Znikający płyn chłodniczy Passat 1.9 TDI

13 Maj 2021, 20:03

Witam mam taki problem w passacie 1.9 TDI 101km . Mianowicie chodzi o to ze co 2 tyg muszę dolać 0.25l płynu chłodzącego do układu czasami nawet częściej zależy ile km zrobię... Dodam że korek jest czysty nie ma śladów żadnej mazi .. kupiłem tester głowic bo myślałem że może tu jest przyczyną ale okazało się że wszystko w porządku jest ... Wynika z tego że podczas jazdy gdzieś płyn ubywa ale gdzie ? Ktoś ma jakieś pomysły.
Kosssiarzxx
Nowicjusz

14 Maj 2021, 12:41

Musisz dokładnie pooglądać układ czy nie widać gdzieś wycieków. Często zdarza się że gdzieś delikatnie przecieka ale zanim doleci do ziemi to wyparuje od temperatury silnika. A jak przecieka tylko przy większym ciśnieniu podczas pracy silnika tym trudniej będzie znaleźć wyciek.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

14 Maj 2021, 17:48

Pierwsze pytanie, to czy po całonocnym postoju nie ma problemów z uruchomieniem silnika i czy ewentualnie podczas uruchamiania nie widać białawego dymu z rury wydechowej.
Jeżeli nie, to jest wyciek zewnętrzny. I tu wyciek może być widoczny albo podczas nagrzewania silnika albo podczas jego schładzania. Najgorzej jest wyczaić jak silnik jest ciepły, bo jak jest to lekki wyciek, to szybko odparowuje i ciężko się doszukać miejsca wycieku. Pooglądaj, czy na złączkach wężów nie widać białawego albo zielonkowatego nalotu.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

16 Maj 2021, 08:04

Dodam jeszcze że stało się to zimie ... Zrobiłem 150 km włączyłem klimę i następnego dnia był już ubytek ..... Wlałem Tera uszczelniacz do płynu chłodniczego dam znać co będzie dalej z tym
Kosssiarzxx
Nowicjusz

16 Maj 2021, 08:06

Tak to się dzieje gdy silnik jest rozgrzany i jest ciśnienie w układzie po postoju nic nie widać żadnych plam ...
Kosssiarzxx
Nowicjusz