Zwarcie obwodu wtryskiwaczy 1/4

02 Wrz 2020, 19:28

Witam po długiej przerwie.
Tak jak w temacie, mam problem z moją "Aśką". Pacjentka to opel Astra H, 1.9 cdti 150 kucy.
Problem jest tego typu, że gaśnie w czasie jazdy. Nie ma reguły w jakich warunkach się to dzieje. Po prostu gaśnie. Błąd jaki się pojawia to taki jak w temacie. Kodu błędu nie pamiętam. Co może być powodem? Który mechanik by się za to nie zabrał, to rozkłada ręce.
Proszę o pomoc.
leonkennedy
Nowicjusz

Prawo jazdy: 13 07 2018
Auto: Nie mam
  • 03 Wrz 2020, 08:38

leonkennedy napisał(a):Błąd jaki się pojawia to taki jak w temacie.
    Informacja dotyczy zwarcia więc tu na pewno trzeba przyjrzeć się wiązce kabli idącej do odpowiedniego wtryskiwacza. Dobrze by było jak byś miał dokładne kody błędów bo one mogą coś więcej podpowiedzieć.

leonkennedy napisał(a): Który mechanik by się za to nie zabrał, to rozkłada ręce.
    Tu potrzebujesz elektromechanika lub elektryka trzeba sprawdzić dokładnie wiązkę idącą do wtryskiwaczy.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

03 Wrz 2020, 10:49

Chwilowo nie mam dostępu do kompa, ale po wypedałowaniu błędów na desce wyświetla ECN 214 708.
    Same wtryski były sprawdzane. Wiązka niby przez jednego mechanika też, ale mówił że wiązka ok, ale z tego co mówisz to podjadę jeszcze do innego niech sprawdzi
    leonkennedy
    Nowicjusz

04 Wrz 2020, 09:48

Z tego co kojarzę, to za ten błąd zazwyczaj odpowiadają zatarte klapy w kolektorze ssącym. Dość częsta przypadłość. Winne mogą być też złącza wtryskiwaczy. Kiedyś Opel robił nawet naprawy bo była to wada fabryczna. I jak dobrze pamiętam były to złącza żółte. Ale tu nie jestem pewny.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

04 Wrz 2020, 12:55

Czyli do sprawdzenia klapy, złącza i wiązka.
    leonkennedy
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
      Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...