Zmiana właściciela i zachowanie czarnych tablic rejestracyjnych

30 Lis 2021, 16:38

Cześć,

ostatnio znalazłem przyczepkę na czarnych tablicach z mojego powiatu. Z właścicielem uzgodniłem, że spiszemy umowę darowizny, aby przepisać 50% własności przyczepki i żebym stał się współwłaścicielem. Pojechałem do WK i wydali mi dowód rejestracyjny z czarnymi tablicami oraz moimi danymi jako współwłaściciel.

Teraz sporządziliśmy drugą umowę darowizny, czyli poprzedni właściciel przepisuje 50%, czyli całość swoich udziałów na mnie. Staję się jedynym właścicielem.

Jestem w okienku, aby wykreślili współwłaściciela i dowiaduje się, że nie można wykreślić, bo system nie pozwala na czarnych tablicach.

Przy wykreśleniu właściciela na białych tablicach nie ma problemu i wydają nowy dowód, a na czarnych jest problem pomimo, że to są legalne tablice w Polsce.

Nie wiem czy to mój wydział komunikacji ma problem czy to jest normalne? Przerejestrowywał ktoś za pomocą umowy darowizny pojazd na czarnych tablicach i bez problemu mu to przeszło?
Negatyf
Nowicjusz

01 Gru 2021, 09:23

Negatyf napisał(a):Pojechałem do WK i wydali mi dowód rejestracyjny z czarnymi tablicami oraz moimi danymi jako współwłaściciel.
Rozumiem, że tablice nie uległy zmianie tylko zostałeś dopisany jako współwłaściciel do DR.
Negatyf napisał(a):Teraz sporządziliśmy drugą umowę darowizny, czyli poprzedni właściciel przepisuje 50%, czyli całość swoich udziałów na mnie. Staję się jedynym właścicielem.
Nie można było od razu 100%?
Negatyf napisał(a):Jestem w okienku, aby wykreślili współwłaściciela i dowiaduje się, że nie można wykreślić, bo system nie pozwala na czarnych tablicach.
Nie można tak zrobić, on był pierwszym właścicielem teraz jak przepisałeś drugą część to tak jak byś od razu przepisał całość. Z racji tego że w systemie będziesz jedynym właścicielem to musisz przerejestrować pojazd (przyczepkę).

Negatyf napisał(a):Przy wykreśleniu właściciela na białych tablicach nie ma problemu i wydają nowy dowód, a na czarnych jest problem pomimo, że to są legalne tablice w Polsce.
A czy kupując samochód możesz zarejestrować go na czarnych tablicach? Nie. Przy takiej zmianie jak ty zrobiłeś dla systemu jesteś nowym właścicielem tak jak byś nabył przyczepkę i tu jest wymagana nowa rejestracja przez system. Dlatego pewnie nie można zachować starych czarnych tablic. Cała procedura nie odbywa się tak jak w przypadku dopisania współwłaściciela.

Z góry zakładałeś zachowanie tych tablic i dlatego taka droga z darowizną i współwłasnością?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

01 Gru 2021, 09:33

Tak, inne osoby, które chciały zachować czarne tablice właśnie tak robiły.

Pozostaje jedynie zgłoszenie zbycia przez poprzedniego właściciela i będę jedynym właścicielem.
Negatyf
Nowicjusz

01 Gru 2021, 14:10

Będąc współwłaścicielem jesteś tylko dopisywany do DR.
A stając się właścicielem zmieniają się dane w DR, więc zgodnie z prawem następuje przerejestrowanie, a co za tym idzie zmieniają sie TR. Inaczej być nie może. Czarne TR są oczywiście legalne, ale tylko do przerejestrowania pojazdu. Potem trzeba je oddać i dostaje sie białe. Tak stanowi prawo.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

01 Gru 2021, 16:16

Dzięki za informacje. W takim razie zostawiam dowód ze starym właścicielem. Zgłaszać zbycie przez niego i jestem jedynym właścicielem. Dziękuję.
Negatyf
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Nietrzeźwy poranek wśród kierowców
    Aż jeden na czterech kierowców prowadzi samochód rano, po zaledwie kilku godzinach snu poprzedzonych spożywaniem dużych ilości alkoholu. Większość osób nie zdaje sobie sprawy, że aby w pełni wytrzeźwieć ...