Zmiana wspowlasciciela,dziwny przypadek

25 Kwi 2010, 12:04

Witam serdecznie.Otóż mój problem juz wyjasniam:)
Mój dziadek jest juz w dość podeszlym wieku i dlatego postanowił przepisać auto na swojego wnuka...konkretnie mojego brata który ma 14lat z tym że: do tej pory auto jest zarestrowane na mojego dziadka i wspolwlascicielem jest moj wuja,a dziadkowi chodzi o to zeby on dalej był właścicelem samochodu a moj brat wspolwascicielem (chodzi tez o znizki dla brata) i sprawa wyglada tak ze moj dziadek jest sparalizowany,niemoze chodzic itp...wiec powierzyl mi to zadanie,jakie potrzebuje upowaznienia od niego? Mojego wuja? Brata? Zeby dopisac brata jako wspowlasciciela...dodam ze wszyscy mieszkamy pod jednym adresem.Chyba bede potrzebował dowody osbiste dziadka,wuja,oraz legitymacyje brata.prosze o pomoc,poniewaz tak czy tak trzeba wymienic dowód osobisty bo niema juz miejsca na podbicie przeglada wiec za jednym razem mozna to zrobic.Jakich kosztów moge sie spodziewac??
diesel8230
Nowicjusz

Miejscowość: OSW

25 Kwi 2010, 15:01

Na pewno potrzebujesz upoważnienie od dziadka i wujka. Typowe upoważnienie pozwalające na reprezentowanie spraw przez Ciebie w urzędzie. Na upoważnieniu muszą znaleźć się dane tych osób oraz Twoje dane. Do tego Twój dowód i pewnie starczy. Koszt? Sprawdź na stronie swojego urzędu - ja płaciłem za wymianę dowodu chyba 98zł? Coś koło tego.
pawelMX6
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Gdynia
Auto: Nie mam

25 Kwi 2010, 16:11

To nie jest takie proste. Ale rozumiem, że Twój brat ma otrzymać połowę auta, którą akurat teraz ma Twój wujek. Dziadek ma połowę auta i będzie ją miał.
Jeżeli tak, to potrzebujesz pełnomocnictwo od dziadka, że możesz go reprezentować w tej sprawie. Problem może być w tym, bo musi być ono poświadczone notarialnie (koszt notariusza i złożenie podpisu w jego obecności).
Następnie wujek musi zrzec się współwłasności. Aby nabył ją Twój brat musi być zgoda opiekuna prawnego, czyli Twojego i brata rodziców.

Nie bardzo rozumiem po co sobie tak komplikować życie, bo Twój brat i tak nie będzie miał naliczanych zniżek, dopiero jak skończy 18 lat.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

25 Kwi 2010, 18:33

Na pewno musi być potwierdzone notarialnie? Pytam, ponieważ dokładnie tydzień temu musiałem reprezentować jedną osobę w ubezpieczalni i wystarczyło zwykłe upoważnienie, z podpisem osoby reprezentowanej.
pawelMX6
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Gdynia
Auto: Nie mam

26 Kwi 2010, 12:12

dodam ze ,kiedys przy rejestracji mojego samochodu,wlasnie na dziadka(on wlasciciel bo ma wszystkie znizki:P:P) a ja wspolwlascciel i ja go reprezentowałem,to:nietrzeba było ZADNEGO upowaznienia itp dlatego że Jeśli wszyscy mieszkamy pod jednym Adresem np ul.Czarnieckiego 5.
diesel8230
Nowicjusz

Miejscowość: OSW

26 Kwi 2010, 14:35

pawelMX6 napisał(a):Na pewno musi być potwierdzone notarialnie?

Pytanie, czy nie notarialne przejdzie w urzędzie, bo u ubezpieczyciela nie takie wałki przechodzą.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika