Zwyżki OC po kolizji, a inna ubezpieczalnia?

25 Maj 2009, 11:01

Witam,

Miałem niestety kolizję i nastąpiła wypłata odszkodowania z OC.
Jako, że był to mój pierwszy rok ubezpieczenia OC bez żadnych zniżek które by mogli teraz zmniejszyć, to podejrzewam, że doliczą mi dużą zwyżkę.
Mogę zmienić ubezpieczalnię i jeszcze raz zacząć od zera nie informując o przebiegu poprzedniego ubezpieczenia/szkód, czy jestem do tego zobowiązany?

--
pozdrawiam,
Kranu
kranu
Nowicjusz

25 Maj 2009, 11:14

Oczywiście,że możesz zmienić ubezpieczyciela,zaczynając od nowa.Jak będą pytać,czy miałeś jakąś szkodę,to poprostu powiedz,że nie.Ubezpieczyciel nie ma prawa pytać o coś takiego.Najlepiej wybierz jakąś firmę w systemie Direct np. Link4,Liberty itp.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

25 Maj 2009, 12:08

Hmmm, dziwne to trochę, przecież można nakłamać w formularzu tak, że będzie się miało maksymalne zniżki i pewnie przyślą taką polisę - tylko co gdy będzie potrzeba jej wykorzystania?
Nie mam zamiaru oczywiście aż tak ściemniać, tylko mam wątpliwości do tego, czy polisa będzie ważna gdy wypełnię w formularzu, że nie miałem zniżek/zwyżek ani kolizji.
kranu
Nowicjusz

26 Maj 2009, 11:23

w razie proby jej wykorzystania mozesz albo nie dostac odszkodowania albo w najlepszym wypadku bedziesz musial uzupelnic roznice....lepiej nie kombinowac, bo w koncu mogloby sie okazac ze placiles za nic. a pod sugestia Motoalberika moge sie podpisac.
on_24
Początkujący

26 Maj 2009, 21:27

w niektórych firmach składa się oświadczenie, że masz takie zniżki a jak się to okaże nieprawdą to policzą Ci tak jakbyś nie miał.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

01 Sie 2009, 10:37

Podłączę się pod temat :)
W grudniu ub. roku miałem stłuczkę i nastąpiła wypłata z OC. Ponieważ niedługo kończy mi się OC, będę musiał wykupić polisę. Sęk w tym, że dostałem dużą zwyżkę (łącznie z wiekiem pojazdu 40%) a planuję max do pół roku sprzedać auto. Nie kalkuluje mi się zatem płacić 550 zł za stare OC na pół roku, jeśli miałbym np. w ciągu 3 m-cy pozbyć się samochodu, wykupując wcześniej kwartalną składkę u innego ubezpieczyciela.
I właśnie tu mam dylemat: robiłem kalkulację w AXA Direct nie uwzględniając zwyżek i kolizji i wyszło mi 147 zł na 3 m-ce... Czy wg Was warto zaryzykować skoro i tak chcę się pozbyć samochodu? Po zakupie nowego samochodu stare pójdzie dla brata (jest tak rude, ze nie mam co liczyć na sprzedaż w akceptowalnej cenie).
Nie wiem, czy teraz będą prosić w AXA o jakieś zaświadczenia z MTU, czy dopiero po ew. wystąpieniu szkody?
Dzięki za podpowiedzi :)
xnotte
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Land Cruiser V8 4.5 D-4D Powerboost
    Land Cruiser V8 4.5 D-4D Powerboost rozwija moc 318 KM (o 46 KM więcej niż w przypadku wersji seryjnej) oraz moment obrotowy 740 Nm (w zakresie 1800-2800 obr./min., o 90 Nm wiecej niż w przypadku wersji seryjnej). Charakterystykę ...