Znak Kontrola prędkości fotoradar

12 Lis 2013, 17:38

Witam, podróżując po naszych drogach zapewne często widujecie znak D-51 informujący o kontroli prędkości fotoradarem. Do tego znaku często dołączona jest biała tabliczka "na odcinku np. 1200 m". Moje pytanie brzmi czy jeśli widzimy ten znak z białą tabliczką to bankowo stoi na tym odcinku fotoradar czy informuje on o fakcie, że może być ustawiony (a nie musi) ?
pozdrawiam
archi4lo
Początkujący

Miejscowość: PL
Auto: VW Passat B5 FL
Silnik: 1,8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

12 Lis 2013, 18:05

archi4lo napisał(a):jeśli widzimy ten znak z białą tabliczką to bankowo stoi na tym odcinku fotoradar

Czy stoi czy nie, przepisy obowiązują - nie mam pojecia jaki jest podtekst pytania..
Z grubsza rzecz biorąc - zależy co masz na mysli pisząc "fotoradar"..
Jeśli maszt do którego mozna włożyć FR, to stoi na 100%.. Jesli FR Straży Miejskiej to może być różnie, ale raczej bym się go spodziewał..
Pooglądaj filmy na YT - kanał TVBigos ..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2011

12 Lis 2013, 18:45

Podtekst to już sam kolego sugerujesz, ja tylko pytam zgodnie z tym do czego służy forum.
archi4lo
Początkujący

12 Lis 2013, 18:53

Forum służy do dyskusji.. Masz rację.. :ok:
A jaki podtekst zasugerowałem ?? Albo inaczej - czemu pytasz ?? Opisz jakąś sytuację to pomyslimy co i jak .. :yes:
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

12 Lis 2013, 21:04

Więc opisuje, jadąc w weekend nad morze do rodziny zaobserwowałem, że prawie w każdym terenie zabudowanym im bliżej morza stoją znaki tak jak pisałem prędzje czyli d-51, niebieski znak z napisam fotoradar a pod nim biała tabliczka na odcinku np 1,2km czy 700m. A fotoradaru nie widać no a raczej odcinkowe badanie sredniej predkosci to nie jest ;) Słyszałem, że aby straż miejska mogła ustawić fotoradar kierowcy muszą być o tym informowani właśnie znakiem d-51, a jako, że nie chcą ich wozić ze sobą są ustawione "prewencyjnie" i na białej tabliczce jest informacja na jakim odcinku można się spodziewać. Tak więc podsumowowując fotoradar może być a nie musi (bynajmniej tak słyszałem) i to właśnie chciałem zweryfikować
archi4lo
Początkujący

13 Lis 2013, 15:16

archi4lo napisał(a):to właśnie chciałem zweryfikować

Zweryfikowane - nie musi stać, być.. Troche dziwne, bo taki znak D-51 wtedy jest tylko "straszakiem"..
Warto pamiętac, że pomiar musi być zrobiony już za tym znakiem !! FR nie może mierzyć prędkości pojazdów byle gdzie..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...