Zna Ktoś Ten Samochód ?

12 Cze 2011, 19:14

Witam

W dniu dzisiejszym oglądałem na giełdzie samochodowej:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Samochód z Wieliczki. Sprzedający do Mechanik prowadzący własny warsztat (jako laik bez znajomego mechanika nie mam żadnych szans w "konfrontacji" sprzedający - kupujący) :evil: .
Wada auta - Bardzo Brzydka Deska Rozdzielcza (wiem że może to śmieszyć ale w aucie też trzeba się dobrze czuć :wink: )+ "prawdziwy" średni przebieg większości samochodów terenowych z tego rocznika czyli okolice 200 000km.
W samochodzie nie widac większych ognisk rdzy a zgodnie z deklaracją sprzedającego robione były tylko drzwi tylne (dolna cześc).
Sprawdzenie auta w warsztacie - Sprzedający nie robi problemów - łącznie z "sprawdzeniem" :mrgreen: ramy młotkiem.

Proszę o opinię o aucie oraz o informację czy ktoś zna ten egzemplarz.
Anceps remedium melius quam nullum
anceps
Nowicjusz

Miejscowość: Małopolska

12 Cze 2011, 20:34

Frontere chyba nie warto, srednie one maja opinie jak chodzi o wlasciwosci w terenei czy awaryjnosc.

https://www.forumsamochodowe.pl/jakie-au ... t45229.htm

Swoja droga, masz troche kasy za malo, zeby kupic terenowke wygladajace dobrze z zewnatrz i bedaca w stanie cos tam w terenie podzialac.
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

12 Cze 2011, 20:54

Właśnie cena oglądanego dzisiaj samochodu jest interesująca. :lol:
W dniu dzisiejszym na giełdzie - cena wywoławcza 9500.

Auto jest mi potrzebne głownie na wyjazdy w trasę + dla początkującego do "zabawy" na szutrach i lekkim terenie.
anceps
Nowicjusz

13 Cze 2011, 08:44

To jak w trasę to poszukaj może czegoś typu Monterey lub Explorer jak Explorerka dozbroisz to do turystyki będzie banglać :mrgreen:
Jedziemy wszędzie gdzie chcemy...bo chcemy....
Jogi4x4
Stały forumowicz

Miejscowość: PZL
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Galloper Pajero Avensis Vito
Silnik: TD/DI-D/D4-D/CDI
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna

13 Cze 2011, 22:17

Witam.

Przepraszam,że podpinam się do postu :oops: ,ale proszę o info czy ktoś może oglądał któryś z tych Miśków:

[link do oferty na Allegro wygasł]

i jeszcze jedno pytanko,czy w Krakowie na Prędoty u Lolka dokładnie mi sprawdzą Pajero przed zakupem,a może jakiś inny warsztat?

Pozdrawiam :cool:
Arturos99
Nowicjusz

Miejscowość: Zawiercie
Auto: LAND ROVER DISCOVERY II TD5

15 Cze 2011, 19:38

Zna ktoś :

Z góry dzięki za odpowiedź. :wink:
anceps
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skoda Vision RS - model koncepcyjny
    Skoda Vision RS to wyraz wizji przyszłych samochodów kompaktowych marki, utrzymanych w sportowym duchu RS. Ten dynamiczny model swoją światową premierę będzie mieć podczas zbliżającego się Salonu Samochodowego w Paryżu. ...
    BMW Concept X1 2008
    W przypadku BMW Concept X1 projektanci zawarli klasyczne cechy i język stylistyczny modeli BMW X w pojeździe nowej klasy. Wyrafinowanie, zwinność, wszechstronność i jakość premium – wszystko to zostało odzwierciedlone ...

24 Cze 2011, 19:54

Witam.

Wybieram się obejrzeć poniższe egzemplarze i proszę o info jeśli ktoś zna któryś z nich czy warto:

Pozdrawiam :wink:
Arturos99
Nowicjusz

27 Cze 2011, 23:44

Witam ponownie.

Mam teraz prośbę odnośnie Disco:

czy może zna ktoś te egzemplarze ,a może osobę która je sprzedaje,w ofercie ma kilka Land Roverów,czy warto kupić któregoś z nich.

