Zółte tablice

16 Sty 2008, 10:50

cześć.mam takie pytanie. orientuje się ktoś czy na żółtych tablicach niemieckich można poruszać się po całej Unii Europejskiej czy tylko po Niemczech.Kupiłem ostatnio auto w belgi i zastanawiam się czy mogę zapiąć do niego żółte niemieckie tablice i jechać do domu. z góry dziękuje za podpowiedź.pozdro
bananpb
Nowicjusz

17 Sty 2008, 15:01

Tablica oznaczona tzw. żółtym wyróżnikiem w ogóle nie uprawnia do poruszania się pojazdem poza granicami Niemiec i pojazd taki poruszający się po polskiej drodze publicznej traktowany powinien być jako taki, który nie ma dopuszczenia do ruchu.
Samii
Nowicjusz
Awatar użytkownika

21 Sty 2008, 10:13

ale w polsce na tych tablicach od czerwca 2007 można już jeździć legalnie.dlatego zastanawiam sie czy skoro polacy pozwolili na zółte tablice to czy tak jest też w innych krajach członkowskich.
bananpb
Nowicjusz

04 Cze 2010, 13:16

Witam,
na pewno można z takimi tablicami poruszać się po Polsce i innych krajach nie tylko UE.

Tu można przepisać interpretację unijnych i polskich przepisów z których jasno wynika, że jest to zgodne z prawem unijnym i polskim.

"Podsumowując, należy stwierdzić, że pojazdy sprowadzane z Niemiec z tablicami rejestracyjnymi – np. z tzw. czerwonymi i żółtymi wyróżnikami są tablicami krótkoterminowymi i uprawniają do korzystania z pojazdu na terytorium RP oczywiście w okresie ich ważności. Po tym okresie pojazd staje się nie dopuszczony do ruchu nawet jeżeli została wykupiona polisa OC (w Niemczech lub w Polsce) i zostało przeprowadzone badanie techniczne pojazdu. Pojazd taki dalej nie ma urzędowego potwierdzenia rejestracji pojazdu, a przez to decyzji administracyjnej o dopuszczeniu go do ruchu zgodnie z art. 71 prd (prawo o ruchu drogowym). …"

Tu przeczytasz całość (wszystkie zebrane przepisy z komentarzem)

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
Ostatnio edytowany przez DariuszSawicki, 06 Cze 2010, 16:14, edytowano w sumie 1 raz
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Instalacje gazowe II generacji
    Ten typ instalacji gazowej, podobnie jak wcześniejszy, wykorzystuje zmienne warunki podciśnieniowe, pozwala już jednak na regulację składu mieszanki. Instalacja ta przeznaczona jest dla starszej generacji silników, ...