Zółte tablice

16 Sty 2008, 10:50

cześć.mam takie pytanie. orientuje się ktoś czy na żółtych tablicach niemieckich można poruszać się po całej Unii Europejskiej czy tylko po Niemczech.Kupiłem ostatnio auto w belgi i zastanawiam się czy mogę zapiąć do niego żółte niemieckie tablice i jechać do domu. z góry dziękuje za podpowiedź.pozdro
bananpb
Nowicjusz

17 Sty 2008, 15:01

Tablica oznaczona tzw. żółtym wyróżnikiem w ogóle nie uprawnia do poruszania się pojazdem poza granicami Niemiec i pojazd taki poruszający się po polskiej drodze publicznej traktowany powinien być jako taki, który nie ma dopuszczenia do ruchu.
Samii
Nowicjusz
Awatar użytkownika

21 Sty 2008, 10:13

ale w polsce na tych tablicach od czerwca 2007 można już jeździć legalnie.dlatego zastanawiam sie czy skoro polacy pozwolili na zółte tablice to czy tak jest też w innych krajach członkowskich.
bananpb
Nowicjusz

04 Cze 2010, 13:16

Witam,
na pewno można z takimi tablicami poruszać się po Polsce i innych krajach nie tylko UE.

Tu można przepisać interpretację unijnych i polskich przepisów z których jasno wynika, że jest to zgodne z prawem unijnym i polskim.

"Podsumowując, należy stwierdzić, że pojazdy sprowadzane z Niemiec z tablicami rejestracyjnymi – np. z tzw. czerwonymi i żółtymi wyróżnikami są tablicami krótkoterminowymi i uprawniają do korzystania z pojazdu na terytorium RP oczywiście w okresie ich ważności. Po tym okresie pojazd staje się nie dopuszczony do ruchu nawet jeżeli została wykupiona polisa OC (w Niemczech lub w Polsce) i zostało przeprowadzone badanie techniczne pojazdu. Pojazd taki dalej nie ma urzędowego potwierdzenia rejestracji pojazdu, a przez to decyzji administracyjnej o dopuszczeniu go do ruchu zgodnie z art. 71 prd (prawo o ruchu drogowym). …"

Tu przeczytasz całość (wszystkie zebrane przepisy z komentarzem)

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
Ostatnio edytowany przez DariuszSawicki, 06 Cze 2010, 16:14, edytowano w sumie 1 raz
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Z dzieckiem na wakacje - podróż w samochodzie
    Wyjazd na rodzinne wakacje często oznacza pokonanie setek kilometrów samochodem, aby dotrzeć do celu. Przejechanie kilku godzin w aucie bywa trudne i męczące, zarówno dla kierowcy jak i pasażerów, w szczególności ...