Zwarcie ? - Smród z alternatora , świeci

27 Sie 2013, 21:11

Witam
Zaobserwowałem dziś bardzo niepokojący objaw. Otóż dziś nagle podczas jazdy zapaliła mi się kontrolka rezerwy, choć bak prawie pełen. Na jałowym lampka ledwo się pali, ale po zwiększeniu obrotów świeci się mocniej. Na dodatek spod maski smród jakby ktoś palił izolację z kabli. Mniej więcej zlokalizowałem, że to z alternatora - szczotki ? Alternator był regenerowany jakieś 2 lata temu. Jest bardzo gorący - dziś nie było upałów.
Dodatkowo przy włączonym radiu i całkowitym ściszeniu słychać rosnąc wraz z obrotami świst z głośników.

Dziś zrobiłem kilka kursów autem, każdy po ok 10 km i co jakiś czas pojawiał się ten problem.
Nie ukrywam , że trochę się wystraszyłem, dlatego proszę o pomoc.
porta
Obserwowany

Auto: Opel Astra II

28 Sie 2013, 09:25

Naładuj aku do pełna, odłącz alternator i przejedz się kawałek. Zobacz czy kontrolka nadal świruje i czy reszta objawów znikła. Będziesz miał pewność czy to alternator. Problemem może być też regulator napięcia.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Bernd Rosemeyer - legenda sportów motorowych
    Przed 75 laty zginął Bernd Rosemeyer, jeden z najlepszych kierowców wyścigowych w całej historii sportów motorowych. 28 stycznia 1938 roku, niespełna 28-letni kierowca poniósł śmierć w wypadku, do którego ...