Zmiana właściciela samochodu i inne formalności.

28 Paź 2017, 16:42

Witam wszystkich serdecznie!
Jestem młodym kierowcą, mam prawko od 3 lat, niedawno dostałem od mojego szwagra auto. I mam kilka pytań (jestem w tym temacie laikiem). Auto ma ubezpieczenie ważne do 30 marca, a przegląd został niedawno zrobiony lecz musze wymienić dowód rejestracyjny ,gdyż nie ma wolnych miejsc na pieczątki. i teraz mam kilka pytań.
1) W związku z tym,że muszę wymienić dowód rejestracyjny, to muszę przerejestrować auto na siebie, ale będzie to współwłasność wraz z moim ojcem , gdyż ma on maksymalną zniżkę u ubezpieczyciela. I w tym celu muszę sporządzić akt darowizny, chciałbym wiedzieć jak on powinien wyglądać, i czy w akcie darowizny auto powinno być przekazane na mnie , czy na mnie i ojca jako współwłaścicieli?
2)Jeżeli otrzymam nowy dowód rejestracyjny to mogę jeździć na ubezpieczeniu mojego szwagra i na jego ważnym przeglądzie? Czy muszę ubezpieczyć samochód?

Pozdrawiam :)
passat93
Obserwowany

Prawo jazdy: 02 01 1998
Auto: volkswagen
Silnik: 1,9
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

28 Paź 2017, 19:38

Napisać umowę kupna sprzedaży z Twojego szwagra na Ciebie i Twojego współwłaściciela. Przerejestrować auto i przepisać na siebie OC lub wykupić nowe a złożyć rezygnację z dotychczasowego
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4