Zwrot auta - faktura marża

22 Wrz 2020, 19:42

Witam, mam pytanie natury prawnej.

Kupiłem używany samochód z małego komisu (jednoosobowa działalność). Dostałem fakturę VAT (marża). Po przejechaniu kilku km "do domu" auto nawaliło. Sprzedawca zachował się fair i mnie zabrał, pieniądze oddał i stwierdził że "spoko, niszczę fakturę przy Tobie, żeby nie było". Spytałem czy swoją kopie też zniszczy. Powiedział, że musi ją gdzieś tam u księgowego anulować.

I tu się pojawia moje pytanie. Czy tak to powinno wyglądać? Czy mogę mieć jakieś problemy jeśli on to auto rozliczy, będzie widnieć że ja je posiadam itd? Jestem zielony w tej sprawie, pierwsze auto.

Jeśli zły dział to przepraszam, dużo tych kategorii było. Liczę na szybką odpowiedź i można skasować. Pozdrawiam
Damino77
Obserwowany

23 Wrz 2020, 09:31

Powinieneś dostać potwierdzenie anulowania transakcji np. w formie oświadczenia.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

23 Wrz 2020, 11:04

Nie dostałem. Mogę mieć jakieś problemy?
Damino77
Obserwowany

24 Wrz 2020, 08:47

Tego nie wiem. Nie znam sprzedającego na co go stać. Ale on ma umowę KS, a ty nie...Ja bym się postarał o jakieś oświadczenie, że transakcja została anulowana.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

25 Wrz 2020, 10:04

On ma FV Marżę a nie umowę...
Wątpię żeby w dzisiejszych czasach cyfrowej kontroli nie wycofał tej faktury ...zresztą kasy nie ma za auto ...a podatek musiałby odprowadzić...drugi raz tego samego nie da się sprzedać na legalu.
Oczywiście wszystko można i jak ktoś będzie chciał oszukać to oszuka.

Wg. przepisów prawa to w przypadku wszelakich zwrotów towaru nie drze się dokumentów, nie pisze się oświadczeń o anulowaniu transakcji,
A robi się KOREKTĘ do wystawionej Faktury VAT Marża i podpisuje z datą odbioru.
Wszystko w temacie.
Kupiłeś telewizor i na drugi dzień oddajesz to przecież nikt nie drze faktur w sklepie. :mrgreen:
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

25 Wrz 2020, 10:20

Jeżeli nie ma umowy, to możesz być spokojny. Twoją fakturę zniszczył, swoją musi mieć, żeby zrobić korektę. Myślę, że możesz być spokojny.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus LC Convertible - co o nim wiemy?
    Chociaż Lexus ma duże doświadczenie w budowaniu kabrioletów, japońska marka od kilku lat nie oferuje samochodów tego typu. Wygląda jednak na to, że wszystko już wkrótce się zmieni za sprawą Lexusa LC ...
    Dlaczego zwolennicy hybryd wybierają Toyotę C-HR?
    Toyota C-HR Hybrid szturmem zdobyła rynek hybryd w Polsce i jest liderem aut z takim napędem. Sprawdzamy, co czyni ten samochód aż tak popularnym. Odważny crossover Pierwszą zapowiedź kompaktowego crossovera Toyoty ...