Znalalzlem ciekawe auto, co o nim myslicie?

04 Mar 2010, 12:09

[link do oferty na Allegro wygasł]
Co o nim myslicie?
Czy nie za stary rocznik, moze lepiej 1996 rocznik szukac
Kamil908
Nowicjusz

Miejscowość: Wawa

04 Mar 2010, 12:50

Przebieg spokojnie ma dwa razy większy niż podany w ogłoszeniu. 16-letni Passat kombi + 1.9 TDI + pokrowce na fotelach + zmaltretowana obszywka skrzyni biegów to 250 tys. km miał zanim jeszcze Polska do UE wstąpiła :P

Fakt że sam przebieg nie dyskwalifikuje auta, ale po tym widać już ogólne zużycie (od strony wizualnej, nie wiem jak technicznie ale tego przez ogłoszenie nie ocenisz)
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

04 Mar 2010, 13:03

Co do lakieru:
zmatowienie sugeruje ze:
a) niefachowo naprawiony
b) naturalne zuzycie- niemalowany poza fabryka(i ta 2ga opcja jest bardziej prawdopodobna) Czyli raczej dobrze :wink: Z drugiej strony przebieg jest raczej >400 000 km
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

04 Mar 2010, 13:06

a ten pasacik?
[link do autogielda.pl wygasł]
Moze macie jakies inne propozycje z woj slaskiego?
Kamil908
Nowicjusz

Miejscowość: Wawa

04 Mar 2010, 13:19

Ten drugi już lepszy ale umówmy się nikt nie kupuje diesla żeby robić nim tylko 18 tyś rocznie zazwyczaj jak już ktoś decyduje się na diesla to 30-40 tyś rocznie to minimum.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

04 Mar 2010, 13:56

ACSznycel napisał(a):Przebieg spokojnie ma dwa razy większy niż podany w ogłoszeniu. 16-letni Passat kombi + 1.9 TDI + pokrowce na fotelach + zmaltretowana obszywka skrzyni biegów to 250 tys. km miał zanim jeszcze Polska do UE wstąpiła :P

Fakt że sam przebieg nie dyskwalifikuje auta, ale po tym widać już ogólne zużycie (od strony wizualnej, nie wiem jak technicznie ale tego przez ogłoszenie nie ocenisz)

Kamil908 takimi opiniami jak powyzsza nie ma co sie sugerowac. Sprawdz auto sam, przetarte fotele, pretarka galka skrzynki biegow, czy inne elementy ktore wskazuja na zużycie auta sa normalne !! w Moim starym oplu ktorego juz nie mam przy 100 000 przbiegu zaczela sie przecierac skorka na skrzyni biegow - i to dlatego ze krecilem sobie przebieg? NIE ! - dlatego ze mam taki styl przezyciania biegow , jestem mezczyna mam duzą reke ! a nie kobietą ktora przezuca biegi delikatnie malymi paluszkami. BTW auto calkiem dobrze wyglada 250tys. jest to mozliwy przbieg, wypytaj sie o historie auta. Moze na kalamac , ale zawsze warto spytac mysle ze kazdy jest w stanie ocenic wiarygodnosc sprzedajacego, po za tym oczywiscie waz go do stacji diagnostycznej sprawdza najwazniejsze rzeczy kosztuje to 100 zl wiec zaden majatek w porownaniu z cena auta.
illusion
Aktywny

Miejscowość: Poznań

04 Mar 2010, 15:36

Tak tak jasne, przebieg 250tys. km jest oryginalny bo nim dziadek do kościoła babcię woził w niedziele oraz na zgrupowanie weteranów Wermahtu raz w miesiącu, po to właśnie był mu potrzebny passat kombi w dieslu :)

Nie daj się nabrać, on ma nastukane pół miliona kilometrów, a jak nie to niewiele mu brakuje... Ciężko ci będzie wyrwać Passata w dieslu z tego rocznika z przebiegiem faktycznym mniejszym niż 400tys. km - nie żeby to był już stan agonalny, ale dobrze obejrzyj auto pod kątem stanu technicznego jak mówi illusion
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