Pozdrawiam
Arturos99
Nowicjusz

28 Cze 2011, 22:24

Witam

Pozwolę sobie powtórzy pytanie dotyczące:
[link do Otomoto wygasł]

Samochód z wyglądu OK. Sprzedający do Mechanik prowadzący własny warsztat (jako laik bez znajomego mechanika nie mam żadnych szans w "konfrontacji" sprzedający - kupujący) .
W czasie przejażdżki - predkośc max ok 110km; "bardzo krótkie biegi" - wskazówka oleju bardzo szybko pokazuje max; przy jeździe na luzie wskazówka ciśnienia oleju blisko minimum (tak ma byc?).
W samochodzie nie widac większych ognisk rdzy - zgodnie z deklaracją sprzedającego robione były tylko drzwi tylne (dolna częśc) + przemalowanie podrapań na drzwiach.
Sprawdzenie auta w warsztacie - Sprzedający nie robi problemów - łącznie z "sprawdzeniem" ramy młotkiem.

Proszę o opinię o aucie oraz o informację czy ktoś zna ten egzemplarz.
anceps
Nowicjusz

29 Cze 2011, 00:16

2 kwestie to - nie jest TDi
- trzeba sprawdzić czy to nie był anglik , a jeśli- to jak to zostało zrobione
przyjacielscy sąsiedzi ??? zakłamani agresorzy, mija 75 lat od ciosu w plecy - im sie znów marzy wypad w Europę , nawet jakby miały zginąć tysiące podwładnych, nieważne wyśle się następnych
sympatyk
Zaawansowany

Miejscowość: na skraju grodu
Prawo jazdy: 15 09 1976
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Freelander e picc. scuderia
Silnik: Otto 95÷121
Paliwo: Benzyna + LPG

29 Cze 2011, 06:55

sympatyk napisał(a):2 kwestie to - nie jest TDi
- trzeba sprawdzić czy to nie był anglik , a jeśli- to jak to zostało zrobione

Możesz wyjaśnić - czy były dwa różne silniki 2,8 montowane w tych autach TD oraz TDi :?:
Sądziłem iz był tylko jeden Diesel 2,8 (ISUZU).

Sprzedawca twierdzi iż nie był przerabiany z anglika - mam nadzieje iż przy sprawdzeniu na warsztacie mechanik bez problemów pozna (jeśli kiepsko zrobiona) przekładkę z anglika.
anceps
Nowicjusz

29 Cze 2011, 07:22

Akurat tu nie ma nadużycia nazwy, ten model naprawdę nazywał się TDi i jest to silnik Isuzu 113 KM z bezpośrednim wtryskiem i turbo. Potem był 2,5 TD VM`a (jak w Jeepie). Wszystkie Frontery były składane w Anglii, więc w tym znaczeniu to anglik :) Przeróbka to to nie jest, drzwi tylne otwierają się w europejską stronę, w Angli byłaby to kopia dokładna Isuzu z drzwiami z klamką po lewej i poza tym gdzieś byłby znaczek Vauxhall. Fajne auto jak ten wiek, cena tez nie powala.
mstrucz
Aktywny

Miejscowość: Gdynia

29 Cze 2011, 20:48

Dzięki za odpowiedź :lol:

Jeszcze jedno pytanie :oops: - w czasie jazdy zauważyłem iż strzałka cisnienia oleju zachowuje się jak obrotomierz - wysokie obroty strzałka powyżej max, jazda na luzie - strzałka prawie na dole (ale powyżej czerwonego pola), jazda spokojna - strzałka cisnienia w środkowej pozycji (w poziomie). Czy jest to naturalne zachowanie wskaźnika ciśnienia czy coś jest nie tak jak ma byc :(
anceps
Nowicjusz

29 Cze 2011, 21:07

anceps napisał(a):w czasie jazdy zauważyłem iż strzałka cisnienia oleju zachowuje się jak obrotomierz - wysokie obroty strzałka powyżej max, jazda na luzie - strzałka prawie na dole (ale powyżej czerwonego pola), jazda spokojna - strzałka cisnienia w środkowej pozycji (w poziomie). Czy jest to naturalne zachowanie wskaźnika ciśnienia czy coś jest nie tak jak ma byc

Dawno takiego "wynalazka" :wink: nie widziałem-mam na myśli taki wlasnie wskaznik cisnienia oleju.Jednak biorąc pod uwage moj wiek juz co nie co w zyciu widziałem.Rozwiazania takie stosowane były juz w XIX wieku.Wszystko jak opisałes zachowanie sie tego wskaznika jest jak najbardziej prawidłowe.Wieksze obroty silnika-większa ilośc tłoczonego oleju na układ korbowy i inne kanały olejowe silnika-większe cisnienie i vice versa....
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2014

29 Cze 2011, 21:23

Dzięki za odpowiedź. :D

Niektóre rzeczy dla jednych są oczywiste dla innych (takich jak ja) nie.
anceps
Nowicjusz