Życiowy dylemat z nowym autem

04 Paź 2018, 17:13

Witam serdecznie wszystkich :)

Przechodząc do rzeczy - sytuacja zawodowa trochę mi się zmieniła na plus i jestem w stanie zafundować sobie nowe auto w leasingu. Temat kręcił się głównie wokół Toyoty ze względu na znajomego, który tam pracuje i mógł zrobić trochę większy rabat niż normalnie dla osoby z ulicy. Zafocusowałem się mocno na CH-R'a - głównie ze względu na hybrydę. Miałem przed oczami już te worki banknotów, które dzięki temu bym zaoszczędził.

Jednak to rozum, a serce mocno płacze i skomle. Aktualnie jeżdżę BMW e46 330Ci 231km, które sprawia mi radochę za każdym razem gdy do niego wchodzę i nim jadę. Hybryda nie zapewni mi nawet ułamka tego zadowolenia z jazdy. Oczywiście wiem, że patrzę na 2 zupełnie skrajne segmenty aut, ale jednak szukam alternatywy w postaci 2-3 letniego auta, które będzie trochę bardziej żwawe.

No i tutaj dochodzimy do kwestii praktycznie tylko i wyłącznie gustu - BMW F30 318i 136km. Coś co podoba mi się w każdym calu. Z resztą, ten kto raz miał BMW, nie będzie chciał innego auta - ktoś mi tak kiedyś powiedział i chyba coś w tym jest. Demonem prędkości czy przyśpieszenia to również nie będzie, jednakże mam wrażenie, że bardziej "czułbym" te auto, aniżeli CH-R'a. Ogólnie różnica na bank będzie widoczna. Gdzieś tam przebąkuję jeszcze Mazdę 6, jednak nie jest to do końca to. Jednak nie odrzucam jej definitywnie.

Jednak wracając do rozumu - mam 24 lata, z dziewczyną sprawiliśmy sobie niedawno psiaka (labradora). Docelowo jego gabaryty będą dosyć spore, czasem zdarza się nam jechać do rodziny, także muszę brać pod uwagę transport futrzaka. W CH-R'ce nie stanowiłoby to raczej zbytniego problemu, przy sedanie trzeba byłoby myśleć o jakiś szelkach dla psa i usadowieniu go na tylnych siedzeniach.

Ogólnie mój czas za kółkiem to 98% miasto, 2% trasa. Jednak spora część jazdy po mieście to obwodnica (Warszawa), także idzie tego zapasu mocy czasami użyć.

Potrzebuję znaleźć złoty środek - nowe auto to nowe auto, w dodatku hybryda. Trochę droższy zakup, jednak mega oszczędność w perspektywie ciągłego użytku. Obawiam się, że po jakimś czasie mogę żałować takiego "zdroworozsądkowego" podejścia. Trzeba wziąć pod uwagę też szybką utratę wartości.

Używka (F30/Mazda 6) w tym wypadku wydaje się "złotym środkiem". Oszczędności raczej za wiele nie będzie przy jeździe po mieście (obstawiam 9-10 litrów/100). Cenowo różnica na plus względem nówki wyniesie jakieś 15-20%. Z psem też może być drobny kłopot, ale wyjeżdżać nie wyjeżdżamy codziennie, także dałoby radę jakoś to przeżyć raz na jakiś czas. Ale na pewno nie będę płakać idąc do tego auta w garażu po jakimś czasie czy nim jadąc.

Panowie! Pomóżcie mi podjąć dobrą decyzję :naughty:
kwojew
Nowicjusz

Prawo jazdy: 31 10 2016
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Fiat Grande Punto
Silnik: 1.3 75km
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

04 Paź 2018, 18:11

kwojew napisał(a): BMW F30 318i 136km.

"Kupujesz" BMW, płacisz jak za BMW, koszty serwisu masz jak w BMW a pod maską 3 cylindry jak w jakiejś fabii ;P sorry, ja czegoś takiego bym w życiu nie kupił. Do tego dochodzi kwestia trwałości takiej konstrukcji

kwojew napisał(a):Aktualnie jeżdżę BMW e46 330Ci 231km, które sprawia mi radochę za każdym razem gdy do niego wchodzę i nim jadę.

