Zwrot auta po sprzedaży

30 Lip 2019, 18:30

Witam. W Kwietniu kupilem we Francji Vw touranaod wlasciciela. Przedwczoraj sprzedalem go tak jak sprowadzilem czyli na francuskich blachach z przekreslonym dowodem rej francuskim i normalna umowa kupna sprzedazy z autocentrum miedzy mna na nowym Polskim nabywca. Gosc go zabieral laweta ode mnie spod domu do swojej miejscowosci 200km dalej. Dzis dzwoni i mowi ze wymienil oleje i filtry itp i kosztow na 700zl narobil i zrobil autem 7km i wywala plyn i ze uszczelka pod glowica do roboty za 1500zl i on tego nie bedzie robil tylko chce mi oddac auto i zebym mu oddal dodatkowo 400zl za paliwo. Co mam zrobic?
NFSU9
Aktywny

Miejscowość: WWA
Auto: 350z
Silnik: 3.5v6 300km

30 Lip 2019, 18:58

No więc tak z jednej strony może Cię cmoknąć w pompke bo powinien sobie auto sprawdzić itd z drugiej strony też jest jakaś granica zaufania i Ty tez powinieneś sprzedać auto sprawdzone chyba ze poinformowales go ze "auto przyjechało w takim stanie i nie bylo sprawdzone"
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

30 Lip 2019, 20:53

Sprzedawałeś auto jako podmiot,czy osoba prywatna-?. Umowa jaką zawarłeś zawierała jakieś wyłączenia-? Jest cała masa kwestii które wpływają na to jak sprawa może dla ciebie się potoczyć. Bez prawnika,lub porady w kancelarii sam sobie z tym nie poradzisz.Wyświechtane stare slogany typu " widziały gały co brały" w przestrzeni prawnej już dawno nie obowiązują.Ba-nawet zapis w umowie „kupujący zapoznał się...” tak naprawdę niewiele wnosi. Wydaj zatem 200-300 zł na konsultację prawną i postępuj w/g wytycznych. Sam się z tym nie uporasz a możesz popaść w jeszcze większe problemy natury prawnej jak i finansowej.
fiatcoupepolska. pl
fiatcoupe
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Brydzia
Auto: Fiat Coupe 2.0 20VT
Silnik: 2.0.20VT-220 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 1997

31 Lip 2019, 05:22

NFSU9 napisał(a):Gosc go zabieral laweta ode mnie spod domu

Czyli sprzedawałeś jako uszkodzone :?: Myślę, że najważniejszą kwestią jest status sprzedającego. Osoba prywatna, czy firma :?:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

01 Sie 2019, 09:57

Wystarczy poczytać w necie i będziesz wiedział jak to ugryźć
Wystarczy wpisać w google to
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000