04 Mar 2010, 15:47

I co z tego że ma przejechane i nawet 500 czy 600tys.km,silniki TDI w VW to bdb konstrukcja,spokojnie wytrzymują nawet 1mln.km,sam mam kumpla który na codzień użytkuje Golfa II tylko że z silnikiem 1.3benzyna i sam przyznaje że licznik mu juz drugi raz kreci a silnik od nowości nigdy nie był rozkładany,remontowany itp.A co do Passatów z ogłoszenia to ten pierwszy za drogi,za te pieniądze spokojnie kupisz Paska B4 z 96roku a wiec koncówki produkcji,co do pokrowców to co już nawet pokrowców w aucie nie wolno mieć??Ten drugi Pasek też wydaje sie byc wporządku.Moim zdaniem możesz obejrzeć te dwa spokojnie.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

04 Mar 2010, 17:08

barol91 napisał(a):I co z tego że ma przejechane i nawet 500 czy 600tys.km,silniki TDI w VW to bdb konstrukcja,spokojnie wytrzymują nawet 1mln.km

Wszystkie jak jeden mąż? Każdy silnik, nie ważne jak traktowany, który zjechał z taśmy produkcyjnej VW wytrzyma milion km? Jesteś tego pewien?

barol91 napisał(a):sam mam kumpla który na codzień użytkuje Golfa II tylko że z silnikiem 1.3benzyna i sam przyznaje że licznik mu juz drugi raz kreci a silnik od nowości nigdy nie był rozkładany,remontowany itp

Co Golf II w małej benzynie ma wspólnego z Passatem w dieslu, jako auta prawie 20 letnie?
1.Inna konstrukcja auta, 2.inny silnik, 3.niemal 20 lat eksploatacji przez różnych kierowców.
barol91 napisał(a):co do pokrowców to co już nawet pokrowców w aucie nie wolno mieć??

A po co są pokrowce w aucie? Dlaczego nikt nie zakłada pokrowców do nowych samochodów?
W trakcie jeżdżenia ktoś wypierdział dziurę i założył pokrowiec, żeby się w oczy nie rzucało.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

04 Mar 2010, 18:00

Nie napisałem że kazdy bo nie każdy wytrzyma ten 1mln.km a co do pokrowców taki pewien bym nie był że nikt nie zakłada bo są wyjątki.A z tym Golfem spoko przesadziłem :roll:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

04 Mar 2010, 18:03

Dishman napisał(a):A po co są pokrowce w aucie?

Ja mam np to to, żeby mi pies siedzeń nie brudził.
Dishman napisał(a):Dlaczego nikt nie zakłada pokrowców do nowych samochodów?

Obie nasze firmowe cytryny i cienias mają pokrowce od nowości ;)

Nie bronię tego paska - też uważam, że sporo skręcony ale te teorie o pokrowcach mnie rozbawiły :)
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

04 Mar 2010, 18:17

Wujek miał w Matizie od nowości pokrowce i nawet my jak kupowaliśmy Lanosa (a auto było jak nowe bo od dziadka) to też z ojcem pojechałem na giełde i kupiliśmy oryginalne pokrowce Lanosa które zresztą nadal są a tapicerka pod nimi wygląda jakby była nowa.
Barol
Awatar użytkownika

04 Mar 2010, 18:45

illusion napisał(a):mysle ze kazdy jest w stanie ocenic wiarygodnosc sprzedajacego

A co ma do rzeczy wiarygodność sprzedającego? Gość 3 lata temu kupił tego paska i tak samo jak Ty ślepo wierzył w stan licznika i okazyjne ceny. Teraz go sprzedaje i dalej żyje w prześwadczeniu, że miał 16 letnie niejeżdżone TDI...
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

04 Mar 2010, 20:18

Kubuch napisał(a):Ja mam np to to, żeby mi pies siedzeń nie brudził.

OK, czyli rozumiem, że każdy kierowca mający pokrowce w aucie posiada psa, tak?
W sumie metoda sprawdzenia prosta. Zdjąć pokrowce i sprawdzić. Na 90% będzie miał powycierane, porwane siedzenia.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

04 Mar 2010, 20:28

Dishman nie bulwersuj się - ludzie mają pokrowce z różnych względów: praktycznych, estetycznych, niektórzy mają i już a niektórzy maskują wytarte siedzenia ;)
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika