Zwrot ubezpieczenia czy nie?

10 Sty 2022, 18:54

Witam serdecznie wszystkich,

Mam takie małe pytanie.

Określę sytuację:
Samochód został rozbity w wypadku. Auto poszło na złom, tyle że zamiast kwitku złomowania dostałem umowę kupna/sprzedaży, bo jakieś limity mają na złomowanie i w danym roku już nie mogą przekroczyć ( było to w roku 2021 pod koniec grudnia ).
I teraz czy po wypowiedzeniu ubezpieczenia to ubezpieczenie się wróci? Tzn. czy pieniądze już stracone czy dostanę zwrot?

Bo kupując nowe poprzedni właściciel nie wycofał ubezpieczenia i mogę jeździć na jego ubezpieczeniu. A jak to jest w przypadku starego samochodu?

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi!
Pozdrawiam
laden
Obserwowany

10 Sty 2022, 19:39

laden napisał(a):Auto poszło na złom, tyle że zamiast kwitku złomowania dostałem umowę kupna/sprzedaży
No to zwrotu nie dostaniesz z ubezpieczenia OC, z AC tak. Jak byś dostał dokument złomowania to zwrot należy Ci się do tej daty przyjęcia auta na złom z tego co wiem.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

10 Sty 2022, 19:40

Auto sprzedaje się z ubezpieczeniem OC, więc już pozamiatane.
Dużo miałeś tego ubezpieczenia :?: Może kolesie się połaszczyli na ten zwrot ubezpieczenia :?:
Ja nigdy o żadnych limitach nie słyszałem, ale też nie siedzę w temacie.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

11 Sty 2022, 01:23

No to lipton. Dużo/niedużo ok. 5 stów było. No nic dzięki za info.
laden
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW X4 Concept nowy Sports Activity Coupe
    Każde BMW X wyznacza nowe standardy w swojej klasie. Pierwszy model BMW X – BMW X5 – zadebiutował w 1999 roku, tworząc segment aut typu Sports Activity Vehicle (SAV), w którym od lat królują modele ...