Zagraniczna rejestracja - moja własność - jak zarejestrować

11 Lut 2009, 20:33

Witam

Przeglądnąłem pierwsz 5 stron forum i nie znalazłem odp. na moje pytanie w związku z tym pozwalam sobie założyć NOWY TEMAT, myślę, że się przyda.

Mieszkam obecnie we Włoszech i w niedługim czasie zamierzam wrócić do Polski. W związku z tym mam pytanie dotyczące zarejestrowania mojego samochodu. Posiadam Skodę Fabia rok prod2008 silnik benz. pojemności 1200cm/3, samochód jest zarejestrowany na mnie we Włoszech (wszystkie dokumenty są na mnie). Jakich formalności muszę dopełnić po powrocie i czy muszę wyrejestrować samochód we Włoszech.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
wojcir
Nowicjusz

12 Lut 2009, 15:22

podbiję temat ponieważ barzdo mi zależy na tej informacji.

Dzwoniłem do WK we Wrocławiu jednak tam Pan chyba nie zrozumiał, że samochód jest JUŻ MOJĄ własnością i zaczął cytować regułki o autach sprowadzonych.
Może szanowni forumowicze orientujecie się także w kwestii badań technicznych? Mój samochód właśnie przeszedł 1 przegląd gwarancyjny (po15tys) - czy muszę powtarzać przegląd w Polsce?

Dziękuję za pomoc
wojcir
Nowicjusz

13 Lut 2009, 14:14

Jeżeli przywozisz pojazd na mienie przesiedleńcze czyli wracasz na stałe do Polski to:

1. uzyskujesz zwolnienie z akcyzy przedstawiając zaświadczenie o wymeldowaniu z Włoch i dowód rejestracyjny. Warto też mieć umowę, rachunek zakupu - przyda się w komunikacji
2. uzyskujesz zwolnienie z opłaty vat-25 czyli 160 zł, płacisz tylko 17 zł za zaświadczenie.
3. Wcześniej robisz tłumaczenia przysięgłe włoskich dokumentów
4. robisz badanie techniczne
5. opłacasz recykling - 500 zł
6. rejestrujesz samochód

Całość może potrwać ze 2 tygodnie bo będziesz czekać na zaświadczenie z celnego, które jest podstawą do zwolnienia w skarbowym.

Możemy się tym za Ciebie zająć.
[link wygasł]

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

06 Mar 2009, 16:51

witam, jestem w podobnej sytuacji, z tym że nie chce wracać do Polski tylko zarejestrować tam auto. Będę wdzięczny za podzielenie się doświadczeniem w tej sprawie, szczególnie w kwestii jak przewieźć auto do polski jeżeli trzeba najpierw zdać tablice rejestracyjne i wyrejestrować auto
nowy187
Nowicjusz

06 Mar 2009, 21:06

Trochę niezrozumiale napisałeś:
1. Nie chcesz wracać do Polski tylko tam (czyli za granicą?) zarejestrować auto
2. Pytasz jak przewieźć auto do Polski

Jeżeli chcesz przewieź auto do Polski z zagranicy po wyrejestrowaniu możesz to zrobić np.
1. na tablicach próbnych polskich (dostaniesz je jak załatwisz wszystkie formalności: akcyza, vat, tłumaczenia)
2. na tablicach przewozowych niemieckich - z żółtym paskiem - możesz takie u mnie zamówić [link wygasł] za 125 euro - ważne 5 dni wraz z ubezpieczeniem.

Nie wiem czy takiej odpowiedzi szukałeś. Jak nie zapytaj bardziej szczegółowo.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

DariuszSawicki
Stały forumowicz

06 Mar 2009, 22:11

może faktycznie trochę nie jasno, mieszkam na stałe we włoszech, mam auto od dwóch lat zarejestrowane na mnie we wloszech ale chciałbym je zarejestrować w Polsce korzystając przy tym ze zwolnienia z akcyzy tyle że nie zamierzam wracac do Polski, jeszcze

jeżeli dobrze zrozumiałem , to da sie przewieźć legalnie włoskie auto na niemieckich tablicach i zarejestrowac je w polsce ale czy to znaczy że trzeba uwzgledniać jeszcze niemieckie papiery przy rejestracji czy ten "epizod" pieciodniowy zupełnie nie ma znaczenia w procesie rejestracji? auto przez pięć dni będzie zarejestrowane w niemczech ?
nowy187
Nowicjusz

07 Mar 2009, 17:46

Jeżeli nie zamierzasz wracać na stałe to nie ma zwolnienia z akcyzy bo powrót jest warunkiem do zwolnienia.
Trzeba mieć zaświadczenie o wymeldowaniu lub oświadczyć pod odpowiedzialnością karną, że wracasz na stałe do kraju.

Możesz też przyjechać na włoskich tablicach.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

DariuszSawicki
Stały forumowicz

07 Mar 2009, 19:47

ale co to znaczy na stałe ?
mogę wrócić na stałe a za tydzień zmienić zdanie ...
ale nie to jest sensem tej dyskusji.

pytanie jeszcze jedno, czy mogę przegląd zerowy zrobić wcześniej, np 3 miesiące przed rejestracją, jeszcze w momencie gdy auto ma włoskie tablice
nowy187
Nowicjusz

07 Mar 2009, 23:24

Ogólnie tak, sprawdź jednak w swoim urzędzie komunikacji żeby się nie zdziwić interpretacją przepisów......

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

DariuszSawicki
Stały forumowicz

09 Lis 2009, 22:37

Nie chce zakladac nowego tematu a nie znalazlem konkretnej odpowiedzi, mieszkam we Francji, mam auto od 3 lat na francuskich tablicach i chce je przerejestrowac na polskie . Na razie nie wracam do kraju. Mienie przesiedlencze odpada .
robertr
Nowicjusz

Miejscowość: Francja

09 Lis 2009, 23:03

w takim razie postępujesz tak jakbyś teraz kupił samochód i przywiózł do Polski.

1. po przywozie auta do kraju masz 14 dni by zgłosić się do urzędu celnego i zapłacić akcyzę
2. w skarbowym załatwiasz vat-25
3. robisz tłumaczenia
4. badanie techniczne - jeśli masz ważne francuskie to będzie pewnie potrzebne jeszcze dodatkowe polskie - uzupełnienie danych
5. płacisz recykling
6. rejestrujesz samochód

tu możesz sobie obliczyć akcyzę i wydrukować wszystkie dokumenty potrzebne w urzędach
[link wygasł]

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

DariuszSawicki
Stały forumowicz

11 Lut 2012, 20:28

Witam
jeżeli kupię samochód w Polsce od Bułgara i będę je chciała zarejesrtowac, to czy musze miec zaswiadczenie o wymeldowaniu auta w Bułgarii.
4Teresa
Obserwowany

Prawo jazdy: 22 03 1991
Auto: volkswagen golf

12 Lut 2012, 22:09

Nie musisz mieć zaświadczenia o wyrejestrowaniu pojazdu z zagranicy.
Nie jest to wymagane w urzędzie komunikacji.

Najważniejsze dokumenty to:
1. umowa kupna
2. dowód rejestracyjny (jeśli są dwie części to potrzebujesz obie).

Więcej o procedurze rejestracji możesz przeczytać tutaj
[link wygasł]

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

DariuszSawicki
Stały forumowicz

05 Cze 2015, 09:36

Powstaje tu jednak pytanie: jesli Pan nie wraca do Polski ale chce zarejestrowac w Polsce zamochod, akcyza to chyba male piwo, bo rejestracji sie chyba nie uda bez zameldowania w Polsce (albo trzeba by zarejestrowac auto na kogos kto jest zameldowany). Jesli sie jednak sam zameldujesz, to moga potem chciec podatku dochodowego w Polsce.

Jak Pan sobie ta sytuacje rozwiazal?
ssn
Obserwowany

Auto: ktore?
Typ: Hatchback

09 Cze 2015, 15:28

luty 2009 rok hmmm
archeologia :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)