ZMIANA TEMATU WYGODNE I NIEZAWODNE AUTO 20000-25000zł

30 Paź 2009, 19:02

Witam wszystkich zacnych i nie tylko.
Główne założenia:
- kwota to przedział między 20tys. a 25tys. ale wolalbym sie mieścić bliżej tej pierwszej
- DIESEL (dlaczego, a no dlatego iz chce by spalanie mnie wynioslo jak najmniejsze, jezeli macie jakies propozycje co do benzynki z gazem lub bez gdzie mozna malo wydac na te 100km to z checia przemysle:)
- NIEZAWODNOŚĆ!!!
- sedan, kombi
- pojemność ~2L
- ~100km (chetny do wyprzedzania)
- rocznikowo 2000+
- przebieg wiadomo chciał bym jak najmniejszy ale z tego co sie orientuje za bardzo sie nie da:)
Oczywiscie mozna nagiac troszke te zalozenia. A modele moga byc przerozne. Bardzo prosze o swoje opinie ale tez by je uzasadnic. Z góry dziękuje. Pozdrawiam.
Ostatnio edytowany przez arturidol 31 Paź 2009, 16:03, edytowano w sumie 2 razy
arturidol
Nowicjusz

31 Paź 2009, 08:56

Chcesz kupić diesla by oszczędzać?!Ta sztuka może ci się niezbyt udać,oszczędzanie w przypadku współczesnych Diesli bywa pozorne,jest dobrze do pierwszej awarii,potem zaczyna się już gorzej!Jeśli chcesz oszczędzać to raczej kupuj benzynkę i do komory gazowej z nią!Benzynka to inne koszty jednak.Ty wybierz sobie swoje typy wtedy pomożemy,jeśli jednak upierasz się na Diesla(ja Diesla używanego nigdy już nie kupię a jeśli to tylko wolnossącego)a chcesz tanio jeździć to.np z silnikiem SDI,chyba,że liczą się dla ciebie osiągi to wtedy tylko turbodiesel.Zastanów się dobrze i podaj swoje typy!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

31 Paź 2009, 10:17

Coś takiego może ? VW GOLF IV 1,9TDI
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
vw
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Skoda Octavia RS
Skrzynia biegów: Manualna

31 Paź 2009, 11:40

no właśnie jestes bardzo za dieselkiem i takim z turbinka wiem ze koszty napraw nie naleza do tanich ale jednak kultura pracy spalanie i przyjemnosc z jazdy ogromna mysle nad:
http://www.uzywanejaknowe.pl/search_det ... p?cid=3362
Co o nim sadzicie tzn wiem ze ford to i tamto ale co do wszystkich mozna tak pisac moje szefostwo z poprzedniej pracy mialo takiego tylko w kombi troszke nowszego przejechali nim ponad 300tys. i siadly pompowtryski ale duzo jezdzilo to i nie oszczedzali.

[ Dodano: Sob Paź 31, 2009 11:41 ]
bardzo dobrze mi sie siedzi w golfach strasznie dobrze sie w nich czuje ale raczej wiekszy samochód potrzebny.
arturidol
Nowicjusz

31 Paź 2009, 15:35

no właśnie jestes bardzo za dieselkiem i takim z turbinka wiem ze koszty napraw nie naleza do tanich ale jednak kultura pracy spalanie i przyjemnosc z jazdy ogromna

jeśli mówimy o kulturze pracy to silnik diesla nigdy pod tym względem nie dorówna silnikowi benzynowemu... spalanie na korzyść diesla oczywiście, z tym nikt nie dyskutuje, jednak naprawy wyrównają koszty eksploatacji (o ile nie przebiją benzyniaka :D). Jeśli chodzi o przyjemnosc z jazdy to co kto woli i do czego jest przyzwyczajony. Zależy jak się jeździ i co się chce osiągnąc :)
Helly
Początkujący

Miejscowość: Kraków

31 Paź 2009, 15:56

dobrze wiec zmienmy troche temat. Nie zakladajmy ze ma to byc diesel. Samochod poprostu ma byc mega wygodny w trasach z wmiare niskim spalaniem i dobrym przyspieszeniem i co najwazniejsze niezawodnym. Kwota oczywiscie pozostaje bez zmian:)
A jezdze nie za szybko max 160 przy wyprzedzaniu problem w tym ze brakuje mi mocy w moim 1.6 16v stilo 103km a koszty na 100kilometrow troszke bola jak go cisne..
arturidol
Nowicjusz

31 Paź 2009, 17:04

Propozycja Audi A3 1.8T 150 KM. Turbobenzyna, ładujesz do niej gaz sekwencyjny najnowszej generacji i śmigasz.
Ewentualnie jak chcesz coś większego to Audi A4.

Bo jeżeli dla ciebie 1.6 w Stilo to za mało, to potrzebujesz czegoś 140-150 KM.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

31 Paź 2009, 17:27

jakas alternatywa? audi a4 troche stara konstrukcja a3 to samo i do tego te samochody nie daja podrozujacym dostatecznej wygody zwlaszcza dla 4-5 osob.
arturidol
Nowicjusz

31 Paź 2009, 22:32

Fordy są bardzo niedoceniane szczególnie te nowsze,każdy ci to powie.Jak chcesz takiego kupic zrób próbę przelewową i bedzie wiadomo jak wtryski.Fakt są one delikatniejsze niż w vw group ale kultura pracy jest o niebo lepsza.A jeśli chodzi o wygode to bije na głowe większość,napewno takiego golfa czy audi a4.
rustin
Aktywny

Auto: Mondeo MK3

31 Paź 2009, 23:03

witam ,gościu jezdzi fiatem a audi jest przestarzłe hm..no to deawoo zostaje :?:
mimi
milutki5
Aktywny

Miejscowość: małopolska

31 Paź 2009, 23:13

milosnik audi ktory jezdzi jednym sie odezwal. jesli nie wnosisz nic do tematu to prosze zamilcz.
arturidol
Nowicjusz

31 Paź 2009, 23:14

milutki5 napisał(a):witam ,gościu jezdzi fiatem a audi jest przestarzłe hm..no to deawoo zostaje :?:

nie rozumiem twojej wypowiedzi
rustin
Aktywny

31 Paź 2009, 23:29

a co powiecie na focusa 1.8 tddi 90km czy jest on dosc zwawy na przyspieszanie ze 100, 120 by wyprzedzic? :)
arturidol
Nowicjusz

01 Lis 2009, 00:58

Idzie jak kuna. Wyprzedzanie nie stanowi problemu nawet przy 120 km/h.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

01 Lis 2009, 09:52

Sam się przymierzam do takiej foki jedynie co mnie przeraża to korozja ale ci co mają mowia że nie jest tak tragicznie
rustin
Aktywny