Zmiana tablic rejestracyjnych po zakupie samochodu

15 Wrz 2021, 10:00

Witam, planuję zakup nowego auta, wszystko już ustalone ale zastanawia mnie jedno, mianowicie chcę wyrobić do nowego tablice indywidualne które wyczytałem że można zamówić tylko przy przerejestrowaniu auta. Ale co w przypadku jak samochód ma już tablice z tego samego powiatu? Zmiana wchodzi w grę czy jednak muszę zostać na starych numerach?
xmike
Obserwowany

15 Wrz 2021, 10:11

Nie musisz. Zawsze możesz wyrobić tablice indywidualne. Tak samo jest jak masz samochód z tego samego powiatu przy normalnych tablicach które możesz zmienić na własne życzenie lub pozostać przy tych co miał poprzedni właściciel. Tu decyzja należy do Ciebie.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

15 Wrz 2021, 10:39

Tablice indywidualne są przypisane do auta czy do właściciela ?
olafwak
Obserwowany

15 Wrz 2021, 10:53

Do samochodu, tu jedynie zmienia się to że masz indywidualną tablicę z własnym napisem dozwolonej długości. Sprzedając samochód z tablicami rejestracyjnymi mającymi numer indywidualny przechodzą one na nowego właściciela. I tu działa to jak przy zwykłych tablicach czyli w przypadku gdy nowy nabywca mieszka na terenie tego samego województwa, co poprzedni właściciel auta może on pozostawić indywidualne tablice rejestracyjne bez konieczności przerejestrowywania pojazdu.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

15 Wrz 2021, 12:33

Dziękuję bardzo za odpowiedź. Wszędzie gdzie sprawdzałem po prostu było podane że można zamówić wtedy kiedy tablice trzeba wymienić przez zniszczenia inny powiat itd, a tu nie ma obowiązku zmiany i to mnie zastanawiało. Dzięki jeszcze raz!
xmike
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    0.9 l/100 km hybrydową Toyotą Yaris
    0.9 l/100 km hybrydową Toyotą Yaris - rozstrzygnięcie konkursu Toyota Motor Poland W sobotę 6 października Toyota Motor Poland zorganizowała finał konkursu "Wygraj nową hybrydową Toyotę Yaris ". Po czterech miesiącach etapów ...