Zmieniacie już opony?

12 Mar 2009, 16:40

no u mnie podobnie,raz sypie,potem slonko i wogole tak w kolko,a co do opon to wlasnie nie mozesz ich kupic i odczekac 2tygodnie na zalozenie??
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

13 Mar 2009, 15:04

Kurde ale mam mentlik w głowie. Ale chyba jednak zrobię jak mówicie. Kupie je dzisiaj po pracy (do 16 pracuje w piątek - koszmar :evil: ). Ale założę je dopiero bliżej kwietnia. Pogoda będzie pewniejsza 8)
Odi memorem comptorem - nienawidzę przy piciu kompana o dobrej pamięci :D
Mister F1
Nowicjusz
Awatar użytkownika

13 Mar 2009, 15:50

u mnie dzisiaj rano sniezek leżał.wiec pogoda zdradliwa.wstrzymaj sie dla wlasnego bezpieczenstwa xD
matttias1234
Zaawansowany

Miejscowość: Dolnyśląsk

13 Mar 2009, 16:53

no u mnie rano tez troche sniegu bylo,ale tak bedzie najlepiej kup je teraz zeby potem nie zalowac a zalozysz na poczatku kwietnia
Barol
Awatar użytkownika

13 Mar 2009, 21:01

W obecnym okresie jeszcze nie warto zmieniać opon zimowych na letnie - raczej nie ma temperatur wyższych niż 7 stopni dłużej niż kilka godzin,a w porach rannych,wieczornych i nocnych tej temp raczej też nie ma.Ponad 7 stopni jest tylko raczej w dzień i to przez 2,3 godziny.
Nie wiem jak w innych regionach kraju,ale na Śląsku dzisiaj w nocy spadł znowu śnieg i temp. w dzień nie przekraczała 3 stopni.tak więc chyba jeszcze nie warto szaleć ze zmianą opon.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

16 Mar 2009, 15:04

Mister F1 napisał(a):obserwuje pogodę przez cały tydzień i postanowiłem zaryzykować. Jak to się mówi: raz kozie śmierć :D Wulkanizator powiedział, że czekać mogę ale jak sie trafi ktoś kto będzie chciał te opony to mu je sprzeda. Mówi, że boi się kryzysu :lol: . Powiedział, że jak wezmę je do soboty cały komplet to da mi jeszcze 5% rabatu od tego co mi teraz zaproponował 8) . To jego ostatni komplet tego modelu goodyeara i może chce zostać sprzedawcą miesiąca :mrgreen: . W każdym razie zdecydowałem sie i jutro po południu jadę do niego. Mam nadzieję, że zima nas już nie zaskoczy :wink:

Dobrze zrobiłeś!
Ja całą zimę przejeździłem na letnich, a Ty się boisz w marcu?
stach
stachst
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jawor

16 Mar 2009, 17:18

no ja powiem tak ze na chwile obecna mozna zaryzykowac to zalozenie tych gum bo wprawdzie snieg moze jeszcze padac ale przeciez szybko stopnieje bo cieplo jest wmiare
Barol
Awatar użytkownika

17 Mar 2009, 08:18

Nie zmieniam opon...
Moje auto jezdzi po mieście i założone ma uniwersalki Dębice Navigator II.
Latem są ciche i nie ścierają się szybko,a zimą miasto jest odśnieżone i posypane solą...poza tym u nas jest "płasko"...
Nie płacę za przekładki opon 2 razy w roku,a same Dębice w kosztach zakupu są za rozsądne pieniądze.
Wiem że dla niektórych to herezja ale ja cenię sobię praktycznośc i z powodu tych uniwersalek nigdy nie miałem zimą problemów w postaci zarzuceń czy stłuczek...Skoro nie jeżdżę zimą na narty tylko na zakupy do Auchana,to mi to wystarcza... :)
Z drugiej strony nie jestem aż takim ryzykantem by jezdzic zimą na letnich oponach. :wink:
artur73
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

