Zacznę od tego, że przejrzałem już sporo takich tematów, jednak nie znalazłem satysfakcjonującej mnie odpowiedzi...
Na przyszły rok na wiosnę planuję zakup I-szego samochodu i w związku z powyższym postanowiłem się trochę porozglądać co i za ile oraz pozbierać różne opinie, żeby się w razie czego nie wpakować w jakieś g***o, za przeproszeniem.
A więc... Zakładam, że na samochód będę miał do przeznaczenia 5-6 tyś zł i chciałbym się dowiedzieć, co byście mi zaproponowali za tą cenę oraz krótko opisali (za/przeciw) te, które sam podam:
- Ford Mondeo po FL/mk2 (1996+) 1.8 benzyna - zdecydowanie mój faworyt, sporo egzemplarzy z klimą (bardzo ważne) i stanie wizualnym (technicznym się jeszcze nie zajmuje
![Razz :P]()
) widziałem w tej cenie.
- Mazda 323 w sedanie/323F II (1994+) - myślałem też na 323F pierwszej generacji, ale bardzo ciężko znaleźć w dobrym stanie; bardzo pasują mi wizualne i ogólnie (5 lat podróżowałem 323F 1993r.).
- Opel Astra I hatchback - tak po prostu.
- Opel Omega B sedan 2.0 benzyna - wizualnie rewelacja, ale mam pewne obawy odnośnie spalania i mam jakieś przeczucie, że szybko będzie rdzewieć/gnić.
- Rover 200/416 - wygląd
zew/wew. Słyszałem, że to Honda w angielskim wykonaniu i awaryjność na 'zadowalający' poziomie.
- Toyota Corolla E10 hatchback - również sporo podróżowałem, ale chyba ciężko dostać w tej cenie jakiś przyzwoity egzemplarz w dodatku z klimą.
- Volkswagen Golf III - w ostateczności, jak nic nie znajdę, no chyba, że jakaś przyzwoita Ibiza
Słyszałem też, że sporo osób poleca Lanosa - młodszy za tą samą cenę, tanie części oraz zastanawiałem się na Mercedesem w190, ale chyba jednak zbyt zdziadziały, jak dla 18/19-latka.
Mam nadzieje, że nie przytłoczy was nadmiar tekstu.
(ogólnie preferuje samochody bez gazu - poza Lanosem).
Pozdro.