Więc gdzie leży problem, który determinuje zmianę auta?
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

04 Paź 2018, 18:15

Więc gdzie leży problem, który determinuje zmianę auta?

Całkowity brak ekonomii jazdy (15-16l spalania po mieście), bardzo mało miejsca dla ewentualnego bagażu, duży dyskomfort w przyszłości z wsadzeniem psa na tylną kanapę + zapięcie go w szelki.

Ogólnie też chciałem po prostu wskoczyć na "klasę wyżej" mając już na to odpowiednie warunki finansowe. Człowiek jakby nie patrzeć ciągle chce więcej, właśnie nadszedł ten moment ;)

W takim razie poleciłbyś rzucić okiem na coś innego?
kwojew
Nowicjusz

04 Paź 2018, 18:17

kwojew napisał(a):klasę wyżej

Przejście z 330Ci na 318i uważasz za postęp w kwestii klasy? :o
Narzekasz na ekonomię, a pakujesz się w nowoczesne auto z nowoczesnym benzyniakiem, gdzie koszty serwisu mogą przekroczyć koszty różnic paliwa.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel

04 Paź 2018, 18:25

Raczej nie patrzę w kwestii "klasy" na pojemność motoru, bardziej chodzi mi o komfort ogólny samochodu - jeśli można to tak nazwać. Nowocześniejszy wygląd, ciekawsza stylizacja, wyposażenie ogólne.

Koszty serwisowe znam, niestety z e46 miałem trochę przygód i wiem ile kosztują takie przyjemności. Jednakże też patrzę pod kątem tego, że 2-3 letnie auto, to nie samochód pełnoletni (jak moje obecne e46). Także nie spodziewam się (może błędnie) serwisowego szaleństwa przez przynajmniej rok lub dwa. Może się mylę, ale raczej 2-3 letnie auto stawiam w miarę na równi z nowymi.
kwojew
Nowicjusz

04 Paź 2018, 19:34

Rok dwa ok, a potem takie f30 i tak bedzie o wiele drozsze w serwisie niz e46.
Jesli stac Cie na nowoczesne bmw to bierz f30 320i/330i. Jakies smieszne 3 cylindry to do fabii a nie bmw.
bartez90
Aktywny

Prawo jazdy: 26 06 2009
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Audi A4 B6
Silnik: 1.8T BEX 230 km
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2004

04 Paź 2018, 19:37

Jasne, to na pewno biore pod uwage i jest punktem zaczepienia aby sie zniechecic do tego wyboru. Co w takim razie z druga moja opcja czyli Mazda 6? Co z ewentualnym wyborem CH-R’a z salonu? Przy jednoczesnym zniechecaniu do Fki, potrzebowalbym jakiegos zachecenia w druga strone. Ewentualnie sugestii nad czym warto sie pochylic. Wtedy jest wieksze prawdopodobienstwo, ze „wylecze” sie z Bawarki :)
kwojew
Nowicjusz

04 Paź 2018, 20:13

Przy wyborze nowego auta
1. Idziesz do salonu i jeździsz wszystkim co bierzesz pod uwagę.
2. Bierzesz to co najbardziej Ci się spodobało.

Osobiście za te +/- 100k jakie kosztuje chr wybierałbym pomiędzy
kia optima
volvo v40
giulietta
seat leon
elantra/i40
focus/mondeo

W zależności od tego jakiej wielkości auto sobie wybierzesz
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

04 Paź 2018, 22:01

2-3 letnie auto to można kupować na Zachodzie, bo tam takie oddają w rozliczeniu, a w Polsce to możesz u dealera nawet dostać auto powypadkowe, także przy takim budżecie nie polecam niczego innego jak nowe auto w PL, albo wycieczka do Niemiec do jakiegoś pewnego salonu po auto używane .
tomekdk