Znowu to samo, czyli I-szy samochód do 5-6 tyś zł.

10 Lip 2010, 19:18

Zacznę od tego, że przejrzałem już sporo takich tematów, jednak nie znalazłem satysfakcjonującej mnie odpowiedzi...

Na przyszły rok na wiosnę planuję zakup I-szego samochodu i w związku z powyższym postanowiłem się trochę porozglądać co i za ile oraz pozbierać różne opinie, żeby się w razie czego nie wpakować w jakieś g***o, za przeproszeniem.

A więc... Zakładam, że na samochód będę miał do przeznaczenia 5-6 tyś zł i chciałbym się dowiedzieć, co byście mi zaproponowali za tą cenę oraz krótko opisali (za/przeciw) te, które sam podam:
- Ford Mondeo po FL/mk2 (1996+) 1.8 benzyna - zdecydowanie mój faworyt, sporo egzemplarzy z klimą (bardzo ważne) i stanie wizualnym (technicznym się jeszcze nie zajmuje :P) widziałem w tej cenie.
- Mazda 323 w sedanie/323F II (1994+) - myślałem też na 323F pierwszej generacji, ale bardzo ciężko znaleźć w dobrym stanie; bardzo pasują mi wizualne i ogólnie (5 lat podróżowałem 323F 1993r.).
- Opel Astra I hatchback - tak po prostu.
- Opel Omega B sedan 2.0 benzyna - wizualnie rewelacja, ale mam pewne obawy odnośnie spalania i mam jakieś przeczucie, że szybko będzie rdzewieć/gnić.
- Rover 200/416 - wygląd
zew/wew. Słyszałem, że to Honda w angielskim wykonaniu i awaryjność na 'zadowalający' poziomie.
- Toyota Corolla E10 hatchback - również sporo podróżowałem, ale chyba ciężko dostać w tej cenie jakiś przyzwoity egzemplarz w dodatku z klimą.
- Volkswagen Golf III - w ostateczności, jak nic nie znajdę, no chyba, że jakaś przyzwoita Ibiza :P

Słyszałem też, że sporo osób poleca Lanosa - młodszy za tą samą cenę, tanie części oraz zastanawiałem się na Mercedesem w190, ale chyba jednak zbyt zdziadziały, jak dla 18/19-latka.

Mam nadzieje, że nie przytłoczy was nadmiar tekstu.
(ogólnie preferuje samochody bez gazu - poza Lanosem).

Pozdro.
Laciek69
Nowicjusz

Miejscowość: Śląsk

10 Lip 2010, 19:33

Jeśli masz pytania odnośnie Lanosa to pisz bo wkońcu większość forumowiczy mnie z tego zna że jestem weteran marki Daewoo :mrgreen:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

10 Lip 2010, 19:59

Hah, obawiałem się właśnie, że Ty napiszesz jako pierwszy, przez co zaczniemy sobie pisać o Lanosach pomijając całą liste z pierwszego postu... ;D

A tak serio co do Lanosa, to jak z awaryjnością, spalaniem i jaki silnik jest najbardziej optymalny do niego (osiągi/spalanie) oraz tak ogólnie, żeby mnie zachęcić.
Laciek69
Nowicjusz

10 Lip 2010, 20:20

Na początku musze zwrócić honor nie którym użytkownikom za dyskusje Lanos-Astra,pomyliłem sie jednak :neutral: ale dobra co do tematu to tak większość części pasuje od Astry więc z tym nie będzie problemu.Co do awaryjności no to powiem szczerze jak dbasz to nic sie nie będzie psuło (u mnie już smiga ponad 7lat i zarówno ja jak i mój ojciec nie możemy powiedzieć o nim złego słowa.Co do spalania no to tu jest mały haczyk :roll: Lanos jest troche paliwożerny ale tylko gdy jest na samej benzynie bo z gazem da sie jeżdzić ekonomicznie i tanio.Co do osiągów to jeśli sobie lubisz depnąć to polecam silnik taki jak jest u mnie czyli 1.6 16V 106KM (średnio spali 8l100km) a jeśli cenisz sobie ekonomie no to 1.5 8V 86KM z lpg (koszt przejechania 100km to ledwo 16-17zł).Według mnie najlepsza jednostka to 1.5 16V 100KM z sekwencyjną instalką lpg.Do Lanosa przemawia jeszcze to że może też posłużyć jako niewielkie autko rodzinne (u mnie 2+2 i sprawdza sie dobrze),najlepszą wersją nadwozia byłby hatchback (wprawdzie mniejszy bagażnik od sedana ale łatwiej jest nim manewrować w mieście - wiem z doświadczenia bo u mnie jest hatchback).No i blache masz w ocynku a więc niewiesz co to ruda.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