17 Mar 2009, 11:40

To jeszcze właśnie zależy dużo od stylu i zapotrzebowania - jak ktoś używa auta po bułki do sklepu to i na najgorszych "slickach" dojedzie.. jak ktoś chce jednak troszkę przycisnąć bądź szybciej pokonywać zakręty (a bardziej pasuje słowo "pewniej" ) to musi wybrać opony lepszej firmy i wykosztować się na dwa komplety.
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: Zamość

17 Mar 2009, 13:23

Ja na razie też jeszcze nie zmieniam pogoda może jeszcze zaskoczyć poczekał bym przynajmniej do końca kwietnia
PreZideNto2
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań

17 Mar 2009, 14:16

artur73 napisał(a):Nie zmieniam opon...
Moje auto jezdzi po mieście i założone ma uniwersalki Dębice Navigator II.
Latem są ciche i nie ścierają się szybko,a zimą miasto jest odśnieżone i posypane solą...poza tym u nas jest "płasko"...
Nie płacę za przekładki opon 2 razy w roku,a same Dębice w kosztach zakupu są za rozsądne pieniądze.
Wiem że dla niektórych to herezja ale ja cenię sobię praktycznośc i z powodu tych uniwersalek nigdy nie miałem zimą problemów w postaci zarzuceń czy stłuczek...Skoro nie jeżdżę zimą na narty tylko na zakupy do Auchana,to mi to wystarcza... :)
Z drugiej strony nie jestem aż takim ryzykantem by jezdzic zimą na letnich oponach. :wink:

uważam dokładnie tak samo jak Ty. Też jeżdżę na całorocznych Goodyear Vector 5MS. Spisują się odpowiednio o każdej porze roku. I nie jeżdżę tylko po bułki do sklepu ale też w dłuższe trasy i nie tylko po mieście. Fakt faktem, że nie jeżdżę wtedy 100 czy więcej, ale jak trafi sie lód to i najlepsze zimówki nie pomogą. Przede wszystkim zdrowy rozsądek! A ten mi podpowiedział żeby kupić właśnie te opony. Nie trzeba płacić za zamiany z jednych na drugie a i w zakupie nie są drogie.
Każda porażka to krok do sukcesu.
alojzy
Nowicjusz
Awatar użytkownika

17 Mar 2009, 14:20

no ja uwazam ze najlepsza decyzja bedzie kupno wielosezonowek i nie bedzie zadnego problemu kiedy przelozyc i wogole jak beda kolejki u wulkanizatora to ty bedziesz spokojnie smigal i zaoszczedzisz choc troche groszy
Barol
Awatar użytkownika

18 Mar 2009, 08:05

barol91 napisał(a):no ja uwazam ze najlepsza decyzja bedzie kupno wielosezonowek i nie bedzie zadnego problemu kiedy przelozyc i wogole jak beda kolejki u wulkanizatora to ty bedziesz spokojnie smigal i zaoszczedzisz choc troche groszy

ja chciałem kupić wielosezonówki ale ponoć średnio się sprawdzają na śniegu i wiosną gdy są opady, jeździłem na wielosezonówkach przez rok i myśle że lepiej jest dołożyć troche kasy i kupić opony letnie i zimowe bo jest różnica a zmiana, chyba nic złego się nie stanie jak pojeździmy troche dłużej na zimówkach
PreZideNto2
Nowicjusz

18 Mar 2009, 14:49

no wiesz wujek ma w matizie od paru lat wielosezonowki i mowi ze mu sie dobrze jezdzi i sam musze przyznac ze jak z nim jechalem to auto jedzie tak jakby mialo opony do warunkow panujacych na drodze
Barol
Awatar użytkownika

19 Mar 2009, 11:52

Moim zdaniem wielosezonówki to opony do wszystkiego i do niczego, zależy też kto ile i jak jeździ, jeśli ktoś jeździ nie dużo i ostrożnie to nie ma sensu zmieniać natomiast jeśli jeździmy dużo to warto zainwestować w dobre opony, różnica jest szczególnie gdy jedzie się po śniegu na zimówkach a na letnich podczas dużych opadów deszczu....
PreZideNto2
Nowicjusz