź 2013, 13:39

Witam.
Posiadam Auto Ople Vectra A 2.0 Benzyna+GAZ.
Ponad dwa tygodnie temu wymieniłem Olej na zwykły Mineralny. Po wymianie Oleju po kilku dniach,gdy zapale auto wszystko jest ok.Do póki go nie zgaszę i powiedzmy,że po ok.niecałych 20 min zapale,bądź wcześniej... to w czasie jazdy przy hamowaniu bądź staniu kontrolka Oleju pojawia się i zanika.Trwa to ułamki sekund.Gdy jade ok 80 km/h i gwałtownie hamuje kontrolka wyraźnie się świeci i to dłużej.
Stan oleju sprawdzałem i mi nie zabiera.
Zauważyłem to właśnie po wymianie oleju ponieważ wcześniej tak się nie działo.

Ktoś wie czego może być to przyczyną ? Ponowna wymiana oleju czyżby pomogła ?
Paciu123
Nowicjusz

Prawo jazdy: 21 08 2012
Auto: Opel Vectra A
Silnik: 2.0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1992

03 Paź 2013, 21:16

Jaki olej zaleca do twojego samochodu jego producent? Czy się do tych zaleceń zastosowałeś?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

04 Paź 2013, 07:23

Auto kupiłem 3 tygodnie temu i osoba od której kupiłem powiedziała mi że trzeba będzie wymienić teraz Olej. Ja spytałem jaki i powiedział na Mineralny.
Paciu123
Nowicjusz

Prawo jazdy: 21 08 2012
Auto: Opel Vectra A
Silnik: 2.0
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1992

04 Paź 2013, 09:48

Z tego co kojarzę ( ale nie jestem na 100% pewny ) to w tym silniku powinien być 10W40. Ale żeby to potwierdfzić, musisz sprawdzić w książce obsługi, jaki olej zaleca producent. Następnie trzeba go wymienić ( jeżeli masz wlany inny niż być powinien ) i sprawdzić czy kontrolka oleju nadal się zaświeca. Możesz też sprawdzić, jakie jest faktycznie ciśnienie oleju i czy ta kontrolka zaświeca się z powodu niskiego ciśnienia, czy poprostu czujnik żyje sobie swoim życiem.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

CityMakers - mobilność miejska w Paryżu
    Grupa Renault nawiązuje współpracę z firmą NUMA, akceleratorem innowacyjnych projektów, aby z firmami AXA, Nissan, RCI Bank and Services i Merostwem Paryża rozpocząć program CityMakers. CityMakers to dziesięciomiesięczny ...
    Najczęściej wybierane samochody przez Polaków
    Rozmaite narodowości wyróżniają się różniącymi się od siebie zwyczajami, tradycjami, ale także nurtami, w które wierzą. Jedni podają sobie rękę na przywitanie, natomiast inni uważają ten sposób ...