10 Lip 2010, 21:53

Laciek69 napisał(a):Opel Omega B sedan 2.0 benzyna - wizualnie rewelacja, ale mam pewne obawy odnośnie spalania i mam jakieś przeczucie, że szybko będzie rdzewieć/gnić.

Pierwsze egzemplarze Omegi B miały sporo niedociągnięć, w późniejszych rocznikach zostały one wyeliminowane...
Sam zastanawiam sie nad Omegą na pierwsze autko ale jest rzecz która mnie osobiście odstrasza a mianowicie tylny napęd...
Napęd na tył i małe doświadczenie kierowcy dobrze nie wróży :sad:
lechu1992
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 04 04 2012
Auto: Toyota Avensis 1.6b 99r.

10 Lip 2010, 22:09

Ja zaczynałem swoją przygodę z motoryzacją od RWD (Mercedes C-klasy) i nadal żyję :smile: co więcej dalej nim jeźdzę i mam się dobrze, ja i samochód też :wink:
Mondeo- jeśli uda Ci się znaleźć zadbane to jak najbardziej :smile: raczej nie nadaje się do gazowania ale skoro nie planujesz to nie będzie problem, gorzej z korozją która niestety w kilkunastoletnim aucie najczęściej dobrze zaprzyjaźniła się z blachą.
Mazda 323-wizualnie też mi się podobają ale tu też korozja daje się we znaki no i szyby bez ramek często opierają się próbie czasu, zaplecze części też jest zdecydowanie najmniejsze spośród modeli które rozważasz.
Astra I- wg. mnie najbardziej rozsądny wybór, masa części, dość bezawaryjna konstrukcja tyle, że podobnie jak 323 i Mondeo trzeba uważać na korozję.
Omega B-duży, wygodny i komfortowy samochód ale też droższy w eksploatacji, pytanie czy jest Ci taki potrzebny?
Roverki- bardzo estetycznie zaprojektowane samochody z zazwyczaj bogatym wyposażeniem i atrakcyjnymi cenami ale są też pewne minusy mianowicie silniki benzynowe są z racji konstrukcji dość problematyczne i drogie w przypadku ewentualnych napraw.
Corolla-wydaje mi się, że lepiej byłoby się zastanowić nad Cariną E, obie powinny być bezawaryjne i to w sumie tyle poza tym nic specialnego ani na + ani na -.
Golf III- tak jak w przypadku Astry, rozsądny wybór i uzasadnienie to samo z tym, że wolałbym Astrę bo można kupić nieco młodszą/w lepszym stanie w tej samej cenie.
Mercedes 190- hmmm...mam 20 lat i jeźdzę Mercedesem a zdziadziały na pewno nie jestem, pod względem prowadzenia jest zdecydowanie najlepszy spośród wyżej wymienionych, chodzi o radość i sposób pokonywania zakrętów bo pod względem komfortu Omega jednak wygrywa i ogólnie poza wiekiem niewiele można mu zarzucić ale....za 5-6 tys. zapomnij to będzie trup zapewne.
A na koniec banał: w sumie każdą z Twoich propozycji warto się zainteresować ale weź ten w najlepszym stanie :wink:
barol, nie było problemu :smile: ale miło, że potrafisz przyznać się do pomyłki zamiast upierać się przy swoim :wink:
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Classic Car Festival w Tokio - zabytkowe perły
    Zabytkowe samochody mają swój nieodparty urok, o czym już po raz kolejny mogli się przekonać goście tegorocznego Classic Car Festival zorganizowanego przez Toyota Automobile Museum. W imprezie wzięły udział najpiękniejsze ...

