Żółte tablice w Unii/Holandia

24 Sty 2010, 19:01

Mam ważne pytanie.W tamtym tygodniu znajomego zatrzymała policja holenderska i dostał 450e mandatu i zabrane tablice żólte.Czy na pewno mogę wracać np.z Belgii autem kupionym tam na ważnych żóltych tablicach niemieckich przez Holandię?Czy coś po 01.01.2010 roku się nie zmieniło.Proszę o potwierdzenie bo się wybieram za 2 dni do znajomego do Belgii po autko.pozdrawiam
BRZOZKA
Nowicjusz

Miejscowość: ZGIERZ

24 Sty 2010, 22:22

Jestem bardzo ciekawy na jakiej podstawie dostał mandat 450 euro w Belgii.
Możesz o tym napisać?
To może pomóc w udzieleniu odpowiedzi na Twoje pytanie

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

28 Lut 2010, 18:40

Sam jestem ciekaw jak to jest z tymi zoltymi tablicami w Belgii - sam sprowadzam samochody z Belgii i wielu znajomych rowniez i uzywa tych wlasnie zoltych niemieckich tablic do poruszania sie w Belgii i nie bylo jak dotad problemow - samochod niejednokrotnie przebywal droge rzedu kilkuset kilometrow po Belgii na zoltych tablicach do granicy niemieckiej. Przeciez jest zielona karta na wszystkie kraje UE.
Czy ktos kiedys mial problemy z tego powodu w Belgii? A jesli tak, to jakie byly konsekwencje?
Pozdrawiam.
Pascalt
Nowicjusz

04 Cze 2010, 13:06

Witam,
tutaj można przeczytać interpretację polskiej policji, która podaje unijne przepisy dopuszczające do ruchu po całej unii na niemieckich żółtych tablicach.

"Podsumowując, należy stwierdzić, że pojazdy sprowadzane z Niemiec z tablicami rejestracyjnymi – np. z tzw. czerwonymi i żółtymi wyróżnikami są tablicami krótkoterminowymi i uprawniają do korzystania z pojazdu na terytorium RP oczywiście w okresie ich ważności. Po tym okresie pojazd staje się nie dopuszczony do ruchu nawet jeżeli została wykupiona polisa OC (w Niemczech lub w Polsce) i zostało przeprowadzone badanie techniczne pojazdu. Pojazd taki dalej nie ma urzędowego potwierdzenia rejestracji pojazdu, a przez to decyzji administracyjnej o dopuszczeniu go do ruchu zgodnie z art. 71 prd (prawo o ruchu drogowym). …"

Tu przeczytasz całość (wszystkie zebrane przepisy z komentarzem)

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
Ostatnio edytowany przez DariuszSawicki, 06 Cze 2010, 16:11, edytowano w sumie 1 raz
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kierowco! Odłóż smartfon podczas jazdy
    Badania pokazują, że wykonywanie połączeń przez kierowcę trzymającego telefon/smartfon w dłoni podczas jazdy dwukrotnie zwiększa ryzyko wypadku. Z kolei czytanie i wysyłanie wiadomości zwiększa to ryzyko aż 6-krotnie(1). ...