10 Lip 2010, 22:21

No troszke sie jebłem że tak powiem :roll:
Barol
Awatar użytkownika

10 Lip 2010, 22:47

Ja teraz też kupuje samochód do 6zł. Osobiście sam w tym momencie jestem zainteresowany Rover 400 oraz Honda Civic VI. Omegi nie polecam, napęd na tył w zimę nie pozwoli ci jeździć. Honda dobrze znosi gaz z tego co wiem ale dopiero od III generacji. Mnie te dwa samochody zainteresowały jednak swoim wyglądem.
Bo czasami prawda to za mało, ludzie czasem zasługują na coś więcej. Na to, by ich wiara została wynagrodzona.
Los_Emilos
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 15 04 2009
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Volvo V40
Silnik: 2.0 16V 140KM
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

10 Lip 2010, 22:50

Auto do 6zł ciekawie :mrgreen: :lol:
Barol
Awatar użytkownika

11 Lip 2010, 00:11

Sorrki, chodziło o 6k zł :D . Przepraszam :) .
Bo czasami prawda to za mało, ludzie czasem zasługują na coś więcej. Na to, by ich wiara została wynagrodzona.
Los_Emilos
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 15 04 2009
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Volvo V40
Silnik: 2.0 16V 140KM
Typ: Kombi
Rok produkcji: 1998

11 Lip 2010, 06:59

Los_Emilos napisał(a):Omegi nie polecam, napęd na tył w zimę nie pozwoli ci jeździć.

Niby czemu? Przyjdzie grudzień a na wyśiwetlaczu radia pojawi się napis "pi***ole nie robię"?
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Rok produkcji: 2013

11 Lip 2010, 08:32

No poprostu niektórzy sie boją jeżdzić w zimie autem z napędem na tył.
Barol
Awatar użytkownika

11 Lip 2010, 08:57

Kubuch napisał(a):Los_Emilos napisał/a:
Omegi nie polecam, napęd na tył w zimę nie pozwoli ci jeździć.

Niby czemu? Przyjdzie grudzień a na wyśiwetlaczu radia pojawi się napis "pi***ole nie robię"?

:mrgreen: :mrgreen: :lol:

Hmm, w zime będzie bardzo stawiać bokiem w zakretach...
lechu1992
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 04 04 2012
Auto: Toyota Avensis 1.6b 99r.

11 Lip 2010, 10:03

Trzeba mieć tylko dobre nowe opony i nie ma problemu z jazdą, jako, że jestem zapalonym narciarzem podczas sezonu parę razy jeźdzę w góry i co? i nic.
Da się jeździć bezpiecznie i nie ma się czego bać.
A frajda nieziemska :smile:
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2000

17 Sie 2010, 16:27

W związku z tym, że ilość moich funduszy na samochód wzrosła (nieznacznie) do 10 000 zł pozwoliłem sobie nieco odświeżyć temat.

Przeglądając ostatnio otomoto natrafiłem na sporo ofert, które mnie mniej lub bardziej zaskoczyły (sądziłem, że te samochody będą droższe) i chciałbym się dowiedzieć, czy faktycznie w granicach 10k zł (8-12 tyś w porywach) istnieje możliwość znalezienia tych samochodów w całkiem dobrym stanie. Chodzi głównie o: Ford Focus, Opel Astra G/Vectra B, Peugeot 406, Toyota Corolla E11 (wszystkie minimum z klimatyzacją i wspomaganiem).

Przy okazji jeśli już trzeba by było wybierać, co byłoby najrozsądniejsze:
- Ford Mondeo mk2 w dowolnej wersji nadwoziowej (1.8-2.0 benzyna),
- Ford Focus również w dowolnej wersji nadwoziowej (1.6-2.0 benzyna - silniki chyba takie same jak w Mondeo o ile się nie mylę),
- Mazda 323F III generacji (chyba 1.5 benzyna, bo z tego co widzę najczęściej spotykany),
- Opel Astra G kombi (nie mam pojęcia jakie silniki),
- Opel Vectra B kombi (j/w),
- Peugeot 406 sedan,
- Citroen Xara hatchback (1.6 benzyna/2.0 hdi?),
- Toyota Corolla E11 hatchback/liftback,
- Fiat Brava - 1.9 JTD.
Ewentualnie co innego moglibyście jeszcze polecić.

Ważne jest dla mnie to, aby samochód był w miarę pakowny i nie odstraszał wyglądem. Co do silnika - max 2 litry, tak aby w miarę sprawnie się poruszać i wyprzedzać, najlepiej w benzynie, ze względu na nieduże roczne przebiegi.
Laciek69
Nowicjusz